Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysEU:n veropaketin kohtalo yhä epävarmaSuomi saattaa järjestää ylimääräisen valtiovarainministerikokouksen Helsingin EU-huippukokouksen aattona joulukuussa. Kokous voidaan järjestää, jos sitä tarvitaan runnomaan läpi sopu EU:n veropaketista.


EU-maat ovat sopineet, että päätös pitäisi tehdä Suomen puheenjohtajakauden aikana, ja puheenjohtaja suhtautuu saamaansa tehtävään vakavasti, sanoi valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Tapio Mutikainen keskiviikkona.

Jo ennen joulukuuta järjestetään ylimääräinen tapaaminen. Seuraavan valtiovarainministerikokouksen aattona, sunnuntaina 28. marraskuuta pidetään ylimääräinen ministerikokous.

Veropaketin solmiminen kokoon on syksyn aikana osoittautunut erittäin vaikeaksi. Rajat ylittävien korkotulojen verosäännöt ovat vaikein ongelma, eikä edistystä tällä alalla ole juuri tapahtunut.

Jäsenmaiden kantoja yritetään selvittää taas kerran ensi maanantaina, valtiovarainministerien kokouksessa Brysselissä.

Suurimmat ongelmat koskevat Britanniaa ja Luxemburgia. Britannia vaatii eurobond-markkinoiden jättämistä direktiivin soveltamisalan ulkopuolelle.

Myös sisäinen poliittinen paine on kova - labourhallitus yrittää luovia Britannian EMU-jäsenyyttä kohti, mutta konservatiivinen oppositio on valmis käyttämään jokaista "Brysselille" annettua myönnytystä lyömäaseena hanketta vastaan.

Luxemburg taas on riippuvainen pankkisektoristaan, ja vaatii sijoitusrahastojen jättämistä direktiivin ulkopuolelle.

Esillä on ehdotus, että jäsenmaat joko säätäisivät korkotuloille 20 prosentin minimilähdeveron tai sitoutuisivat ilmoittamaan ulkomailla asuvan korkotulon saajan tulot tämän kotimaan verottajalle.

Luxemburg esitti viime viikolla kompromissina, että minimiverokanta laskettaisiin 10 prosenttiin. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) luonnehti 10 prosentin verokantaa "melko alhaiseksi", kun veropakettia viimeksi yritettiin kursia kokoon viime torstaina.

Muut kaksi veropaketin osaa ovat paremmalla mallilla. Yritysverotuksen käytännesääntöjä luodaan käymällä läpi jäsenmaiden verotusjärjestelmiä. Tarkastuksessa on havaittu 61 verosääntöä, jotka saattavat aiheuttaa haitallista verokilpailua.

Kolmas osa koskee konserniyhtiöiden välisten korko- ja rojaltimaksujen verotusta. Direktiiviehdotuksella pyritään siihen, että konsernien maasta toiseen kulkevat korot ja rojaltit verotettaisiin vasta maksun saajan asuinvaltiossa.

STT-IA
5.11.1999


Politiikka -sivulle