Suomi teki ehdotuksen kansallisista tukialueista



Suomi ehdottaa Etelä-Savoa, Pohjois-Savoa, Pohjois-Karjalaa ja Kainuuta kansallisiksi tukialue 1:n aluepoliittisiksi tukialueiksi vuosille 2000-06.


Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta teki asiasta päätöksen tiistaina, jonka jälkeen ehdotus menee EU:n komission hyväksyttäväksi.

Kansalliset tukialueet ovat rinnakkaisia EU:n aluetukien kanssa; päätökset siitä, pääseekö Lappi EU:n tavoite 1 -tuen piiriin tehdään EU-maiden kesken, aikataulun mukaan maaliskuun aikana.

Kansallisilla tukialueilla porrastetaan yritystukia.
- Tiistain päätös ennakoi, että tukitasosta tulee Itä-Suomessa hieman korkeampi kuin Lapissa, sanoi aluekehitysjohtaja Veijo Kavonius sisäministeriöstä.

Tällä kaudella investointitukitaso Lapissa on ollut yhteensä noin 30 prosenttia, kun maksimi on 37 prosenttia.

Kansallisissa tuissa Lapille tarjotaan ensi kaudella vain kakkosohjelmaa, koska alueen bruttokansantuote ylittää 75 prosenttia EU:n keskiarvosta.

Siirto ykkösestä kakkoseen ei Kavoniuksen mukaan välttämättä merkitse suurta muutosta käytännössä Lapille, sillä Itä-Suomen tukitaso on hieman nousemassa. Ratkaisu tehdään ensi viikolla.

Neljä ykkösohjelman maakunnista alittaa köyhyysrajan

Suomen tukialueiden väestöpeitto voi komission viime vuoden lopulla tekemän päätöksen mukaan olla enintään 42,2 prosenttia koko väestöstä.

Luku perustuu jäsenmaiden työttömyysasteiden ja bruttokansantuotteen vertailuun. Hallitus ehdottaa nyt alueita kansallisen aluetuen piiriin, joilla asuu 41,9 prosenttia suomalaisista.

Käyttämättä jäävä 0,3 prosentin väestöosuus liittyy saaristokuntien ja kuntien saaristo-osien mahdollisuuksiin päästä tukialueisiin mukaan. Niiltä osin neuvottelut ovat komission kanssa kesken.

Neljä ykkösohjelman piiriin tarjottua Itä-Suomen maakuntaa (17 seutukuntaa) alittaa BKT:ltaan virallisen köyhyysrajan eli 75 prosenttia unionin keskiarvosta. Alueilla asuu 692 942 ihmistä eli 13 prosenttia koko Suomen väkiluvusta.

Muut seutukunnat valittiin kehitystä ja kehittämistarpeita tarkastellen. Käytetyt tunnusluvut ovat työttömyysaste, pitkäaikais- ja nuorisotyöttömien osuus, jalostustyöpaikkojen vähentyminen, nettomuutto ja maaseutuongelmia kuvaava indikaattori.

Mukaan on valittu alueita, joilla vähintään yksi mittari on keskimääräistä tukevammin punaisella.

Tukialueeseen 2 13 seutukuntaa

Käytettävistä yritystukitasoista talouspoliittinen ministerivaliokunta päättää myöhemmin. Tukialueeseen 2 ehdotetaan yhteensä kolmeatoista seutukuntaa Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Väestöosuus on seitsemän prosenttia, asukasluku 358 965.

Kolmosohjelmaan ehdotetaan 25:tä seutukuntaa ja kahdeksaa saaristokuntaa, joiden väestöosuus on 21,5 prosenttia ja väkiluku 1 105 046.

Niitä on Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Etelä-Karjalassa, Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla.

STT-IA
5.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE