Lipponen: Postia ja rautateitä ei yksityistetä

Demarit huolissaan äänestäjien jäämisestä kotiin



Sosialidemokraattien järjestöväki on huolissaan siitä, miten saada puolueen kannattajat liikkeelle viikon kuluttua ennakkoäänestyksellä alkavissa eduskuntavaaleissa.


Pelko äänestäjien jäämisestä kotiin leijui raskaana ilmassa, kun SDP:n puoluevaltuusto yritti keskiviikkona puhaltaa henkeä laimeaan vaalikamppailuun.

Monien mieltä oli järkyttänyt EVA:n tuore tutkimus, jonka mukaan enemmistölle suomalaisista on samantekevää, mitkä puolueet istuvat hallituksessa, koska ei politiikka siitä muutu.

Puheenjohtaja pääministeri Paavo Lipponen yritti puhaltaa väkeensä vaali-intoa varoittelemalla "luisumisesta takaisin porvarihallituksen menoon". Lipposen mielestä porvarillista politiikkaa on pidetään vaalikamppailussa piilossa, kun "halutaan näyttää sosialidemokraateilta".

Yhden syyllisen Lipponen löysi tiedotusvälineistä, joissa on annettu kuvaa, että puolueiden välillä ei olisi mitään eroja.
- Medioitten sopuli-ilmiö toimii jälleen tehokkaasti, Lipponen sanoi ja sai monet valtuuston jäsenet toistamaan samaa.

Uutta sanottavaa tuntui kenttäväeltä löytyvän vain vähän, ja seitsemän tunnin mittaiseksi ennakoitu kokous voitiin päättää pari tuntia etuajassa.

Kokouksen päätteeksi hyväksyttiin kansalaisia äänestämään patisteleva kannanotto. Yksi valtuutettu moitti sen särmätöntä sisältöä ja epäili, tuleeko sellaisella yhtään ääntä lisää.

Lipponen pisti rajoja yksityistämiselle

Pääministeri Lipposen veti puheessaan rajoja valtion omaisuuden yksityistämiselle. Hän sanoi, että yhteiskunnan keskeiset palvelut, kuten posti ja rautatiet, pitää suojata yksityistämiseltä.

Lipponen myös listasi vielä puolueensa keskeisiä vaalitavoitteita. Kaikki pelivara on tulevalla vaalikaudella keskitettävä työllisyyttä parantavaan veropolitiikkaan ja hyvinvointipalvelujen turvaamiseen.

Hän myös puolusti pääomaverotuksen "maltillista" tiukentamista.

Tähtäimessä "kasvu- ja työllisyyssopimus"

Oppositioon päin Lipponen teki eroa korostamalla tarvetta jatkaa hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteistyötä.
- Vaalien jälkeen on uudistettava hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen sitoutuminen yhteisiin tavoitteisiin, hän sanoi.

Lipponen puhui "kasvu- ja työllisyyssopimuksen" tekemisestä. Nykyisen hallituskauden alussa työmarkkinoiden keskusjärjestöt antoivat yhteisen julistuksen, jossa ne sitoutuivat tukemaan alhaiseen inflaatioon tähtäävää talouspolitiikkaa.

SDP:n puoluevaltuusto hyväksyi myös presidentinvaaleihin valmistautumisen aikataulun ja siirsi päätösvallan puolueen presidenttiehdokkaan nimeämisestä toukokuun lopussa pidettävälle puoluekokoukselle.

Puoluesihteeri Kari Laitinen vastasi monien mielessä pyörineeseen kysymykseen Martti Ahtisaaren omista aikeista, että tietoa ei ole. Muuten ehdokasasiasta ei syntynyt minkäänlaista keskustelua.

STT-IA
5.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE