Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysVirtuaalijääkäritVirtuaalijääkärit on Jääkärisäätiön ja Markku Onttosen tuottama ja Mediayhtiö Sansibarin toteuttama kolmiosainen cd-rom -trilogia jääkäriliikkeen historiasta.


Audiovisuaalinen Virtuaalijääkärit seikkailu perustuu mm. MTV:n tuottamaan ja Onttosen ohjamaan Jääkärien tie I-III dokumenttiohjelmasarjaan, samannimiseen Jääkärien tie -kuvateokseen, täydennettyyn jääkärimatrikkeliin sekä Jääkäripataljoona 27:n historiateokseen.

Kolmelle CD:lle mahtuu 1900 megatavua hypermediaa, kaksi tuntia videokuvaa sisältäen jääkäreiden omia kertomuksia, vanhoja dokumenttifilmejä, valukuvia, karttoja, äänimaisemaa ja ennen julkaisematonta historiallista materiaalia.

Kysymyksessä on hyvin kunnianhimoisesti toteutettu historiallinen multimediakokonaisuus, jota ovat olleet tukevassa mm. Jääkärisäätiö, Jääkäripataljoona 27:n perinneyhdistys, eräät muut isänmaalliset säätiöt, Opetusministeriö, Puolustusvoimat, erilaiset rahastot sekä MTV. Odottaa siis sopii korkealaatuista jälkeä.

Tuote onkin kansainvälistä laatua ja ehdottomasti laadultaan suomalaisen multimedian huippua. Kaikesta näkyy, ettei tuotetta tehtäessä ole säästetty aikaa eikä vaivaa. Tuloksena on jääkäriliikkeen historialliselle arvolle oikein hyvin sopiva laatutuote, jossa riittää tutkimista tuntikausiksi ilman, että aika käy pitkäksi.

Multimedia on korkealaatuista kuitenkin niin, että käyttöliittymän ihmisystävällisyys on kyetty säilyttämään eksymättä turhan monimutkaisiin krumeluureihin. Liittymä on säilynyt ihmisjärjellä ymmärrettävänä ja helppokäyttöisenä.

Tuottaja Markku Onttosen kädenjälki näkyy koko tuotteessa. Onttonen kuljettaa multimedian käyttäjää ohjaajan lailla, eikä ihme onhan hän tunnettu juuri MTV:lle tekemisistään laadukkaista dokumenttielokuvista. Näitä ohjaajan ja dramaturgintaitojaan Onttonen on hyödyntänyt täysimääräisesti myös näillä rompuilla.

Historiallisten kuvausten ja materiaalin lisäksi rompuilla on laaja kaikkien jääkärien henkilötiedot sisältävä jääkärimatrikkeli, jääkäriliikeaiheinen tietokilpailu sekä "jääkärikorkeajännityspeli", jossa käyttäjä voi osallistua henkilökohtaisesti muutamiin jääkärin koulutukseen liittyviin tehtäviin.

Matrikkelin tietoja voi selaamisen lisäksi myös tulostaa ja niitä on kaikkiaan lähes 1900:sta jääkäristä.

Kokonaisuus on silmähivelevän kaunis ja tavattoman laaja ja tietorikas. Kokonaisuus on toteutuu niin suurella ammattitaidolla, ettei heti uskoisi Cd-rom-trilogian olevan kotimaista tuotantoa.

Virtuaalijääkärit -pakettia on saatavana kirjakaupoista ja muilta cd-rom-jällenmyyjiltä kautta Suomen. Kokonaisuuden ohjehinta on 580 mk, joka saattaa tuntua kalliilta, mutta laatuun ja laajuuteen nähden kokonaisuus on edullinen ja muihin vastaaviin historiamultimedioihin verrattuna suorastaan halpa.

TIMO KERVINEN
5.11.1999


Ajassa -sivulle