Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Pian takkikin on tietokone



Tampereen teknillisessä korkeakoulussa kehitellään päälle puettavaa tietokonetta. Kyse on asusteisiin liitettävästä elektroniikasta, joka soveltuu tiedon keräämiseen ja muokkaamiseen sekä kommunikointiin.


- Mahdollisia käyttökohteita on rajattomasti. Tulevaisuudessa esimerkiksi takki voi vertailla automaattisesti läheisten kauppojen tarjouksia taskussa olevaan ostoslistaan. Tai pienen lapsen päällä oleva vaate voi kertoa, missä lapsi on ja onko hänellä esimerkiksi kylmä, visioi professori Jukka Vanhala TTKK:n elektroniikan laitokselta.

Vanhala johtaa kymmenhenkistä henkilökohtaisen elektroniikan tutkimusryhmää, joka kehittää päälle puettavasta tietotekniikasta äly-ympäristöön soveltuvaa käyttöliittymää.

Asuste-elektroniikan tutkimus hakee kansainvälisellä tasolla vasta muotoaan, mutta TTKK:ssa asiaan on syvennytty jo viitisen vuotta.

Päälle puettavia laitteistoja on jo otettu käyttöön mm. huoltotöissä. Huoltomiehen päällä oleva laitteisto mittaa ympäristöään ja välittää työssä tarvittavaa tietoa datalinkin kautta. Tekniikka mahdollistaa esimerkiksi tekstiviestien ja karttapohjaisten opastussovellusten käytön.

- Liikkuvalle käyttäjälle tarkoitettu päälle puettava laitteisto koostuu tietokoneen lisäksi päähän ripustettavasta näyttölaitteesta, energiajärjestelmästä, syöttölaitteesta, tiedonsiirtolinkistä ja paikannusjärjestelmästä, Vanhala kertoo.


Akut vielä liian suuria

Vanhalan mukaan useimmat laitteet saadaan jo pakattua hyvin pieneen kokoon: tietokone mahtuu suureen taskuun ja näyttölaite voidaan kiinnittää silmälasin sankaan. Pahin ongelma on virran saanti, sillä akut ovat toistaiseksi vielä suhteellisen painavia.

Tulevaisuuden älyvaatteet kohentavat asusteiden toiminnallisuutta ja turvallisuutta. Vaatteeseen liitettävä siru kertoo ostopaikan, valmistus- ja materiaalitiedot sekä antaa pesukoneelle pesuohjeet. Turvallisuus paranee paikannusjärjestelmän ja hätäviestin lähetysmahdollisuuden myötä.

Vaate-elektroniikalla voi olla myös sosiaalisia tehtäviä. Vaate voi tarvittaessa vaikka vaihtaa väriä tilanteen mukaan ja myös kerätä itseensä käyttäjän historiaa.

- Nykyisin nahkarotsi vie roskikseen joutuessaan historiansa mennessään. Tulevaisuudessa elektronisesti tallennettu ajan patina voitaisiin aina kopioida seuraavaan vaatteeseen, Vanhala kaavailee.

TTKK:n elektroniikan laitoksella on meneillään asuste-elektroniikkaan liittyviä yhteisiä tutkimushankkeita mm. Nokia Research Centerin, HPY:n, Oulun ja Lapin yliopistojen ja Reima-Tutta Oy:n kanssa.

STT-IA
5.11.1999


Kotimaa -sivulle