Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysAjan suunnassa lyhyestiGreenpeace: Antarktiksen merilinnut vaarassa

Ainakin 60 000 uhanalaista merilintua kuolee vuosittain Eteläisellä jäämerellä niiden sotkeuduttua ryöstökalastajien siimoihin, arvioi ympäristöjärjestö Greenpeace.

Greenpeacen mukaan kalastajien aiheuttama uhka myrskylinnuille ja albatrosseille on niin suuri, että myös laillinen kalastus alueella olisi lopetettava.

Erityisesti Greenpeace haluaisi puuttua uhanalaisen Patagonian hammaskalan saalistukseen.

- Patagonian hammaskalan pyytäminen on lopetettava, ei vain hammaskalan säilymisen vuoksi vaan myös uhanalaisen albatrossin säilymisen vuoksi, sanoi järjestön edustaja Denise Boyd torstaina.

Hammaskalan pyytäjät vetävät veneensä perässä pitkiä siimoja, joissa on jopa 20 000 koukkua. Koukkuihin laitetut syötit houkuttelevat myös lintuja, jotka syöksyvät olettamansa saaliin kimppuun, tarttuvat kiinni koukkuun ja hukkuvat.

Luvanvaraisilta kalastajilta edellytetään toimia lintujen suojelemiseksi, mutta ympäristöjärjestöjen mukaan suurempi ongelma onkin laiton ryöstökalastus.

Kaksikymmentä maailman 24 albatrossilajista elää Etelänapamannerta ympäröivillä merialueilla ja kaikki 20 lajia ovat uhanalaisia. Albatrossin siipien väli voi olla jopa 3,5 metriä ja sitä on kautta aikojen pidetty vapauden ja avomerien symbolina.


Suomalainen viihdepianisti Guinnessin ennätyskirjaan

Seuraavaan Guinnessin ennätyskirjaan pääsee ainakin yksi suomalainen maailmanennätys. Viihdepianisti Richard Järnefeltillä on alansa suurin esiintymisrepertuaari ilman nuotteja. Muistihirmu Järnefelt soittaa korvakuulolta noin 3 000 kappaletta.

Vaikka Järnefelt on ylpeä saavutuksestaan, hän harmittelee yhtä ennätyksen luomaa harhakuvaa. Järnefeltin työkeikat vähenivät, sillä ME-miehen oletetaan - perusteetta - olevan taksoiltaan erittäin kallis.

Järnefelt on jo aiemmin päässyt repertuaarillaan ennätyskirjan Suomen laitokseen. Nyt kävi ilmi, että hänen ennätyksensä on myös maailmanlaajuinen.

Richard Järnefelt on kirjannut oppimistapojaan Lyhyt opastus luovempaan soittamisen pianolla- ja Intuitiot - unohdettu voimavaramme -kirjasiin.

Aatelissuvun vesa Järnefelt on muutenkin ehtiväinen hahmo: hän on viime aikoina näkynyt runsaasti lehtien sivuilla mielipidekirjoituksineen. Nuoruudessaan mies ehti jopa kuljettaa usean vuoden ajan kiellettyä kirjallisuutta Leningradin alueen juutalaisille.

Richard Järnefeltillä on myös mielipide "Suomen aatelisten degeneroitumisasiasta".
- Mielelläni vaatisin perinteisten sukujen nykyjäseniä ottamaan suurempaa vastuuta ympäristöstään ja kanssaihmisistään, ennätyspianisti painottaa.


Roolipelissä eläydytään kansalaissodan tapahtumiin

Tampere palaa 12.-13. marraskuuta vuoden 1918 tapahtumiin live-roolipelin keinoin. Satakunta pelaajaa eläytyy pienen ihmisen kohtaloihin keskellä kansalaissodan myllerrystä.

Valkoiset lähestyvät Tamperetta, punaiset valmistautuvat puolustautumaan ja tavallinen kansa odottaa hätä sydämessään, miten käy. Pelko ja sankaruus korostuvat poikkeusoloissa.

Haiharan kartanossa Kaukajärvellä järjestettävä peli on matka toiseen aikaan. Roolihahmoissa ovat edustettuna kaikki yhteiskuntaluokat. Mukana on porvaristoa, kaupunkilaisia, punasotilaita, vierasmaalaisia, laitapuolen kulkijoita ja maaseudun väkeä.

- Vuoden 1918 todellisuus tuskin oli niin tiukan punavalkoinen kuin nykyisin luullaan. Tavoitteemme on, että osallistujat pääsevät kurkistamaan kansalaissodan ajan ihmisen elämään, sanoo tapahtuman tuottaja Niklas Vainio.

Perjantaina ja lauantaina järjestetään erilliset pelit. Tapahtuman suunnittelu alkoi jo viime keväänä. Kaikille osanottajille on kirjoitettu kuvaus heidän roolihahmostaan.

Peli kuuluu Tampere 220 -juhlavuoden tapahtumiin. Tamperelainen roolipelijärjestö Kulhun Kultti ja käsikirjoittajaryhmä Impromptu toteuttavat tapahtuman yhteistyössä Tampereen kaupungin, Työväen keskusmuseon ja Lenin-museon kanssa.

Järjestäjät ilmoittavat, että pelissä ei olla kummankaan puolella. Mukaan ovat tervetulleita myös aloittelijat. Suurin osa paikoista on tosin jo mennyt, mutta peruutuksia ja lisäpaikkoja on luvassa.


Digiroad-hanke edistää tie- ja katuverkon digitalisointia

Liikenneministeriö on aloittanut Suomen tie- ja katuverkon digitalisointiin tähtäävän Digiroad-hankkeen. Tarkoitus on laatia tietojärjestelmä, jota eri liikennemuodot voivat hyödyntää kehittäessään telemaattisia palveluitaan.

Digitaalisen tietojärjestelmän avulla voidaan ottaa käyttöön uutta liikennetelematiikkaa ja tienpidon sovelluksia. Lisäksi voidaan parantaa nykyisten sovellusten laatua.

Tie- ja katuverkkojen sähköinen tietojärjestelmä mahdollistaa muun muassa tosiaikaisen tie- ja katuverkon seuraamisen. Tulevaisuudessa järjestelmä voisi sisältää tietoa esimerkiksi satelliittipaikannetuista ruuhkista, onnettomuuksista, tietöistä ja kelioloista. Järjestelmässä olisi lisäksi tiedot joukkoliikenteen reiteistä.

Uusien palvelujen ansiosta tieverkon ylläpito ja suunnittelu helpottuisi olennaisesti. Karttapohjainen tiedotus liikenteestä, säästä ja joukkoliikenteen reiteistä parantaisi myös liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta. Onnettomuuden tai ajoneuvon rikkoutumisen jälkeen avun ohjaaminen paikalle niin ikään nopeutuisi.

Suomessa on nykyisin runsaasti aineistoja, jotka sisältävät tietoja tie- ja katuverkoista. Tietoja ei kuitenkaan pystytä täysin hyödyntämään, koska toimivaa yhteistä tietokantaa ei ole olemassa.

Tavallisimpia Suomessa käytössä olevia liikennetelematiikkajärjestelmiä ovat lentoliikenteen valvonta ja ohjaus, VR:n lipunmyynti- ja paikanvaraus sekä junaliikenteen automaattinen kulunvalvonta.


Ankkalinnan supersankarille albumisarja

Aku Ankan maailman supersankari Taikaviitta saa oman albumisarjan. Aku seikkailee supersankarina kerran kuukaudessa ilmestyvässä albumissa nimeltä TK-Taikaviitta 2000.

Taikaviitta on tuttu hahmo Aku Ankan taskukirjasta ja Roope-setä -lehdestä jo parinkymmenen vuoden ajalta. Uuden albumisarjan kerronnan ja piirrostyylin on kuitenkin määrä poiketa melkoisesti perinteisestä Disney-sarjakuvasta.

Taikaviitta-tarinat ovat entistä toiminnallisempia, ja myös niiden dialogi iskee ns. kovaksikeitettynä.

Taikaviitan hahmon loivat italialaiset Guido Martina ja Giovan Battista Carpi vuonna 1969 Topolino -sarjakuvalehteen. Uusissa albumeissa tämä alkujaan parodiseksi tarkoitettu hahmo on modernisoitu scifi-sukupolven maun mukaiseksi.

Nyt Taikaviitan vastustajia ovat ulkoavaruudesta saapuvat valloittajat, salaperäiset mutantit ja arvoitukselliset esihistorian hahmot. Ensimmäinen Taikaviitta -albumi ilmestyy marraskuussa.


Ylikansallinen tiedustelupalvelu NSA seuraa miten haluaa kv. tietoliikennettä

Ylikansallinen Yhdysvaltain tiedustelupalvelun (NSA) ns. Echelon-organisaatio on jo kahden vuosikymmenen ajan pystynyt maailmanlaajuisesti seuraamaan kansainvälistä tietoliikennettä.

Data-tietoja on pystytty järjestelmällisesti avaamaan, Internetin valvonta ja puhelinliikenteen kuuntelu tapahtuu nykyisin koneellisesti ja haluttu tieto löytyy tietyllä avainsanalla, kuten huumeet, aseet, plutonium, jne.

Tekniikan toimittaja Jukka Knuuttila kirjoittaa aikakauslehti Suomen Sotilaassa hiljan ilmestyneessä artikkelissa, että tavallisen kansalaisen kannalta tässä on merkityksellistä salaperäisen ILETS:n (International Law Enforcement Telecommunications Seminar) asema.

Artikkelissa kerrotaan ILETS:stä vain, että Yhdysvaltain FBI:n johtamana sekä eurooppalaisten ja eräiden muiden maiden poliisien johdolla on tiedonvälityslaitteiden rakenne standardisoitu sellaiseksi, että ne ovat helposti kuunneltavia.

- Kansallisissa edustuslaitoksissa asiasta ei ole edes keskusteltu. Kyselemättä kuuntelujärjestelmän kulut on sälytetty asiakkaiden eli telekommunikaatiovälineiden käyttäjien harteille, kirjoittaa Knuuttila.


BirdLife International: Lintulajeista 12 prosenttia on maailmanlaajuisesti uhanalaisia

Maapallon lintulajeista joka kahdeksatta uhkaa sukupuutto seuraavan sadan vuoden kuluessa, todetaan BirdLife Internationalin uudessa raportissa. Maailman 10 000 lintulajista 1 200 lajia on nyt luokiteltu maailmanlaajuisesti uhanalaisiksi.

Järjestön mukaan uhanalaisten lintujen lukumäärän kasvu on hälyttävä merkki maailman luonnonympäristöjen huononemisesta. Linnut ovat hyviä bioindikaattoreita, joten ne ilmentävät myös muiden eliöiden ja ympäristön tilaa.

Maailman uhanalaisista lintulajeista 75 prosenttia on metsälintuja. Valtaosa näistä on trooppisten sademetsien ja vuoristometsien lajeja. Yli sadan maan linnuston- ja luonnonsuojelujärjestöjen asiantuntijoiden verkosto BirdLife International kokoontui maailmankokoukseen Malesiassa lokakuussa.

Linnunsuojelijat ilmaisivat kokouksessa huolensa myös monien yleisten lintulajien viimeaikaisesta taantumisesta. Esimerkiksi Euroopassa kiurun ja haarapääskyn pesimäkannat ovat taantuneet puoleen edellisen 30 vuoden aikana.

Monet yleiset lintulajit ovat taantuneet myös Suomessa. Suurin osa maassamme taantuneista lajeista on peltolintuja, joista peltosirkkujen lukumäärä on laskenut eniten.

Voimakkaimmin on romahtanut kuusikkojen tyyppilajin tiltaltin pesimäkanta, joka on laskenut viidesosaan entisestä. Tutuista lajeista isokuovin, kottaraisen, kiurun ja haarapääskyn kannat ovat laskeneet yli 30 prosenttia.

BirdLife Suomen mukaan maatalousympäristön muutokset, salaojitus, laidunten katoaminen ja torjunta-aineiden käyttö vähentävät lintujen ravintoa ja pesimäpaikkoja.

Koonnut: IA
5.11.1999


Ajassa -sivulle