Holbrooke tapasi Milosevicin

Kosovon vapautusarmeijan komentajat vastustavat aseista riisumista



Kosovon vapautusarmeijan UCK:n johtajat ovat erimielisiä järjestön taistelijoiden riisumisesta aseista, mikä on osa Kosovolle laadittua rauhansuunnitelmaa.


Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti maanantaina, että UCK:n johto on hyväksynyt Rambouillet'ssa käsitellyn rauhansuunnitelman. Yhdysvallat vaikuttaa kuitenkin olevan liian toiveikas, sillä virallista "kyllä"-vastausta ei ole annettu, vaikka albaanipoliitikot ovat sanoneet olevansa valmiita allekirjoittamaan sopimuksen.

Monien UCK:n alemman tason komentajien kerrotaan vastustavan sopimusta. UCK:n alemman tason komentajat kieltäytyvät riisumasta sissejä aseista. He myös vastustavat mahdollista Venäjän osallistumista NATO:n johtamiin 26 000 sotilaan joukkoon, jonka on määrä varmistaa sopimuksen toteutuminen.

- Aseista riisumista sanan sotilaallisessa merkityksessä ei voida hyväksyä, sanoi Drini-nimellä kutsuttu UCK:n komentaja uutistoimisto AFP:lle Kosovon eteläosan vuoristossa. Drini kertoi, että juuri hänen alueellaan Yhdysvaltain lähettiläs Christopher Hill tapasi UCK:n johtoa maanantaina.

- UCK:n asettaminen kansainväliseen valvontaan on yksi kysymys, aseista riisuminen toinen, tähdensi Drini.

Belgradin sotilasakatemiasta valmistuneella ja aikoinaan Jugoslavian armeijassa kapteenina palvelleella Drinillä on omat ajatuksensa UCK:n tulevaisuudesta. Drini siirtyi UCK:n riveihin vuonna 1992.

Osa UCK:n sisseistä voisi Drinin mielestä siirtyä poliisitehtäviin ja osa olisi valmiina puolustamaan albaaniväestöä, jos niin tarvitsisi tehdä.
- Voimme vastustaa serbien hyökkäystä, mutta emme lyödä heitä, Drini sanoi.

- Mutta mikä tärkeintä: armeija ei voi enää tuhota meitä. Kumpikaan puoli ei voi saada lopullista voittoa Kosovossa.

Drinin mielestä rauhansopimukseen sisältyy ajatus kansanäänestyksestä, vaikka sitä ei suoraan mainita sopimuksessa. Siinä vain todetaan, että kolmen vuoden siirtymäajan kuluttua järjestetään uudet neuvottelut Kosovon kohtalosta väestön toiveiden mukaisesti.

Serbien ja albaanien on määrä kokoontua jälleen maanantaina Rambouillet'hin neuvotteluihin. Kaikki Kosovon albaanien poliittiset ryhmät ovat hyväksyneet rauhansuunnitelman, vaikka se ei tuo Kosovolle itsenäisyyttä eikä asemaa tasavaltana.

Albaanien neuvotteluvaltuuskuntaan kuuluva Fehmi Agani sanoi keskiviikkona belgradilaisessa Glas javnosti -lehdessä, että jos rauhansopimusta ei allekirjoiteta viimeistään maanantaina, eivät Kosovon albaanien edustajat osallistu enää uusiin neuvotteluihin.

Holbrooke tapasi Milosevicin

Yhdysvaltain erityislähettiläs Richard Holbrooke aloitti keskiviikkona Belgradissa ratkaiseviksi luonnehditut neuvottelut presidentti Slobodan Milosevicin kanssa.

Holbrooken seurassa presidentinpalatsiin tuli myös amerikkalainen rauhanvälittäjä Christopher Hill. Tämä tapasi alkuviikosta Kosovon albaanien edustajia yrittäen taivutella näitä kansainvälisen rauhansopimusesityksen taakse.

Jugoslavian ja albaanien neuvottelijoiden on määrä jatkaa ensi maanantaina Ranskassa rauhansopimusneuvotteluja. Sen enempää Jugoslavia kuin albaanitkaan eivät ole toistaiseksi hyväksyneet kansainvälistä rauhansopimusehdotusta.

Holbrooken ja Milosevicin neuvotteluista ennustettiin pitkiä ja hankalia.
- Tiedämme, että Milosevic on kuilun partaalla tasapainoilun mestari, emmekä odota hänen vastaavan pikaisesti, sanoi Belgradissa oleva EU:n rauhanvälittäjä Wolfgang Petritsch.

Jugoslavia vastustaa erityisesti rauhansopimuksen edellyttämää rauhanturvajoukkojen sijoittamista Kosovoon. Näiden NATO:n johtamien joukkojen on määrä valvoa rauhansopimuksen toteutumista.

STT-IA
10.3.1999


ULKOMAAT -SIVULLE