Viikonlopun politiikkaa lyhyesti


Perho: Puolueella on väliä

Kokoomuksen puoluesihteeri Maija Perhon mukaan viime aikoina on paljon toistettu käsitystä siitä, että alhainen äänestysaktiivisuus johtuu siitä, että puolueet ovat samankaltaistuneet ja että on yhdentekevää, mitä puoluetta äänestää.
- Sama meno vain jatkuu hallituksen ja eduskunnan poliittisista voimasuhteista riippumatta. Tämä väite ei pidä paikkansa.

Perhon mukaan Kokoomuksen pyrkimys on katsoa kokonaisuuden etua, Suomen ja suomalaisten etua - on sitten kysymys talouspolitiikasta, elinkeinopolitiikasta, veropolitiikasta tai sosiaalipolitiikasta.
- Poliittiset kilpailijamme haluavat työntää meidät sellaisiin kammareihin, joiden ovella lukee "Pääsy sallittu vain hyväosaisille". Tämä on sekä tarkoituksellista mielikuvapolitiikkaa että ennen kaikkea vääristelyä.

Värieroja Kokooomuksen ja muiden puolueiden välillä löytyy mm. veropolitiikasta, suhtautumisesta yksilön ja yhteiskunnan välisiin vastuusuhteisiin, yritteliäisyyden edellytyksistä, koulutuksen ja osaamisen merkityksestä ja kunnallisten palvelujen järjestämisvaihtoehdoista, Perho luettelee.

- Kokoomus haluaa vastuullisesti pitää huolta siitä, että taloudellisen toimeliaisuuden edellytykset ovat kunnossa. Näin syntyy kakkua, jota voidaan jakaa niille ihmisille, jotka tarvitsevat terveys- ja sosiaalipalveluja, vanhuuden turvaa, laadukasta opetusta jne. On myös oikein ja kohtuullista, että osaamisesta ja hyvästä koulutuksesta palkitaan eikä rangaista mm. ylikireän verotuksen muodossa.

- Vaaliuurnilla ratkaistaan, saako kokoomus hyvän neuvotteluaseman hallitusneuvotteluja silmälläpitäen. Jos kokoomus saa jatkaa hallitusvastuussa, se on valmis pitämään huolta vakaan kehityksen jatkamisesta, luottamuksen ilmapiirin vahvistamisesta ja kestävästä talouspolitiikasta, joka on edellytys suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan perustan säilymiselle.


Korhonen puolustaa kotimaista omistusta

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Martti Korhonen epäilee kokoomuksen valitsevan Romanian tien talouspolitiikassa. Kokoomuksen halu yksityistää valtionyhtiöt ja hoitaa saatavilla tuloilla valtion velkaa on Korhosen mielestä Romanian mallin mukainen.

Haapajärvellä sunnuntaina puhunut Korhonen arvosteli myös keskustaa, joka ei hänen mielestään sekään huolehdi käytännön tasolla sinivalkoisen pääoman säilymisestä.

Korhonen viittasi Cultorin myyntiin Tanskaan. Hänen mukaansa on hurskastelua sanoa, ettei keskusta pysty halutessaan vaikuttamaan MTK:ssa.

Korhonen vaati, että valtionyhtiöiden ja muidenkin yhtiöiden myynnissä tulee painaa tiukasti jarrua. Jos myyntiin kuitenkin mennään, rahat pitää käyttää uuteen teollistamiseen ja työllistämiseen koko maan alueella.


Hassi: Pääkaupunkiseutu yhdeksi vaalipiiriksi

Vihreän liiton puheenjohtajan Satu Hassin mielestä Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen tulisi yhdistää yhdeksi vaalipiiriksi. Hänen mielestään pääkaupunkiseudun kansanedustajien kuuluminen kahteen eri vaalipiiriin haittaa käytännössä alueiden kuntien välisen yhteistyön kehittämistä.

Hassin näkemyksen mukaan nykyinen jako on peräisi ajalta, jolloin Espoo ja Vantaa olivat maaseutua.

Yhden vaalipiirin järjestelmä olisi Hassin mielestä todennäköisesti hyvä myös pääkaupunkiseudun ulkopuolisen Uudenmaan aluepoliittisten etujen valvomisen kannalta.

- Tammisaaren, Järvenpään tai Porvoon näkökulma on monissa asioissa kovin erilainen kuin Espoon tai Kauniaisten, Hassi huomautti sunnuntaina Tikkurilassa.


Taina haluaa perhepoliittisen suunnitelman

Puolustusministeri Anneli Taina (kok) pitää päätösten ennustettavuutta ja vakaata taloutta parhaina keinoina vähentää perheiden tuntemaa turvattomuutta.

Taina vaati lauantaina Tampereella, että tuleva hallitus linjaa politiikkansa pitkäjännitteisesti. Hallitusneuvottelujen yhteydessä on laadittava koko vaalikauden mittainen suunnitelma perhepolitiikan kehittämislinjoista.

- Perheiden on riittävän luotettavasti voitava arvioida, millaisia julkisen vallan ratkaisuja on odotettavissa ja kuinka maan talous kehittyy, Taina korosti.


Anttila kaventaisi hallituspohjaa

Keskustan varapuheenjohtaja ja europarlamentaarikko Sirkka-Liisa Anttila kelpuuttaisi vaalien jälkeiseen hallitukseen enintään kolme puoluetta. Nykyinen liian laaja hallituspohja on hänen mielestään vienyt ihmisten uskon politiikkaan ja kansanvaltaan.

Keskustanaisten tilaisuudessa lauantaina Helsingissä puhunut Anttila epäili vallanhalun pitäneen politiikan ääripäät samassa hallituksessa. Vasemmistoliitto, SDP ja vihreät ovat hänen mukaansa olleet mukana toteuttamassa hyvin uusliberalistista oikeistopolitiikkaa.

Laaja hallituspohja on Anttilan mielestä tehnyt ministereistä itsevaltiaita, joiden ei ole tarvinnut välittää kansalaisten mielipiteistä. Leikkauksia on tehty pienistä eläkkeistä, tulottomien sairausajan perustoimeentulosta, kotihoidon tuesta ja pienimmällä työmarkkinatuella olevien perheiden lapsikorotuksista.

Vallankäyttöä valvovalle ja vaihtoehtoja tarjoavalle oppositiolle tulee Anttilan mielestä jäädä riittävästi tilaa. Suurista puolueista hallituksessa olisi mukana kaksi.


Siimes: Lennonjohtajat toteuttavat työreformia

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kulttuuriministeri Suvi-Anne Siimes vaatii lennonjohtajalakkoon pikaista ratkaisua. Hän arvioi lakon pitkittymisen nostaneen esille oikeistolaisia äänenpainoja lakko-oikeuden rajaamisesta.

Siimes korosti lauantaina Kirkkonummella ja Hangossa, ettei vasemmistoliitto hyväksy puuttumista lakko-oikeuteen. Samalla hän huomautti, etteivät lennonjohtajien yhdistyksen palkkavaatimukset ole kohtuuden rajoissa.

Siimeksen mielestä keskusjärjestöjen ulkopuolinen pieni yhdistys on lähtenyt soveltamaan keskustan työreformia käytäntöön.

Vapaassa paikallisessa sopimisessa voivat hankkia itselleen suhteettomia etuja ne, joilla on mahdollisuus käyttää keskeistä asemaa hyväkseen.

- Pienipalkkaisilla sosiaali-, terveys- ja kaupanalan työntekijöillä ei olisi käytössään samanlaista kiristysruuvia kuin lennonjohtajilla. Siksi keskustan työreformi repäisisi toteutuessaan palkansaajien väliset tuloerot huimaan kasvuun, Siimes sanoi.


Poliisin oikeus puhelinkuunteluun laajenemassa talousrikoksiin

Poliisin puhelinkuunteluoikeus on laajenemassa koskemaan myös talousrikoksia. Lauantain Taloussanomien mukaan asia on ollut esillä sisä- ja oikeusministeriön yhteisessä työryhmässä, joka pohtii esitutkinta- ja pakkokeinolain uudistamista. Oikeusministeri Jussi Järventauksen (kok) mukaan esitys on myötätuulessa.

- Mitä ilmeisimmin törkeisiin talousrikoksiin ulotetaan telekuuntelu. Työryhmä ei ole kuitenkaan päättänyt, mitkä ne rikokset ovat. Mahdollisesti niihin sisältyvät törkeät arvopaperimarkkinarikokset, kuten törkeä sisäpiiririkos ja törkeä kurssin vääristäminen, Järventaus kertoo.

Työryhmän mietintö valmistuu kevään aikana. Hallituksen käsittelyyn se ehtinee syksyllä.


Mönkäre: Äänestäjiä pelotellaan passiivisuuteen

Äänestäjiä pelotellaan sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreen (SDP) mukaan passiivisuuteen uskottelemalla heille sosiaaliturvan leikkauslinjan jatkuvan.

Ministeri Mönkäre sen sijaan katsoo, että "maltilla pystymme toteuttamaan sekä jonkin verran tuloveron alennusta että turvaamaan laadukkaat ja riittävät palvelut".

Sosiaali- ja terveysministeri Mönkäre puhui YK.n ikäihmisten vuoden Mikä-mikä-ikä-tapahtumassa lauantaina Helsingissä. Hän on tämän teemavuoden Suomen komitean puheenjohtaja.

Mönkäreen mukaan kansalaisia on helppo pelotella uusilla sosiaaliturvan leikkauspuheilla, kun vedotaan vanhusväestön määrän kasvuun ja pelotellaan, etteivät rahkeet riitä lisääntyvän hoidon ja hoivan tarpeeseen.

- Parantuva työllisyys avaa kuitenkin liikkumavaraa ainakin jonkin verran. Julkiseen sektoriin panostuksella taas on kansalaisten laaja tuki, ministeri Mönkäre mainitsi.


Kääriäinen varoittaa muuttoliikkeestä

Keskustan varapuheenjohtajan Seppo Kääriäisen mielestä maan sisäinen muuttoliike on riistäytynyt hallitsemattomaksi ja tulee kalliiksi veronmaksajille. Uusien koulujen, päiväkotien ja muiden palvelujen kustantaminen maksaa kunnille kymmeniä miljardeja markkoja lisäkustannuksina.

- Muuttotappioalueille tyhjilleen jääneet koulut ja terveyskeskukset muistuttavat vuosikymmeniä Lipposen hallituksen epäonnistuneesta aluepolitiikasta, Kääriäinen sanoi lauantaina Kuopiossa.

Hänen mukaansa osaamisen ja yrittämisen tukemiseen tähtäävä uusi aluepolitiikka olisi parasta säästöpolitiikkaa.

Koonnut: IA
7.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE