Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysEkologista tulevaisuuden asumista: Villa 2000 taipuu käyttäjänsä mukaanTuusulassa ensi kesänä pidettävien asuntomessujen vetonaulaksi on kehitetty Villa 2000, tulevaisuuden ympäristö- ja asukasystävällinen talo. Asuntomessut esitteli visiota ensi vuosituhannen asumismuodoksi Helsingissä keskiviikkona.


Pelkkä näyttelykummajainen ei silti ole kyseessä - talo on tarkoitus myös asuttaa messujen jälkeen.

Kaksivuotisen suunnittelun tuloksena paperille on piirtynyt talo, jonka ympäristökuormitus on vain kolmannes tavallisista nykytaloista.

Toinen avainsana on muunnettavuus, talo muuttuu helposti vaikka isosta yksiöstä neliöksi ja päinvastoin. Miksei yhtä hyvin asunto/toimisto-yhdistelmäksi tai kahdeksi pienemmäksi asunnoksi.

Vuodenvaihteessa astuu voimaan uusi rakennuslaki, jossa korostetaan ekologisia näkökohtia. Villa 2000 pyrkii yhdistämään ympäristöystävällisyyden viihtyisyyteen ja joustavuuteen.

Käyttökustannuksia on pienennetty mm. energiankulutusta vähentämällä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT on ollut tiiviisti mukana kehitystyössä, ja taloon on upotettu uusin rakennusteknologia. Rakentaminen on tarkoitus aloittaa piakkoin, ehkä jo tässä kuussa.


Siirrettävä sauna

Villa 2000 on nykysuunnitelmassa 225 kerrosneliön talo, joka pääsuunnittelijansa professori Kai Wartiaisen mukaan on hahmoltaan kuin "Tuusulaan laskeutunut avaruusalus tai iso hyönteinen". Muotoilua pehmentää teräsrakenteet peittävä puuverhoilu.

Väliseinät ovat helposti siirrettäviä, poistettavia ja asennettavia. LVI-tekniikka on suunniteltu siten, että märkätilat, kuten keittiö tai kylpyhuone, voidaan sijoittaa haluttuun paikkaan.

- Asukas voi tehdä talosta omansa näköisen, sanoo VTT Rakennustekniikan vanhempi tutkija Jyri Nieminen.
- Taloa on helppo muuttaa myös tilanteen mukaan, esimerkiksi lasten muuttaessa pois kotoa.

Erikoisuuksiin kuuluu siirrettävä sauna. Talvella sauna on sisätiloissa, jolloin se toimii osana lämmitysjärjestelmää. Kesäksi sen voi työntää pihalle.

Sisäilmaan, valaistukseen ja akustiikkaan panostetaan. Nykytaloissa eritoten akustiikka on Niemisen mukaan usein "suorastaan kelvotonta". Villa 2000:sta on tulossa myös ns. älytalo, joka varustetaan uusinta uutta olevilla tietoliikennejärjestelmillä.


"Maksaa itsensä pian takaisin"

Ympäristöä muistetaan mm. hyvällä lämmöneristyksellä, pitkällä käyttöiällä ja uusiokäytöllä.

Perustusten ja kantavien rakenteiden laskettu käyttöikä on 150 vuotta. Talon osat on suunniteltu mahdollisimman pitkälle uudelleen käytettäviksi tai kierrätettäviksi.

Energiaa säästetään myös ottamalla talteen auringon lämpöä katon kautta.
- Talo ei silti näytä leimallisesti aurinkoenergiatalolta, Wartiainen vakuuttaa.

Talon hintaa ei ole vielä määritelty, joskaan erityisen halpa se ei tule olemaan. Kehittäjät uskovat kuitenkin, että pienempien käyttökustannusten vuoksi talo maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Talon toimimista käytännössä seurataan sen valmistuttua, ja kokemukset hyödynnetään tulevaisuuden talosuunnittelussa.

STT-IA
5.11.1999


Kotimaa -sivulle