Avainryhmien lakkoiluun voitava puuttua

Enestam: Tiukalle budjettilinjalle ei vaihtoehtoja



RKP:n puheenjohtaja Jan-Erik Enestam ei ole yllättynyt tutkimustuloksista, joiden mukaan valtaosa suomalaisista pitää hallituksen koostumusta samantekevänä, koska politiikka ei kuitenkaan muutu. 1990-luvun finanssipolitiikka ei ole juuri jättänyt tilaa vaihtoehdoille.


Tiukkaa budjettilinjaa on Enestamin mielestä jatkettava niin kauan kuin ulkomaanvelka ja työttömyys ovat nykylukemissa.

- Tämä linja on ainoa tie parantaa työllisyyttä, ainoa tie alentaa verorasitusta, ainoa tie rakentaa puskuria huonojen päivien varalle, Enestam huomauttaa Suomen Tietotoimiston haastattelussa.

- Tosin poliitikkojen on myös syytä katsoa peiliin. Ahon hallituksen aikana oppositio tarjosi vaihtoehtoja. Sitten kun oppositio siirtyi hallitusvastuuseen, ei vaihtoehtoja enää ollutkaan. Nyt oppositio on taas yrittänyt tarjota vaihtoehtoja.

RKP on istunut hallituksessa 20 vuotta. Esteeksi hallitustien jatkumiselle voivat nousta ydinvoiman lisärakentaminen ja työelämäkysymykset. Puolueella on kielteinen kanta viidenteen ydinvoimalaan.

- Jos edellytetään, että myös kaikki ryhmämme kansanedustajat äänestävät viidennen ydinvoimalan puolesta, niin silloin me emme voi olla mukana hallituksessa.

Enestam tosin epäilee, että ydinvoimasta tuskin tulee hallituskysymystä. Valtaosasta puolueita löytyy sekä ydinvoiman kannattajia että vastustajia.

Työelämän uudistukset vain yhteistyössä

Enestamin mukaan RKP on valmis työelämän uudistuksiin, mutta vain yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa.
- Periaatteessa parlamentarismin pitäisi toimia. Realiteetti on kuitenkin se, että tuloksiin päästään paremmin ja nopeammin sopimalla kuin jos pannaan napit vastakkain.

Hän luottaa kaikkien puolueiden näkevän joustojen ja paikallisen sopimisen lisäämisen tarpeet.

- Mutta millä tavalla tämä toteutetaan? Tässä on olemassa sellainen vedenjakaja. Vaikka keskustan työreformissa on erittäin hyviä elementtejä, se ei ole toteuttamiskelpoinen, koska ay-liike ei sitä hyväksy.

Kiistat sovittava etukäteen

Enestam myöntää epäilleensä sateenkaarihallituksen toimivuutta. Yhteistyö on kuitenkin sujunut.
- Oli aivan ratkaisevaa, että hallituksella oli hyvin yksityiskohtainen ohjelma ja vielä etupainotteinen niin, että välttämättömät ikävät päätökset tehtiin heti alussa.

Enestam kiittää myös pääministeri Paavo Lipposta "erittäin hyväksi joukkueenjohtajaksi". Myös kevään neuvotteluissa olisi lyötävä keskeiset asiat lukkoon.

- Tilanne on tietysti lähtökohdiltaan hieman erilainen, sillä viime kerran kaltaisia säästöjä ei ole nyt näköpiirissä. Peruslinjaukset ja tiedossa olevat asiat olisi kuitenkin sovittava, ettei tule turhaa porua.

RKP:n mukaan kolmen prosentin talouskasvulla voidaan turvata talouden vakaa kehitys, lyhentää valtion velkaa, keventää verotusta ja huolehtia hyvinvointivaltion perustehtävistä eli koulutuksesta ja hoidosta.

Jos talouskasvu jää pienemmäksi, RKP on valmis karsimaan tulonsiirtoja.
- Esimerkiksi työttömyysloukkujen purkamista on jatkettava, koska työn olisi aina oltava houkuttelevampi kuin tukiverkostoon jäämisen.

Ei puheenjohtajuusministereitä

RKP:lle mieluisimpia tehtäviä olisivat tutut opetus- ja liikenneministerin salkut, mutta myös nykyinen sisäministerin salkku kiinnostaa.

Enestamin mukaan hallitustyö vaatii käytännössä kullekin puolueelle vähintään kaksi salkkua. Yksi ministeri ei mm. matkojen vuoksi riittävästi ehdi osallistua hallitustyöhön.

Enestam vieroksuu ajatusta, että EU-puheenjohtajuus otettaisiin huomioon hallitusta muodostettaessa.

- Käytännöllisistä syistä olisi varmaan helpompi, jos ministereitä jatkaisi entisissä tehtävissään. Täytyy kuitenkin kunnioittaa kansanvallan periaatteita. Ei uutta hallitusta voida muodostaa vain siltä pohjalta, että puheenjohtajuus on tulossa.

Avainryhmien lakkoiluun voitava puuttua

Enestam vaatii keinoja puuttua avainryhmien työtaisteluihin. Ryhmät eivät näytä hänen mukaansa enää piittaavan suojelutöiden ja yhteiskunnan avaintoimintojen sujumisesta lakon aikana.

- Elleivät työmarkkinajärjestöt itse pysty kehittämään avaintoiminnat turvaavaa järjestelmää, niin en näe muuta mahdollisuutta kuin että lainsäätäjän on pakko reagoida.

Uudistukset on tehtävä yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa ja työriidattomana aikana.

- Tässä on kaksi vaihtoehtoa. Voimme määritellä alat, jotka ovat yhteiskunnan perustoimintojen kannalta niin tärkeitä, että aina pitää olla perustoiminta olemassa - tiedän kyllä, että tehtävä ei ole helppo. Toinen vaihtoehto on, että säädetään pakkosovittelusta.

Asiamiehet asialle

RKP puolustaa hyvinvointivaltion "kovaa ydintä" eli kuntien vastuulla olevia opetusta ja hoitoa. Kunnille on taattava edellytykset huolehtia näistä tehtävistä.

Valtionosuusjärjestelmän uudistuksessa on varauduttava siihen, että kunnat saavat tarvittaessa harkinnanvaraista tukea selvitäkseen tilapäisistä ongelmista. Paluuta korvamerkittyihin valtionosuuksiin ei Enestamin mukaan ole.

Puolue esittää lapsiasiamiestä turvaamaan lasten hyvinvoinnin, jos vanhemmat eivät tähän kykene. Isien kasvatuspanosta tukisi vanhempainlomaan lisättävä vapaaehtoinen, isän käyttöön tarkoitettu kuukausi.

Perhearvojen korostamisesta huolimatta Enestam tyrmää tasa-arvosyistä esitykset paluusta puolisoiden yhteisverotukseen.

Ensi vaalikaudella uudistetaan vuodelta 1922 olevaa kielilakia. Enestamin mukaan RKP ei vaadi viranomaisten kielitaitovaatimusten tiukentamista, vaan sitä, että kielitaito todella olisi vaatimusten mukainen. Kieliturva-asiamies voisi valvoa tätä.

Tasapainoilua

RKP tavoittelee vaaleissa kuuden prosentin ääniosuutta ja yhtä lisäpaikkaa. Uusia äänestäjiä haetaan erityisesti Uudeltamaalta ja kaksikielisistä.

Ääniä heruu myös suomenkielisiltä, jotka arvostavat kaksikielisyyttä, pohjoismaista yhteistyötä ja RKP:n vapaamielisyyttä.

Enestam myöntää, että kaksikielisyyden ja vapaamielisyyden yhdistäminen vaatii tasapainoilua. Pohjanmaalla on mm. jälleen vaadittu nurin päätöstä tukea ns. homosuhteiden virallistamista.

- Meidän jäsenkuntamme on ylivoimaisesti heterogeenisin verrattuna mihin muuhun puolueeseen tahansa. Siksi meillä on mm. puoluekokous joka vuosi, että asioista voidaan todella keskustella.

- Mutta löytyy asioita, joista ei kerta kaikkiaan löydy kompromissia ja kuitenkin on joku päätös tehtävä. Tämä oli sellainen kysymys.
- Ei tämä helppoa ole, Enestam hymähtää.

Rankkoja kokemuksia

Omaa ministeriuraansa Enestam kuvaa rankaksi. Ensimmäisen rajun kosketuksen poliisiministeriön arkeen hän sai heti kautensa alkumetreillä, kun poliisi surmasi leikkiaseella aseistautuneen vankikarkurin. Jatkoa seurasi: poliisimurhat, koulupojan raaka surma, tuore kolmoissurma...

Erityisesti Enestam muistaa poliisimurhat.
- Poliisimurhat olivat järkyttäviä ja hautajaiset vielä järkyttävämmät, kun näki omaisten kärsimyksen.

- Kävin etukäteen läpi tämänkin kaltaisia tapahtumia ja siinä mielessä olin aika hyvin henkisesti valmistautunut. Mutta ei se paljon auta, kun tilanne on päällä.

STT-IA
8.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE