Valuuttakaupalle vero finanssimarkkinoita vakauttamaan

Kampanja Tobin-veron puolesta



Suomessa kampanjoidaan Tobin-veron puolesta. Kansainväliselle valuuttakaupalle asetettavan Tobin-veron tavoitteena on vakauttaa maailman finanssimarkkinoita. Lisäksi kampanja pyrkii rikkaiden maiden, erityisesti Yhdysvaltojen, painostuksesta vapautumiseen sekä taloudellisen tasa-arvon lisäämiseen maailmassa.


Maailmanlaajuisessa valuuttakaupassa pyörii päivittäin valtaisa summa, noin 1 500 miljardia dollaria eli yli 8 000 miljardia markkaa. Jo alle prosentin vero tuottaisi satoja miljardeja markkoja vuodessa.

Tobin-veroa ajavat käyttäisivät verotuoton maailman sosiaalisen ja taloudellisen tasa-arvon edistämiseen. Aluksi verokertymällä voitaisiin vaikkapa mitätöidä köyhimpien maiden ulkomaanvelkoja.

Tobin-vero ei suinkaan ole uusi idea. Amerikkalainen taloustieteilijä ja nobelisti James Tobin ehdotti valuuttakaupan veroa jo 1970-luvulla. Ajatus ei kuitenkaan saanut riittävää kannatusta toteutusasteelle päästäkseen.

Aika ajoin Tobinin ehdotus on nostettu uudelleen esille. Nyt Suomessa on järjestetty kampanja Tobin-veron saamiseksi seuraavan hallituksen ohjelmaan. Kampanjan taustalla on Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa. Kepa julkisti tiistaina Tobinin veroa koskevan raportin.

Tobinin veron idea on periä yli rajojen tapahtuvista rahansiirroista vero, jonka suuruus vaihtelisi sijoituksen luonteen ja keston perusteella.

Veron kannattajat uskovat, että näin rahoitusjärjestelmä vakiintuisi, koska veron takia pieniin valuuttojen arvon heilahduksiin perustuvat sijoitukset eivät enää kannattaisi. Lisäksi veron uskotaan lisäävään hallitusten talouspoliittista riippumattomuutta.

Uusi ratkaisu vaatii poliittista tahtoa

Tobin ja hänen seuraajansa lähtivät aikanaan siitä, että veromalli onnistuu vain, jos kaikki keskeiset rahoituskeskukset sekä useimmat muut valtiot tulevat veroratkaisuun mukaan.

Tobinin veromallin arvostelijat lähtevätkin siitä, ettei malli onnistu, jos veroparatiiseja ei saada järjestelmän piiriin.

Nykyiset Tobin-veron markkinoijat taas katsovat, että Tobinin veron toteuttaminen keskeisissä maissa riittäisi alkuun. Mikä tahansa valtio tai valtioryhmä voi panna prosessin alulle milloin vain.

Ensimmäisessä vaiheessa järjestelmä koostuisi esimerkiksi euro-EU:sta ja joukosta muita maita tai vaihtoehtoisesti suuremmasta joukosta muita maita ilman EU:ta.

Ryhmittymän tulisi luoda ylikansallinen elin järjestämään verotus ja keräämään tuotot. Veronkierto pyrittäisiin estämään siten, että kotimaisen valuutan lainaamisesta järjestelmän ulkopuolisille tahoille perittäisiin suhteellisen korkea vero.

Toisessa vaiheessa, joka toteutettaisiin silloin, kun kaikki keskeiset rahoituslaitokset ovat liittyneet ensimmäiseen vaiheen järjestelmää, otettaisiin käyttöön maailmanlaajuinen ja yhtenäinen yhden prosentin Tobin-vero.

- Ymmärrämme, että Tobinin veron toteuttamisessa on monia ongelmia, mutta suurin on kuitenkin poliittisen tahdon puute, Kepan puheenjohtaja Tapani Ruokanen sanoo.

Vaaliteemako?

Kepan edustajat arvioivat, että kampanja Tobin-veron puolesta nostaa rahoitusmarkkinoiden sääntelyn kevään eduskuntavaalien yhdeksi teemaksi.

Kampanjalaiset vaativat, että Suomi ajaa veron toteuttamista myös Euroopan unionissa. Puheenjohtajakauden katsotaan antavan tähän hyvät mahdollisuudet.

Raportin tekijöiden mukaan Ranskan hallitus ja julkinen mielipide on hyvin suosiollinen Tobin-verolle. Lisäksi Saksan arvioidaan kallistuvan sen kannalle.

Tobin-veroa ajavien lopullinen tavoite on maailman kolmen finanssikeskuksen - EU:n, USA:n ja Japanin - saaminen veron taakse.

STT-IA
5.3.1999


TALOUS -SIVULLE