Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Bildt syyttää Ruotsin johtoa ulkopoliittisesta saamattomuudesta



Ruotsin maltillisen kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja maailman konservatiivipuolueiden kattojärjestö IDU:n puheenjohtaja Carl Bildt suomii rankasti kotimaisia kollegojaan saamattomasta ulkopolitiikasta. Bildt peilaa jälleen Ruotsia naapureihin Suomeen ja Norjaan.


Bildtin mukaan Ruotsin nykyjohtoinen poliittinen järjestelmä osoittautuu asiassa kuin asiassa peruutuspeiliin katsovaksi ja perinteiseksi. Maan poliittinen johto ei hänen mukaansa ymmärrä uuden talouden uusia mahdollisuuksia ja ehtoja. Arvostelun kohteena ovat myös muun muassa koulutusjärjestelmä ja eurooppalainen yhteistyö.

Bildtin tuoreimman sähköisen viikkokirjeen rankin kritiikki kohdistuu kuitenkin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Teksti ei mairittele ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimijoita. Osansa saavat niin sosialidemokraatit kuin keskustakin.

Hän kertaa Suomen jättäneen viime viikolla ehdotuksensa joulukuussa järjestettävän EU:n Helsingin huippukokouksen päätösasiakirjaksi, joka koskee turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa.

- Se aiheutti Ruotsin ulko- ja puolustusministerien pikavierailut Helsinkiin. Vierailut puolestaan poikivat pikaisia ja ymmällään olevia arvioita suomalaiseen lehdistöön, Bildt kirjoittaa.

- Vaikuttaa siltä kuin Eurooppa-tietoisemman Suomen johdon olisi välttämätöntä taluttaa ruotsalaisia kollegojaan kädestä ja osoittaa heille suuntaa niin, ettei yhteistyön jatkolle koidu esteitä, hän paaluttaa.

Bildt pahoittelee Ruotsin poliittisen johdon haluttomuutta keskustella ja ottaa kantaa eurooppalaiseen rauhanyhteistyöhön. Erityisen huolissaan hän on siitä, että tämä haluttomuus osuu samaan ajankohtaan, jolloin sosialidemokraatit ja keskusta ovat keittäneet kotikattilaan puolustuspoliittisen sopan.

- Tosiasiassa (Ruotsissa) hylätään perinteinen turvallisuuspolitiikka, jonka päämääränä oli kyetä itse puolustaa maata. Tämä tapahtuu ilman että nyt samanaikaisesti olisi kykyä ottaa kantaa ja myötävaikuttaa uuteen, entistä yhteisempään eurooppalaiseen turvallisuuspolitiikkaan.

- Mieleen tulee mies, joka myi maansa ja joi rahansa (mannen som sålde smöret och tappade pengarna), Bildt vertaa.


Oslon huippukokous kismittää

Euroopan poliittisella agendalla sodan ja rauhan kysymykset näyttävät Bildtin mukaan jatkossakin pysyvän tärkeinä.

Hän viittaa esimerkkinä Oslossa presidentti Bill Clintonin ja pääministeri Vladimir Putinin myötävaikutuksella käytyihin Lähi-idän rauhanneuvotteluihin. Bildtin mukaan Oslon tapaaminen on uusi tunnustus Norjalle.

- Ruotsi on ainoa Pohjoismaa, jossa Yhdysvaltain istuva presidentti ei ole vieraillut. Lukeutunemme myös maailman mittakaavassa samojen harvojen valtioiden joukkoon. Ja on kai syytä uskaltaa kysyä, miksi, Bildt aprikoi.

Bildt muistuttaa Suomen selviytyvän hyvin eurooppalaisessa politiikassa ja toimivan usein erilaisten huippukokousten isäntänä. Samoin hän kertaa Norjan ansiot mm. ETYJ:n puheenjohtajana ja Lähi-idän rauhanprosessiin liittyvissä kysymyksissä..

- Maiden välissä on Ruotsi, joka pitää nimissään hyvin kyseenalaista ennätystä tämän tason ulkopolitiikassa. Olemme joutuneet vanaveteen (bakvatten) ja voimme merkittävässä määrin syyttää siitä vain itseämme, Bildt kirjoittaa.

ILPO KIURU
5.11.1999


Politiikka -sivulle