Kiinan pääministeri: Valtion velanottoa lisättävä talouskasvun ylläpitämiseksi



Kiinan täytyy ottaa lisää lainaa ja kasvattaa budjettivajettaan saavuttaakseen tämän vuoden tavoitteeksi asetetun seitsemän prosentin talouskasvun, sanoi pääministeri Zhu Rongji perjantaina.


Zhu avasi Kiinan kansankongressin eli parlamentin vuosittaisen istunnon Beijingissä.

Zhu myönsi puolentoista tunnin mittaisessa kansakunnan tilaa käsitelleessä avauspuheenvuorossaan, että Aasian talouskriisi on koetellut Kiinaa pahemmin kuin hallitus osasi arvella.

Hallitus on laskenut talouskasvutavoitteensa seitsemään prosenttiin viime vuoden 7,8:sta, ja Zhu sanoi, ettei tämänkään tavoitteen saavuttaminen ole helppoa.

Valtiovarainministeri Xiang Huaicheng esittelee tämän vuoden budjetin kansankongressille lauantaina. Zhu kehotti kansanedustajia hyväksymään budjettivajeen kasvattamisen 56 prosenttia ennätysmäiseen 150,3 miljardiin yuaniin (noin 100 mrd mk).

Viralliset lähteet kertoivat ennakolta, että budjetissa esitetään 341,5 miljardin yuanin (vajaan 229 mrd mk:n) lainanottoa kotimaisilta ja kansainvälisiltä markkinoilta.

Kiinan talouskasvu on hidastunut tasaisesti vuoden 1992 huipusta, jolloin se oli 14,2 prosenttia. Eräänä hidastumisen syynä pidetään juuri Aasian talouskriisiä, joka on hyydyttänyt Kiinan vientimarkkinat.

Valtionyhtiöt päänsärkynä

Zhu puolusti budjettivajeen kasvattamista kasvutavoitteiden saavuttamiseksi sanomalla, että vaje jää edelleen "alle kansainvälisesti hyväksytyn hälytystason".

Tällaisena tasona pidetään yleensä kolmea prosenttia maan BKT:stä. 150,3 miljardin yuanin vaje vastaisi noin kahta prosenttia Kiinan BKT:stä.

Läntiset asiantuntijat pitävät vajetta kuitenkin keinotekoisen alhaisena, koska Kiina ei sisällytä siihen niitä valtaisia rahamääriä, jotka se käyttää vuosittain tappiollisen valtionsektorinsa tukemiseen.

Joidenkin arvioiden mukaan vaje saattaisi nousta jopa runsaaseen 11 prosenttiin, jos valtion pankkien noin 200 miljardin yuanin arvoiset ongelmaluotot sisällytettäisiin budjettiin.

Ongelmaluotot ovat syntyneet siitä, että hallitus on määrännyt pankit lainaamaan rahaa tappiollisille valtionyhtiöille niiden toiminnan tukemiseksi.

Kiinan kommunistinen puolue päätti toissa vuonna, että tappiolliset valtionyhtiöt saneerataan kolmessa vuodessa. Zhu sanoi perjantaina, että meneillään oleva vuosi on ratkaisevan tärkeä tavoitteen saavuttamiselle.

Pääministeri ilmoitti, että tästä lähin tappiollisten valtionyhtiöiden tehottomille johtajille jaetaan keltaiset varoituskortit. Jos firmat eivät käänny voitollisiksi, varoituksen saaneet johtajat erotetaan.

Hallitus erotti viime vuonna eri arvioiden mukaan 10-12 miljoonaa valtionsektorin työntekijää. Tänä vuonna kilometritehtaalle tappiollisista valtionyhtiöistä joutuu vielä 6-11 miljoonaa ihmistä.

Valtionyhtiöiden saneerauskuuri on merkinnyt työttömyyden nopeaa kasvua Kiinassa. Samalla se on antanut pontta yrityksille kehittää yksityissektorin toimintaa. Kiinassa perustetaan joka päivä noin 5 000 uutta yksityisyritystä, ja yksityissektori palkkaa päivittäin 16 000 uutta työntekijää.

Myös viranomaiset alkavat hiljalleen havahtua yksityissektorin kasvavaan merkitykseen työllistäjänä. Kansankongressin istunnossa onkin tarkoitus muuttaa perustuslakia niin, että yksityisyrittäjille taataan samat toimintaedellytykset kuin valtionyhtiöillekin.

Varoitus liian kovista otteista

Pääministeri Zhu varoitti viranomaisia liian kovista otteista kansalaisia vastaan. Zhun mielestä viranomaisten pitäisi ratkaista ongelmat heti alkuunsa, mutta "raakalaismaisiin" ja "diktatorisiin" toimiin ei pidä turvautua.

Kiinan johdossa on pelätty satunnaisten levottomuuksien laajenemista talouskasvun hidastumisen ja työttömyyden kasvun myötä. Myös ilmitulleet viranomaisten lahjontatapaukset ovat herättäneet kansalaisissa tyytymättömyyttä.

Erityisen tulenarkana pidetään ensi kesäkuun 4. päivää, jolloin tulee kuluneeksi 10 vuotta demokratialiikkeen verisestä kukistamisesta Tiananmenin aukiolla Beijingissä.

Pääministeri Zhun mielestä paikallisviranomaisten määrä tulisi vähentää asteittain puoleen nykyisestä. Kiina päätti jo viime vuonna puolittaa keskushallinnon byrokratiassa työskentelevien henkilöiden määrän.

STT-IA
5.3.1999


ULKOMAAT -SIVULLE