Norrback uskoo pohjoismaiseen yhteistyöhön



Eurooppa-ministeri Ole Norrback (RKP) uskoo, että pohjoismaisella yhteistyöllä on merkitystä myös tulevaisuudessa.


Norrback sanoi Brysselissä tiistaina, että Euroopassa joudutaan 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana puolustamaan pontevasti pohjoismaista hyvinvointimallia.

Norrback totesi, että talous- ja rahaliitto EMU johtaa ajan myötä myös lisääntyvään taloudelliseen harmonisointiin. Koska Ruotsi ja Tanska hänen mukaansa liittyvät "suhteellisen pian" EMU:un, Pohjoismaat voivat yhdessä puolustaa pohjoismaista mallia.

Norja ja Islanti eivät kuulu EU:hun, mutta ovat ETA-jäsenyytensä myötä mukana sisämarkkinoissa.

Norrback osallistui tiistaina pohjoismaisten yhteistyöministerien ja Pohjoismaiden EU-suurlähettiläisen yhteiseen tapaamiseen. Tällaisia neuvotteluja pidetään Brysselissä kerran vuodessa.

Norrback totesi jättävänsä kahdeksan vuoden jälkeen työnsä pohjoismaisen yhteistyöministerinä siirtyessään toukokuussa suurlähettilääksi Osloon. Norjan-komennuksen myötä "pohjoismaisesta yhteistyöstä tulee osa elämääni myös vastedes", hän sanoi.

- 1950- ja 60-luvuilla tehtiin pohjoismaisella tasolla tärkeitä poliittisia päätöksiä kun sovittiin passiunionista ja yhteisistä työmarkkinoista.

- 1970- ja 80-lukuja leimasi kulttuuriyhteistyö, kun taas 90-luvulla esillä on ollut taloudellinen yhteistyö, sanoi Norrback viitaten suomalaisen Cultorin ja tanskalaisen Daniscon yhtymiseen yhtenä tuoreena esimerkkinä.

Pohjoismaisen mallin puolustus 2000-luvulla

- 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana poliittinen yhteistyö voi hyvinkin nousta keskeiseen asemaan, kun puolustetaan pohjoismaista mallia, hän ennusti.

Tiistain tapaamisessa Islannin ulkoministeri Halldor Asgrimsson ehdotti, että Pohjoismaat yhdessä edistäisivät yhteistyötä ihmisoikeuksien, humanitaarisen avun ja rauhanturvaamisen alalla.

Asgrimssonin mukaan EU voisi toimia yhdessä Euroopan neuvoston ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin kanssa näillä aloilla.

Islanti siirtyy tänä vuonna Euroopan neuvoston puheenjohtajaksi ja Suomi hoitaa EU:n puheenjohtajuutta loppuvuoden. Norja puolestaan on Etyjin nykyinen puheenjohtajamaa.

STT-IA
5.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE