Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysVoimala suunnittelee alasajon sijasta reaktorien eliniän jatkamista

Bulgaria käynnisti kiihkeän taistelun välttääkseen Kozloduyn ydinvoimalan sulkemisenBulgariassa on ryhdytty kiihkeästi taistelemaan Kozloduyn ydinvoimalan neljän vanhimman reaktorin sulkemista vastaan. EU:n komissio asetti yksiköiden alasajon aikaistamisen ehdoksi Bulgarian pääsylle neuvottelupöytään ensi vuonna.


Taistelua käydään kahdella rintamalla. Bulgarian parlamentti etsii kansallista yksimielistä vastausta kysymykseen, onko Kozloduyn sulkeminen taloudellisesti liian suuri uhraus EU:n alttarille.

Runsaat 25 vuotta sitten käyttöön otettu voimala tuottaa yli 40 prosenttia Bulgarian sähköstä ja vientiinkin liikenee 10-12 prosenttia laitoksen tuottamasta sähköstä.

Ydinvoimalan johto puolestaan pyrkii kaikin voimin osoittamaan, ettei ennenaikaiselle sulkemiselle ole teknisiä perusteita, vaan jo toteutetuilla ja meneillään olevilla parannuksilla yksiköiden elinikää voitaisiin jatkaa.

- Kansainvälisten tutkimuslaitosten mukaan Kozloduyn suljettaviksi vaadittavia yksikköjä voidaan käyttää jopa vuoteen 2010-2011, sanoo voimalan turvallisuudesta vastaava johtaja Jordan Kostadinov myöntäen epäsuorasti, ettei ydinvoimalassa edes valmistella vanhimmista yksiköistä luopumista.


Ydinvoimalassa sähköinen lobbaus

Ydinvoimalan tiedotusosastolla on sähköinen tunnelma, sillä laitoksen johto on päättänyt osoittaa EU:n komission esittäneen sulkemisvaatimuksen vanhentuneisiin teknisiin tietoihin nojautuen.

- Ymmärrämme, etteivät reaktorit ole enää uusia, mutta vaatimuksissa olisi oltava kohtuus ja kunnioitus tekemiämme parannuksia kohtaan, johtaja Jordan Kostadinov sanoo.

Todistaakseen komission erehtyneen voimala on pyytänyt paikalle G7- ja EU-maiden suurlähettiläät ja suunnittelee myös komission puheenjohtajan Romano Prodin kutsumista Kozloduyhin.

Bulgarian oikeistohallitus on ilmoittanut poistavansa käytöstä neljä neuvostovalmisteista reaktoria vuonna 2005, mutta aikataulu ei tyydytä EU:ta.

Bulgarian hallituksen ilmoitus perustuu kansalliseen energiaohjelmaan, joka on jo vanhentunut. Korvaavan voimalaitoksen rakentamista ei ole vielä edes aloitettu. Rakennustöiden on arvioitu kestävän seitsemän vuotta.


Loviisa-kortti ahkerasti käytössä

Kozloduyn maine Tonavan rannan pommina periytyy 90-luvun alusta, jolloin voimalan turvajärjestelmän heikkous ja siitä vastaavan henkilöstön vastuuttomuus paljastuivat.

Voimalaan kuitenkin pumpattiin kymmeniä miljoonia euroja länsimaista apua samanaikaisesti kun vanhemmista yksiköistä päätettiin luopua viimeistään vuonna 1997, jolloin voimala oli maan ympäristöviranomaisten mukaan vaarassa räjähtää pääkatkaisimessa sattuneen oikosulun takia.

Kozloduy koki uudelleensyntymisen lähes samaan aikaan kun siellä piti viettää laitoksen hautajaisia.

- Turvallisuuteen ja turvallisuusajattelun muutokseen on Kozloduyssa todella panostettu, sanoo säteilyturvakeskuksen lähialueyhteistyöyksikön päällikkö Heikki Reponen, joka vieraili äskettäin WENRA:n työryhmän jäsenenä ydinvoimalassa.

WENRA on Länsi-Euroopan ydinturvaviranomaisten yhteenliittymä.

Voimala on saanut myös uuden johdon, joka on avannut laitoksen kirjaimellisesti kaikkien nähtäväksi. Kozloduyn turvallisuusraportteja ei enää piilotella, ja voimalan portit avataan joka lauantai yleisölle.

- Yleisin kysymys on, onko laitos turvallinen. Vastaan siihen yleensä, että Loviisassa Suomessa on samanlainen ydinvoimala, ja sitä pidetään yhtenä maailman turvallisimmista, kertoo kolmosreaktorin turvallisuuspäällikkö Valentin Papazov.


"Liian kova hinta EU:sta"

Kozloduyn ydinvoimalassa työskentelee 6 500 työntekijää, joista 1 700 jäisi työttömiksi, jos pelkästään kaksi vanhinta reaktoria suljettaisiin.

Voimalan ympärille on kasvanut 17 000 asukkaan kaupunki, jota asukkaat luonnehtivat bulgarialaisittain huomattavasti keskimääräistä vauraammaksi.

Ydinvoimalan työntekijöiden keskipalkka on lähes 2 000 markkaa (keskipalkka Bulgariassa 600 mk) ja ylemmät toimihenkilöt ansaitsevat lähes 5 500 markkaa kuukaudessa.

- Periaatteessa kannatan EU:hun liittymistä, mutta voimalan sulkeminen olisi liian korkea hinta neuvottelujen aloittamiseksi, sanoo insinööri Violin Zlatanov Kozloduyn kävelykadulla työntäessään 6 kuukauden ikäistä Simeon-poikaa lastenvaunuissa vaimonsa Albenan kanssa.

Violin ja Albena Zlatanov ovat molemmat töissä ydinvoimalassa ja asuvat voimalan työsuhdeasunnossa.

Myös Kozloduyn voimalan johdon mielestä EU:n vaatima uhraus on liian korkea. Johtaja Jordan Kostadinovilla on kuitenkin esittää vastatarjous.

- Esimerkiksi 220 miljoonaa dollaria (1,2 mrd mk) jokaisesta suljettavasta reaktorista olisi sopiva hinta, Kostadinov heittää omansa muiden Bulgariassa päivittäin esitettävien kompensaatioarvioiden joukkoon.

STT-IA
5.11.1999


Ulkomaat -sivulle