Uudistusvauhti hiipumassa

Kiinan parlamentti koolle



Kiinan taloudellisten ja poliittisten uudistusten vauhti on hiipumassa maan parlamentin aloittaessa perjantaina kaksi viikkoa kestävän vuotuisen istuntonsa.


Pääministeri Zhu Rongji aloitti kunnianhimoisten uudistuksien sarjan tullessaan virkaansa vuosi sitten. Zhu julisti Kiinan nousevan uuteen kukoistukseen taloudellisten ja poliittisten uudistusten myötä.

Zhu nimitettiin pääministeriksi Kiinan kansankongressin, parlamentin, istunnossa vuosi sitten. Nyt Zhu tekee parlamentille tiliä hallituksen saavutuksista kuluneen vuoden aikana.

Zhun liikkeelle sysäämät uudistukset eivät tarkkailijoiden mukaan ole epäonnistuneet, mutta uudistusvauhti on hidastunut.

Syynä tähän nähdään ennen muuta Aasian talouskriisi, joka lähti liikkeelle sen jälkeen kun Zhusta oli tullut pääministeri. Zhulla on ollut huonoa onnea sikälikin, että Kiinaa koetteli viime vuonna tulvakatastrofi, joka heikensi huomattavasti maan talousnäkymiä.

Kansankongressin kaksiviikkoiseen istuntoon saapuu lähes 3 000 valtuutettua. Jo keskiviikkona Pekingissä kokoontui "Kiinan kansan neuvoa-antava poliittinen konferenssi".

Konferenssilla ei ole todellista valtaa ja sen jäsenet valitsee kommunistinen puolue. Alun perin konferenssi perustettiin kansanrintamaksi, jonka avulla pyrittiin saamaan tukea muiden kuin kommunistien kannattajilta.

Konferenssi kokoontuu vuosittain samaan aikaan kuin kansankongressi. Konferenssissa keskustellaan poliittisista ja taloudellisista kysymyksistä ja esitetään suosituksia kansankongressille.

Konferenssiin osallistuu koko Kiinan ylin johto: pääministeri Zhun lisäksi mukana ovat presidentti Jiang Zemin, varapresidentti Hu Jintao sekä kansankongressin puhemies, entinen pääministeri Li Peng. Uutena valtuutettuna mukana on myös yllättäen Mao Tsetungin 58-vuotias tytär Li Na.

Budjetin alijäämä kasvussa

Pääministeri Zhu puhuu kansankongressin avajaisistunnossa perjantaina. Etukäteistietojen mukaan Zhu kertoo, että Kiinan budjettivaje kasvaa tänä vuonna ennätysmäiseksi.

Tosin vaje, 50 miljardia yuania (n. 90 miljardia mk), on kansainvälisesti katsoen varsin pieni ja vain noin kaksi prosenttia Kiinan bruttokansantuotteesta. Viime vuoteen verrattuna vaje on kuitenkin kasvanut yli 50 prosenttia.

Kiinan talous kasvoi viime vuonna 7,8 prosenttia, ja tämänvuotinen kasvutavoite on 7 prosenttia.

Puolustusmenojen osuus budjetista on virallisen ilmoituksen mukaan 12 prosenttia - tähän lukuun sisältyy myös hyvitystä siitä, että armeija on luopunut aiemmin harjoittamastaan liiketoiminnasta. Puolustusmenojen todellinen osuus menoista on joka tapauksessa selvästi suurempi.

Tullessaan pääministeriksi vuosi sitten Zhu lupasi supistaa Kiinan virkamieskuntaa puolella eli neljään miljoonaan sekä myydä yksityisille tuhansia kannattamattomia valtion pienyrityksiä. Ohjelmaan kuului myös asuntomarkkinoiden vapauttaminen.

Vaikka Zhu ei ole onnistunut missään näissä tavoitteissaan, ei hänen uudistustensa voida tarkkailijoiden mukaan julistaa epäonnistuneen. Kiinalaisten tyytymättömyys Zhuhun on kuitenkin kasvamassa, kun kasvussa ovat myös korruptio ja työttömyys.

Eräät läntiset tarkkailijat arvelevat keskusjohtoisen suunnitelmatalouden kannattajien saaneen voiton Zhusta. Jotkut arvelevat jopa Zhun itse asiassa olevan itsekin pohjimmiltaan suunnitelmatalouden kannattaja.

Näiden arvelujen mukaan uudistusohjelman tavoite onkin pohjimmiltaan Kiinan sosialistisen talousjärjestelmän kohentaminen.

STT-IA
5.3.1999


ULKOMAAT -SIVULLE