"Armeijamme on rauhan taivas" runoilee puolalaiseversti

NATO voi nostaa Puolan armeijan katolista kirkkoa suositummaksi



- Armeijamme on rauhan taivas, runoilee puolustusministeriön NATO-osaston apulaisjohtaja, eversti Wieslaw Kurzyca Varsovassa ja tarkoittaa tällä sitä, ettei Puolassa ole ollut hetkenkään epäuskoa NATO:on liittymisessä.


Liittymistavoitteen asetti jo pääministeri Tadeusz Mazowieckin hallitus vuonna 1989. Lähes tasan 10 vuotta sen jälkeen Puolasta tulee NATO:n täysjäsen.

Puolan, Unkarin ja Tshekin ulkoministerit luovuttavat liittymisasiakirjat Yhdysvaltain hallituksen edustajille presidentti Harry S. Trumanin muistokirjastossa Missourissa 12. maaliskuuta.

Kaikkien mielipidemittausten mukaan Puolan armeija on lähes yhtä suosittu kuin Puolan katolinen kirkko. NATO-jäsenyys voi nostaa armeijan kirkkoa suositummaksi, sillä asevoimat on pysytellyt erossa arkipäivän sisäpolitiikasta toisin kuin kirkko.

- Ihmiset eivät ole tyytyväisiä ympäristöönsä. Armeijassa sen sijaan vallitsee järjestys, eversti Kurzyca sanoo viitaten viime kuukausien levottomaan yhteiskunnalliseen ja poliittiseen ilmapiiriin Puolassa.

Puolassa myönnetään avoimesti, että Venäjä on yhä uhka. Myrskyisän lähihistoriansa hyvin muistavat puolalaiset tuntevat NATO-jäsenyyden ansiosta olevansa turvassa ensimmäistä kertaa 200 vuoteen.

Puola NATO:n puskuri itään

Materiaalisista puutteistaan huolimatta puolalaiset liittyvät NATO:on suurvaltana, jolla on paljon annettavaa NATO-kumppaneilleen.

Puolalaiset tuntevat perusteellisesti entisen Neuvostoliiton sotilaallisen strategian, ajattelutavan ja kielen. Varsovan liitossa Puolalla oli yli 400 000 sotilasta, 3 400 panssarivaunua, 665 hävittäjää ja valtavat varastot sodan varalta. Suursodassa Puolan joukot olisi liitetty neuvostoarmeijaan.

Armeijan vahvuus on nyt runsaat puolet, kalusto vanhentunutta ja osittain käyttökelvotonta ja vain 20 % siitä täyttää NATO-standardit. Komentavien upseereiden englannin kielen taito on vielä puutteellinen.

Vastapuolen tunteminen kuitenkin korvaa suurimmat puutteet, minkä NATO on selvästi antanut ymmärtää eikä ole vaatinut nopeita kalustohankintoja.
- Kielitaito ja kalusto korjaantuvat 10 vuoden kuluessa, eikä kustannuksista ole syntynyt poliittista kiistaa, sanoo eversti Wieslaw Kurzyca.

Puolan valtiovarainministeriössä on arvioitu, että asevoimien uudistaminen NATO-kuntoon saattaa maksaa jopa 20 miljardia dollaria (yli 100 mrd mk) seuraavien 15 vuoden aikana.

Rauhankumppanuus NATO:n "lastentarha"

Puola on ollut mukana NATO:n rauhankumppanuusohjelmassa vuodesta 1994. Puolalaisille oli itsestään selvää, että kumppanuus johtaa täysjäsenyyteen. Eversti Kurzyca pitääkin ohjelmaa NATO:n "lastentarhana", josta on helppo siirtyä "peruskouluun".

Yhteistyökykyään puolalaiset sotilaat ovat voineet todistaa kansainvälisissä rauhanturvatehtävissä mm. entisen Jugoslavian alueella. Jos tilanne vaatii, puolalaiset eivät epäröi myöskään osallistumista Kosovon operaatioihin.

Eversti Kurzyca ei näe tällä hetkellä mitään välitöntä sotilaallista uhkaa Puolaa kohtaan, mutta hän muistuttaa suurista itänaapureista, joissa olot ovat yhä epävakaat.

- Olemme NATO:n syrjäseutua. Meille on tärkeää, että kaikille liiton jäsenille taataan samanlainen turvallisuus riippumatta sijainnista, Kurzyca sanoo.

Hävittäjiä lainaksi, upseereita eläkkeelle

Puolan armeijaa on uudistettu rajusti ja uudistetaan vielä vuosikausia. Varusmiesaikaa on supistettu 18 kuukaudesta ensin 15:een ja sitten nykyiseen 12 kuukauteen. Armeijasta on tarkoitus tehdä nykyistä ammattimaisempi. Sen vahvuudesta puolet olisi asevelvollisia ja puolet palkkahenkilöstöä.

Kymmeniätuhansia upseereita on siirretty eläkkeelle ja vielä kymmenettuhannet odottavat kohtalonsa ratkeamista.

- Se on suuri sosiaalinen ongelma, jota armeija ei ole vielä pystynyt täysin ratkaisemaan, myöntää Puolan sotilasasiamies, everstiluutnantti Marek Lisiak Budapestissa.

Upseerien eläkepäivien järjestämisen lisäksi Puolan asevoimat tarvitsisi kipeästi rahaa myös hävittäjäkalustonsa uusimiseen. Se saattaa kuitenkin ratketa eläkejärjestelyjä kivuttomammin.

Amerikkalaiset ovat tarjonneet Puolalle mm. F-16 hävittäjiä koeajaksi lainaksi tai vuokralle, jonka jälkeen koneet voitaisiin lunastaa omiksi.

- Leasing-järjestely on hyvin todennäköinen vaihtoehto, sanoo puolustusministeriön NATO-osaston varajohtaja, eversti Wieslaw Kurzyca.

STT-IA
5.3.1999


ULKOMAAT -SIVULLE