NATO:on liittyminen enemmän integraatio- kuin turvallisuuskysymys

Tshekin asevoimia vaivaavat rahapula ja kielitaidon puute



Noin 40 kilometrin päässä Prahasta sijaitseva Benesovin varuskunta on Tshekin näyteikkuna NATO:on. Sinne ohjataan niin länsieurooppalaiset poliitikot kuin toimittajatkin, joille halutaan esitellä Tshekin armeijan NATO-valmiutta.


Tshekin asevoimien yksi merkittävimmistä ongelmista paljastuu heti kättelyssä. Pääportilla ei ole ainuttakaan englannin kielen taitoista, ja myös varuskunnan varakomentaja, kapteeni Jozef Spacek joutuu kutsumaan apuun auttavasti englantia puhuvan värvätyn kersantin Jan Rajtmajerin.

Tshekkiupseerit ahertavat kymmenissä asevoimien koulutuskeskuksissa murtaakseen NATO-kielimuurin. Armeijan oman arvion mukaan 200 upseeria puhuu sujuvaa englantia. Tshekin armeijassa on noin 12 000 upseeria, joista 90 prosenttia puhuu venäjää.

Benesovin moottoroidun prikaatin vahvuus on 560 miestä, joista upseereita on 60. Prikaatissa koulutetaan mm. terrorismin vastaisia yksiköitä, mikä on varuskunnan ilmiselvä ylpeyden aihe.

- Kalustomme on kehno, mutta sotilaina olemme parempia kuin amerikkalaiset, sanovat vänrikit Petr Vystavel ja Jiri Krygel, jotka juuri ovat palanneet 10 päivää kestäneestä erikoiskoulutuksesta Teksasista Yhdysvalloista.

Nuorten upseereiden mielestä amerikkalaiset ammattisotilaat harjoittelevat laiskasti, ja olisivat heikommalla kalustolla hyvin voimattomia tositilanteissa.

Talousongelmat heijastuvat armeijaan

Johtaja, kenraalimajuri Jaroslav Hudec puolustusministeriön puolustuspoliittiselta osastolta sanoo kaihtelematta, että Tshekin talouskasvun pysähtyminen heijastuu suoraan myös asevoimiin ainakin seuraavat viisi vuotta.

Runsaan 40 miljardin kruunun (7 mrd.mk) puolustusbudjetista voidaan tällä hetkellä käyttää 15-17 prosenttia kalustohankintoihin, kun viiden vuoden kuluttua investointien osuuden pitäisi nousta 25 prosenttiin.

- Ihmiset, ilmatorjunta ja informaation suojausjärjestelmät ovat suurimmat ongelmamme ja tässä järjestyksessä, sanoo kenraalimajuri Hudec.

Ihmisillä Hudec tarkoittaa upseeristoa, joka on saanut koulutuksensa Varsovan liiton menetelmin.
- Upseerimme eivät ole tottuneet ajattelemaan vaan ainoastaan ottamaan vastaan käskyjä ylhäältä. Nyt heidät on opetettava tekemään myös omia päätöksiä, Hudec sanoo.

Ilmatorjunnassa tshekkien ongelma on sama kuin Puolan ja Unkarin asevoimissa. Osa venäläisvalmisteisista Migeistä on lennetty loppuun, ja lentokelpoisetkin tarvitsisivat pikaista uudistamista.

Läntiset konevalmistajat kärkkyvät Prahassa, Budapestissa ja Varsovassa tyrkyttäen omia vaihtoehtojaan. Kenraalimajuri Hudec kuitenkin kiistää, että esimerkiksi amerikkalaiset olisivat tarjonneet Tshekille "ilmaisia" hävittäjiä ensiavuksi myöhempien kauppojen toivossa.

Asunnot, palkat ja maine huonot

Tshekissä NATO:on liittyminen ei ole ollut niin itsestään selvää kuin Puolassa. NATO:n kannatus kansan keskuudessa on ollut 50 prosentin luokkaa. Vastustajia tosin on ollut vain 25 prosenttia ja loput eivät ole ottaneet kantaa.

Kuitenkin 88 prosenttia maan parlamentaarikoista kannattaa NATO-jäsenyyttä. Ainoastaan kommunistit ovat kovaäänisesti haranneet vastaan.

Myös Tshekin armeijan maine kansan silmissä on kehnompi kuin Puolassa, mikä johtuu paitsi historiallisista syistä myös armeijan huonoista sosiaalisista oloista ja selvästi yksityistä alaa kehnommista palkoista.

Epävirallisissa keskusteluissa myönnetään avoimesti, että Benesovin prikaatia lukuunottamatta varuskunnat ovat huonossa kunnossa.

- Kansan tuki armeijalle on kuitenkin kasvamassa NATO:n myötä, sillä meillä on uusi visio ja uusi missio, sanoo kenraalimajuri Jaroslav Hudec.

Tshekki ei ole enää pelinappula

Tshekin ulkoministeriön turvallisuusosaston NATO-toimiston päällikkö Tomas Szunyog sanoo, että Tshekille NATO-jäsenyys on enemmän poliittinen integraatio- kuin pelkkä turvallisuuskysymys. Liittymisellä on tshekeille suuri psykologinen merkitys.

- Tshekkoslovakiaa pidettiin Euroopassa aiemmin pelinappulana, mutta nyt Euroopassa ei voi enää tapahtua mitään ilman, että tshekitkin ovat päättämässä asioista, Szunyog sanoo viitaten Tshekin tulevaan jäsenyyteen myös EU:ssa.

Entisen Tshekkoslovakian pienempi puolisko Slovakia jää toistaiseksi NATO:n ulkopuolelle ja erottaa Unkarin maantieteellisesti NATO:sta.
- Meidän etumme olisi, että Slovakia olisi samoissa klubeissa sekä poliittisesti että taloudellisesti, Szunyog sanoo.

Slovakia joutuu odottamaan ainakin 2-3 vuotta ennen kuin NATO avaa ovensa seuraavan kerran.

- Jos EU:n ja NATOn yhteistyö tiivistyy, kuten nyt näyttää, joutuvat varmasti myös puolueettomat Suomi ja Itävalta päättämään uudestaan suhteestaan NATO:on, sanoo Tomas Szunyog perustellen kantaansa sillä, että rajojen turvaaminen yhteistyössä on paitsi tehokkaampaa myös halvempaa.

STT-IA
5.3.1999


ULKOMAAT -SIVULLE