Ay-johtajat vetoavat jäseniään äänestämään



Palkansaajien keskusjärjestöjen puheenjohtajat vetoavat jäsenjärjestöjensä jäseniin, että nämä äänestäisivät eduskuntavaaleissa.


Tulevalla vaalikaudella tehdään useita palkansaajia koskevia merkittäviä päätöksiä, muistuttavat tiistaina julkaistun vetoomuksen allekirjoittajat SAK:n Lauri Ihalainen (SDP), STTK:n Esa Swanljung (SDP) ja Akavan Mikko Viitasalo (kok).

Ammattiliittoihin kuuluu yli kaksi miljoonaa palkansaajaa.

Järjestöt korostavat vetoomuksessaan, että vakiintunut kolmikantaperiaate ja toimivat työmarkkinasuhteet takaavat Suomen menestyksen.

Työllisyyden parantamisen tulee olla talouspolitiikan tärkein tavoite. Työllistämistoimet on suunnattava kaikille talouselämän lohkoille ja hyvinvointiyhteiskunnan kehittämiseen.

Palkansaajien tuloverotusta on kevennettävä tavalla, joka lisää työllisyyttä ja ostovoimaa sekä tukee taloudellista kasvua.

Ay-johtajat vaativat, että työelämän kehittämistä ja uudistamista on jatkettava vakiintunutta kolmikantaperiaatetta kunnioittaen ja tasa-arvoa edistäen. Lakko-oikeuteen ei saa puuttua.

Julkiset peruspalvelut on turvattava ja sitouduttava pitkäjänteiseen toimenpideohjelmaan, jolla valtio- ja kuntatalouden ongelmat ratkaistaan oikeudenmukaisella ja työllisyysvaikutukset huomioon ottavalla tavalla, puheenjohtajat listaavat.

Erityisesti SAK on pelännyt jäsentensä jäävän kotiin vaalipäivänä. Se innostaa jäseniään uurnille 1,5 miljoonan markan äänestyskampanjalla.

Akavalaisia ehdolla eduskuntaan enemmän kuin SAK-laisia

Eduskuntaan on ehdolla enemmän akavalaisia kuin SAK-laisia kansanedustajaehdokkaita. Tiistain Demarin julkaiseman selvityksen mukaan kaikkiaan 1 993 kansanedustajaehdokkaasta 339 kuuluu Akavaan, 319 SAK:hon ja vain 140 STTK:hon.

Puolueista ay-ehdokkaita on eniten sosiaalidemokraateilla, 209. Heistä 113 kuuluu SAK:hon, 56 Akavaan ja 40 STTK:hon. Vasemmistoliiton listoilla on 161 ay-ehdokasta, joista valtaosa, 109 on SAK-laisia. Kokoomuksen 99 ay-ehdokkaasta 83 on akavalaisia ja 16 STTK-laisia.

Keskustan listoilta löytyy kolme SAK-laista, 49 akavalaista ja 20 STTK-laista. Vihreiden listoilta löytyy kaikkiaan 73 johonkin kolmesta keskusjärjestöstä lukeutuvaa ehdokasta.

Akavalaisia heistä on 58 eli vihreistä akavalaisia eduskuntaan pyrkii pari enemmän kuin sosialidemokraattisia akavalaisia. Eduskuntapuolueiden ulkopuolelta vahvin ay-ryhmä on SKP, jolla on 66 SAK-laista ehdokasta.

Demarin tilastossa on otettu huomioon vain kolmeen keskusjärjestöön kuuluvat liitot. Mukana luvuissa eivät siten ole esimerkiksi Suomen journalistiliittoon kuuluvat ehdokkaat, joita on useita kymmeniä.

Lundh: Ay-liikkeellä velvollisuus olla mukana vaaleissa

Metallityöväenliiton puheenjohtaja Per-Erik Lundh (SDP) pitää ay-liikkeen velvollisuutena olla mukana vaalitaistelussa ja yhteiskuntapoliittisessa vaikuttamisessa.

- Siihen meillä on oikeus, sillä valtaosa valtion budjetin tuloista tulee meidän jäsenkuntamme työn panoksena ja maksettuina veromarkkoina. Tämä velvoittaa meitä vahtimaan, miten veromarkat tullaan käyttämään, Lundh totesi Espoossa torstaina.

Hän piti tärkeänä, että sopimusyhteiskunnan puolestapuhujien valta eduskunnassa ja hallituksessa vahvistuisi. Vaihtoehto merkitsisi mm. ansioiden alentamista ja työttömyyden lisääntymistä.

STT-IA
5.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE