Kotona valmistetaan edelleen ahkerasti ruokaa



Maassamme laitetaan yhä ahkerasti ruokaa kotona. Kaksi miljoonaa suomalaista miettii useita kertoja viikossa, mitä valmistaisi tänään ruoaksi.


Perheissä pyritään myös ruokailemaan pääsääntöisesti yhdessä tai ainakin niin, että mahdollisimman usealla perheenjäsenellä olisi mahdollisuus istuutua aterioimaan samanaikaisesti.

Elintarviketieto Oy:n juuri valmistuneessa Kotikeittiö 99 -tutkimuksessa peilattiin mm. ruoanlaittajien suhtautumista ruokaan, ruoanlaittoon, valmisruokiin, ruoan hintaan, terveellisyyteen, perhekeskeisyyteen, ruoan sosiaaliseen merkitykseen ja ruokaostosten hoitamiseen. Ruoanlaitoksi laskettiin myös valmisruoan lämmittäminen.

Tutkimustulosten perusteella suomalaiset ruoanlaittajat voidaan jakaa neljään ryhmään. Perinteisiä kotikokkeja on 32, herkuttelevia perhekokkeja 26, perheen muonittajia 25 ja helpolla selviytyjiä 17 prosenttia.

Tilastojen mukaan Suomessa kulutetaan vuodessa elintarvikkeisiin 41 miljardia markkaa. Perinteisten kotikokkien osuus tästä on 14, herkuttelevien perhekokkien 11, perheen muonittajien 9 ja helpolla selviytyjien 7 miljardia.

Herkuttelijat naisia ja nuoria

Herkuttelevat perhekokit painottuu ryhmänä naisiin ja nuoriin.
- Kyseessä eivät suinkaan ole vain viikonloppuisin keittiössä piipahtelevat miehet, totesi tutkimusjohtaja Ulla-Riikka Tapionlinna.

Ryhmä suhtautuu ruokaan ja ruoanlaittoon hyvin aktiivisesti, positiivisesti ja modernisti. Herkuttelevat perhekokit ovat aivan tavallisia ihmisiä, joiden ruokakäyttäytymiseen ei liity erityistä eksotismia. Heille hyvä ruoka on suuri nautinto.

Herkuttelevat perhekokit laittavat mielellään ruokaa silloin kun siihen on aikaa. Ulkomainen ruokakulttuuri ja uutuudet kiinnostavat heitä. He pitävät perhettä keskeisenä, hemmottelevat läheisiään ja itseään hyvällä ruoalla. Hyvin keskeistä ruoassa heidän mielestään on maku.

Arkisin herkuttelevat perhekokit pyrkivät selviytymään ruoanlaitosta mahdollisimman nopeasti. Viikonloppuna ruoanlaitto tuntuu heistä mukavalta, rentouttavalta puuhalta. Silloin he pyrkivät keksimään jotain erikoista.

Broileria, pizzaa, hernekeittoa ja makaronilaatikkoa

Arki-iltojen ateriat herkutteleva perhekokki valmistaa hyvin usein raaka-aineista lähtien itse, jopa hernekeittoa myöten, vakuuttaa Ulla-Riikka Tapionlinna.

Satunnaisesti herkuttelijakokki korvaa perheensä arki-illan aterian voileivällä tai lämmittää valmisruokaa. Vielä näitäkin harvemmin hän saattaa tilata kotiin pizzan tai käy syömässä joko hampurilais- tai pizzapaikassa.

Kahden viikon aikana eniten syödyiksi ruokalajeiksi herkuttelevien perhekokkien talouksissa paljastuivat paistettu broileri, pizza, makaronilaatikko, munakas, jauhelihakastike ja hernekeitto.

Niiden lisäksi syödään suomalaisissa kodeissa hyvin usein myös lihapullia, makkara- ja nakkikeittoa, lihakeittoa sekä keitettyjä tai paistettuja nakkeja.

STT-IA
5.3.1999


AJASSA -SIVULLE