Ottawan miinasopimus voimaan



Kansainvälinen henkilömiinat kieltävä Ottawan sopimus astui voimaan maanantaina. Sopimus kieltää henkilömiinojen käytön, varastoinnin ja valmistamisen. Sopimuksen voimaanastumisen kunniaksi kirkon kellot soivat ympäri maailman.


Miinasopimus allekirjoitettiin Ottawassa joulukuussa 1997. Sopimuksen on allekirjoittanut 132 valtiota, joista 65 on myös vahvistanut sen kansallisissa päätöksentekoelimissään.

Miinanvastustajat kehottivat sopimuksen voimaanastumistilaisuudessa Genevessä kaikkia suurvaltoja luopumaan aseesta, jonka sanotaan surmaavan tai haavoittavan yli 25 000 ihmistä vuosittain.

- Suuret sivistysvaltiot eivät käännä katsettaan, kun viattomia ihmishenkiä menetetään vuosikausia sen jälkeen, kun aseelliset selkkaukset ovat päättyneet, sanoi Susan Walker, miinoja vastustavan kansainvälisen ICBL-järjestön johtaja. Järjestö on saanut Nobelin rauhanpalkinnon kamppailustaan miinoja vastaan.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan kuvasi sopimuksen voimaantuloa historialliseksi kulmakiveksi.
- Tämä on päivä, jonka tuloa monikaan ei osannut ennakoida. Tämän päivän arvoa niille miljoonille ihmisille, jotka säästyvät näiden hirvittävien aseiden tuholta, ei voida yliarvostaa, Annan sanoi viestissään, joka luettiin Genevessä.

Sopimus kieltää henkilömiinojen käytön, valmistamisen, kehittämisen, varastoinnin ja niiden kuljettamisen. Allekirjoittajamaat ovat myös sitoutuneet tuhoamaan miinavarastonsa neljän vuoden kuluessa ja hävittämään alueillaan olevat miinat 10 vuoden kuluessa.

Suomi ei liittynyt sopimukseen

Yhdysvaltain ohella merkittäviä sopimuksen ulkopuolelle jääneitä maita ovat Venäjä, Kiina, Intia ja Israel. Myöskään Suomi ei ole toistaiseksi liittynyt Ottawan sopimukseen.

Yhdysvaltain mukaan se ei voi tällä hetkellä allekirjoittaa sopimusta, koska se tarvitsee miinoja Etelä-ja Pohjois-Korean raja-alueella.

Venäjä on viitannut turvallisuus- ja taloussyihin ja Kiinan mukaan miinat pitäisi säilyttää maanpuolustuksen aseina, kunnes vaihtoehtoiset aseet on kehitetty.

Eri puolille maailmaa on kylvetty arviolta 70-100 miljoonaa miinaa, jotka surmaavat vuosittain yli 20 000 ihmistä, enimmäkseen siviilejä. Vakavin miinaongelma on Kambodzhan, Angolan, Mosambikin ja Afganistanin kaltaisissa köyhissä maissa.

Ihmisoikeusjärjestöjen viisi vuotta sitten tekemien arvioiden mukaan noin sata yritystä tai hallituksen laitosta valmisti 360:a eri mallista henkilömiinaa 48 maassa. 25 viime vuoden aikana miinoja on valmistettu 190 miljoonaa, josta määrästä puolet on varastoitu noin sataan maahan.

Miinojen myynti tuottaa noin 100 miljoonaa dollaria vuodessa, kun tavanomaisten aseiden myynti on noin 20 miljardia dollaria.

STT-IA
5.3.1999


ULKOMAAT -SIVULLE