EY:n tuomioistuimen RAY-kanta suututti päättäjät ja järjestöt



EY:n tuomioistuimen julkisasiamiehen kanta, jonka mukaan Raha-automaattiyhdistyksen rahapelimonopoli rikkoo EU:n periaatteita on suututtanut sekä suomalaiset päättäjät että sosiaali- ja terveysalan järjestöt.


Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreen (SDP) mielestä julkisasiamiehen kanta voi olla ymmärrettävä unionin näkökulmasta, mutta se sotii kuitenkin kaikkia niitä sosiaalisia näkökohtia vastaan, joille suomalaisten sosiaali- ja terveysjärjestöjen toiminta perustuu.

Mönkäreen mielestä tulevan hallituksen on yksiselitteisesti käytettävä kaikki voimansa RAY:n ja järjestöjen nykyisen aseman turvaamiseksi. Asia olisi kirjattava myös hallitusohjelmaan.

Myös toinen sosiaali- ja terveysministeri Terttu Huttu-Juntunen (vasl) vaatii kiinnipitämistä RAY:n monopolista.

- Jos monopoli jouduttaisiin purkamaan ja toiminta muuttamaan luvanvaraiseksi, jaettava tuotto romahtaisi ja sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavien järjestöjen toiminta ajautuisi suuriin vaikeuksiin ja loppuisi osittain kokonaan, Huttu-Juntunen sanoo.

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ja eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja pitää rahapelien tuoton käyttämistä yleishyödyllisiin tarkoituksiin tärkeänä.

Sen lisäksi hänen mielestään on eettisesti perusteltua, että erilaista rikollisuutta herkästi houkutteleva uhkapelitoiminta pysytetään julkisena monopolina.

- Jos EY:n tuomioistuin päätyy kielteiseen ratkaisuun RAY:n monopolia koskevassa valitusasiassa, on Suomen välittömästi vaadittava komissiota ryhtymään toimiin asianomaisten EU-sääntöjen muuttamiseksi siten, että mahdollisuus julkisoikeudellisesti säädeltyihin kansallisiin rahapelimonopoleihin turvataan.

- EY:n tuomioistuin ei saa olla mikään lainsäädäntöelin, vaan se tehtävä kuuluu jäsenmaille ja europarlamentille, Tuomioja sanoo.

Perho varautuisi kielteiseen päätökseen

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajan Maija Perhon (kok) mielestä nyt ensisijainen päätehtävä on vaikuttaa asiaan siten, että EY-tuomioistuin tajuaa suomalaisen raha-automaattitoiminnan erityisluonteen ja sen yhteiskunnallisen merkityksen sosiaali- ja terveydenhuollossa.

- Jos kuitenkin EY-tuomioistuimen päätös on kielteinen, niin hyvissä ajoin on varauduttava siihen, että sosiaali- ja terveydenhoitoalan tehtäviä hoitavien järjestöjen rahoitus turvataan esimerkiksi peliautomaateille asetettavilla lupamaksuilla ja automaattikohtaisilla maksuilla, Perho esittää.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen yhteistyöyhdistyksen pääsihteeri Jouko Vasama sanoo eurooppalaisten esimerkkien osoittavan, että yksinoikeuden poistaminen pelitoiminnalta laskee huomattavasti yhteiseen käyttöön saatavaa tuottoa.

Vasama huomauttaa, että EY:n tuomioistuimen pelitoimintaa koskevien aiempien kannanottojen mukaan kansallinen lainsäädäntö sopii parhaiten pelitoiminnan säätelyyn. Hänen mielestään julkisasiamiehen lausunto onkin vain yksi niistä asiakirjoista, joiden perusteella tuomioistuin harkitsee kannanottoaan.

STT-IA
5.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE