Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysKuluttajabarometri: Suomalaisten luottamus talouteen vahvistunutSuomalaiset uskovat edelleen talouden myönteiseen kehitykseen. Kuluttajien luottamusindikaattori oli lokakuussa 15,4 eli korkeampi kuin syyskuussa ja vuosi sitten.


Luottamus sekä omaan että Suomen talouteen on vahvistunut. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 18.-25. lokakuuta 1 660 Suomessa asuvaa henkilöä.

Lokakuussa yli kolmannes kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne yhä paranee seuraavan vuoden aikana. Oman taloutensa kohentumiseen luotti neljännes kuluttajista.

Vain kymmenesosa kuluttajista arvioi, että maan talous huononee. Vielä pienempi osuus odotti oman taloutensa heikkenevän. Selvästi yli puolet kuluttajista uskoi työttömyyden edelleen vähenevän.

Kuluttajista 46 prosenttia piti lokakuussa erilaisten kestotavaroiden ostamista kannattavana. Kodinelektroniikan hankintaa seuraavan puolen vuoden aikana suunnitteli 31 prosenttia kotitalouksista. Kotitalouksista 8 prosenttia harkitsi auton ostoa.

Asunnon ostamista seuraavan vuoden aikana mietti 6 prosenttia kotitalouksista. Ulkomaan talvilomalle oli lähdössä 37 prosenttia kotitalouksista. Kuluttajat arvioivat, että inflaatio olisi ensi vuoden lokakuussa 1,9 prosenttia.

Kotitalouksien rahatilanne oli lokakuussa edelleen vakaa. Kuluttajista 74 prosenttia piti lainan ottamista edullisena, ja 15 prosenttia kotitalouksista aikoi ottaa lainaa seuraavan vuoden aikana. Säästämisen arvioi kannattavaksi 51 prosenttia kuluttajista.

Suomalaisten näkemykset taloudesta ovat kansainvälisesti verrattuna myönteisiä. Syyskuussa EU-maista vain Alankomaissa ja Irlannissa talouden kehitykseen suhtauduttiin luottavaisemmin kuin Suomessa.

EU:n kausitasoitettu luottamusindikaattori oli Alankomaissa 23, Irlannissa 21 ja Suomessa 14. EU-maiden keskimääräinen luottamusindikaattori oli syyskuussa edelleen negatiivinen, -3.

IA
5.11.1999


Talous -sivulle