Kansanedustajaehdokkaat eivät halua liittoutua sotilaallisesti



Kansanedustajaehdokkaista 75 prosenttia ei halua Suomen liittoutuvan sotilaallisesti eli käytännössä he sanoisivat ei NATO:lle.


Reserviläinen -lehdenkeskiviikkona julkaisemassa mielipidetutkimuksessa vastustajia oli eniten SDP:n, keskustan, vihreitten ja vasemmistoliiton riveissä. Kannattajia löytyi enemmän ruotsalaisesta kansanpuolueesta ja nuorsuomalaisista.

Näyttäisi siltä, että ehdokkaat suhtautuvat kielteisemmin sotilaalliseen liittoutumiseen kuin äänestäjät. Maanpuolustuksen suunnittelukunnan viime lokakuussa tekemän tutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia yli 15-vuotiaista suomalaisista ei haluaisi Suomen liittyvän sotilasliiton jäseneksi.

Reserviläinen -lehden tiedusteluun vastasi 718 1764:sta kansanedustajaehdokkaasta. Keskiviikkona julkaistiin myös muutamien kansalaisjärjestöjen teettämä tiedustelu NATO-kannatuksesta.

Sen mukaan 411 ehdokasta ilmoittaa ehdottomasti vastustavansa Suomen NATO-jäsenyyttä. Kyselyyn vastasi 500 ehdokasta.

Kansalaisjärjestöjen, joita ovat Maan ystävät, Naiset rauhan puolesta, Taiteilijat rauhan puolesta, Suomen rauhanpuolustajat ja Työpaikkojen rauhantoimikunta, tarkoituksena on julkistaa listaa nimenomaan NATO-vastaisista ehdokkaista ja kehottaa kansalaisia äänestämään heitä tulevissa vaaleissa.

Ei palkka-armeijaa, ei rauhaan pakottamista

Reserviläisen selvityksessä 79 prosenttia vastaajista kannatti yleistä asevelvollisuutta. Erityisesti tälle löytyi kannatusta kolmessa suurimmassa puolueessa, keskustassa, kokoomuksessa ja SDP:ssä.

Ammattiarmeijan kannattajia on voimakkaammin vihreän liiton, remonttiryhmän ja nuorsuomalaisten joukoissa.

Enemmistö eli 60 prosenttia kannattaa Suomen osallistumista kansainväliseen rauhanturvaamiseen nykyisessä laajuudessa. Vain 14 prosenttia on valmis ns. rauhaan pakottamiseen.

Nykyisen hallituksen puolustuspoliittinen valmistelukäytäntöä ei saa tukea. 72 vastanneista haluaa palauttaa vuosien takaiset parlamentaariset puolustuskomiteat. Näitä komiteoita kannatti myös enemmistö hallituspuolueitten ehdokkaista.

Puolustusmäärärahat haluaa pitää ennallaan enemmistö eli 51 prosenttia ehdokkaista. 22 prosenttia oli valmis niitä korottamaan ja 22 prosenttia taas valmis vähentämään. Eniten kannattajia korotuksille löytyi vapaan Suomen liiton ja kokoomuksen ehdokkaista.

STT-IA
5.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE