Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysHS: Jouko K. Leskisen Orion-kaupat rikostutkintaanRahoitustarkastus eli Rata on siirtänyt epäillyt Orionin sisäpiirikaupat Helsingin rikospoliisille tutkittavaksi, kertoi Helsingin Sanomat perjantaina.


Rata haluaa, että poliisi selvittää muun muassa Sammon pääjohtajan Jouko K. Leskisen osakekaupat eli sen, onko Leskinen käyttänyt väärin hänellä mahdollisesti ollutta sisäpiiritietoa.

Sen enempää Ratasta kuin rikospoliisin talousrikososastolta ei haluttu perjantaina millään tavoin kommentoida Helsingin Sanomien tietoa.

Leskinen oli perjantaina matkoilla, eikä hänellä Sammon tiedotusjohtajan Pertti Nurvalan mukaan ollut asiasta uutta kerrottavaa. Torstaina Leskinen oli sanonut HS:lle, että hän ei ole kuullut poliisitutkinnasta mitään. Leskisen mukaan edes Rata ei ole ollut koko prosessin aikana häneen missään yhteydessä.

Tieto sisäpiirikauppaepäilyistä tuli julkisuuteen jo elokuussa, jolloin Rahoitustarkastus kertoi tutkivansa sekä Leskisen että myös Orionin hallintoneuvostoon kuuluvan apteekkari Pekka Elovaaran ennen Orionin osingonjakoa tekemät osakekaupat.

Orion alkoi viime huhtikuussa valmistella omistamiensa Instrumentariumin osakkeiden jakoa osinkoina omistajille. Yhtiön hallintoneuvostossa istuva Leskinen osti Orionin osakkeita noin 200 000 markalla kesäkuun lopulla.

Leskinen on kertonut kuulleensa Orionin osinkosuunnitelmasta vasta hallintoneuvoston kokouksessa 7. heinäkuuta, eli päivää ennen päätöksen kertomista julkisuuteen. Orionin osakekurssi nousi tuntuvasti Leskisen tekemien kauppojen ja suunnitelman julkistuksen välisenä aikana.


Viinasella oli tietoa

Helsingin Sanomien mukaan Rata siirsi tutkimukset poliisille siksi, että hallintoneuvoston jäsenistä esimerkiksi Pohjolan pääjohtaja Iiro Viinanen on kertonut Ratan kirjalliseen selvityspyyntöön antamassaan vastauksessa saaneensa etukäteen tiedon Orionin suunnitelmista.

Arvopaperikeskuksen sisäpiirirekisterin mukaan Leskinen osti 24.-29. kesäkuuta viidessä erässä yhteensä 2 000 Orionin osaketta, joista hän maksoi runsaat 200 000 markkaa. Elovaara osti 26. kesäkuuta 1 000 Orionin-osaketta.

Myös muut Orionin hallintoneuvoston jäsenet olivat ostaneet Orionin osakkeita, mutta vasta sen jälkeen, kun Instrumentarium-suunnitelma oli tullut julkisuuteen.

Suomessa arvopaperirikoksista on melko vähän kokemuksia, ja vain muutama epäilty väärinkäytös on nostanut syytteen nostamiseen.

Tuomioon on tähän mennessä johtanut vain yksi tapaus. Instrumentariumin hallintoneuvoston entinen puheenjohtaja, vuorineuvos Gustav von Hertzen sai viime maaliskuussa käräjäoikeudessa 40 päiväsakon rangaistuksen sisäpiiritiedon luvattomasta hyväksikäytöstä.

Von Hertzen osti syksyllä 1997 2 000 Instrumentariumin osaketta samaan aikaan, kun yhtiössä oli valmisteilla iso yrityskauppa. Tuomiosta on valitettu hovioikeuteen.

Arvopaperimarkkinarikosten rangaistusasteikkoa tiukennettiin viime talvena siten, että törkeästä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä voi saada enimmillään jopa neljä vuotta vankeutta. Muusta sisäpiiririkoksesta enimmäisrangaistus on kaksi vuotta vankeutta.

Alkuvuoden aikana Rata teki poliisille yhteensä kuusi tutkintapyyntöä, joista neljä koski epäiltyä sisäpiirintiedon väärinkäyttöä ja kaksi arvopaperimarkkinarikosta.

STT-IA
5.11.1999


Talous -sivulle