Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSAK vaatii luopumaan takaisinperinnästä

Helsinkiläiseläkeläiset varautuvat jo oikeudenkäynteihin Kela-jupakan vuoksiHelsinkiläiset eläkejärjestöt varautuvat jo oikeustoimiin, jos Kela ryhtyy perimään liikaa maksamiaan eläkkeitä takaisin.


Helsinkiläisten eläkejärjestöjen neuvottelukunta on sopinut eläkekysymyksiin erikoistuneen asianajajan kanssa jäsentensä asian hoidosta maksuttomana jäsenetuna.

Helsinkiläiset eläkejärjestöt suosittelevat jäsenilleen, etteivät nämä antaisi suostumustaan eläkkeidensä takaisinperintään. Eläkeläisjärjestöjen mielestä on jäänyt epäselväksi, mihin suostumusta pyydetään.

Eläkeläisjärjestöt kehottavat jäseniään toimittamaan pikaisesti Kelan lähettämän kirjeen kopion ja valtakirjan eläkeläisyhdistykselleen tai suoraan asianajajalle.


Takaisinperintään ei ole pyydetty suostumusta

Kelan mukaan eläkeläisiltä ei ole pyydetty suostumusta eläkkeiden takaisinperintään vaan ainoastaan virheellisen eläkepäätöksen oikaisuun. Tuleva eläke voidaan oikaista ilman suostumistakin, sanoo osastopäällikkö Eeva Ahokas Kelasta.

Viranomaisten virheen vuoksi liikaa maksettujen eläkkeiden mahdollisesta takaisinperinnästä päätetään erikseen. Tarkoituksena on, että liikamaksujen takaisinperintä kohtuullistetaan tapauskohtaisesti, mutta yhtenäisen käytännön mukaan koko maassa.

Tämä kohtuullistaminen voi merkitä myös koko liikamaksun anteeksisaamista, sanoo Ahokas. Massapäätöksiä asiassa ei hänen käsityksensä mukaan kuitenkaan voida tehdä.

Ahokas korostaa, että eläkeläisen ei itse tarvitse ryhtyä mihinkään toimiin saadakseen liikamaksun kohtuullistetuksi.

Kelan valtuutettujen puheenjohtaja Jorma Huuhtanen (kesk.) on ilmoittanut henkilökohtaisena mielipiteenään, että virheellisesti maksettuja ylisuuria eläkkeitä ei pitäisi periä lainkaan takaisin. Kelan valtuutetut käsittelevät asiaa kuun puolivälissä.


SAK vaatii luopumaan takaisinperinnästä

Taitamaton menettely kansaneläkkeiden tarkistamisessa on herättänyt suuttumusta myös Suomen ammattiliittojen keskusjärjestössä. SAK:n mielestä takaisinperinnästä on luovuttava tapauksissa, joissa eläkettä on maksettu liikaa eläkelaitoksen virheen vuoksi.

- Takaisinperintä tällaisissa tapauksissa on kansalaisten oikeustajun vastaista. Asiat on hoidettava niin, että virheitä synny. Päätökset on kirjoitettava siten, että niistä saa selvän ilman tulkkia, sanoo osastopäällikkö Pertti Parmanne SAK:sta.

Parmanteen mielestä ei voida vaatia, että kansalaiset itse pystyisivät laskemaan, onko eläke laskettu markalleen oikein tai valvomaan, siirtyvätkö kaikki heidän antamansa tiedot oikein eläkkeiden laskijoille.

Myös suomenruotsalaisten eläkeläisten liitto paheksui Kelan menettelyä syyskokouksessaan torstaina Tampereella.

Liiton kannanotossa katsotaan, että eläkelaitoksen virheestä johtuvia liikamaksuja ei saa periä takaisin. Takaisinperintä saattaisi vanhat ihmiset hyvin vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen.

STT-IA
5.11.1999


Kotimaa -sivulle