Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kuninkaantiellä syödään Kustaa Vaasan iltapalaa ja kalaa Eerik XIV:n hovin tapaan



Kuninkaantieksi nimitetty, Suomen kahden huomattavimman keskiaikaisen linnan välillä kulkeva tie johti Turusta Viipuriin. Tie oli osa pitkää reittiä, joka vei Göteborgista Västeråsiin, Tukholmaan, Turkuun ja Viipuriin.


Alueitten yhdistäminen maitse ja meritse oli välttämätöntä valtakunnan hallinnon, puolustuksen ja koossa pysymisen kannalta. Tietä pitkin kulkivat Ruotsin kuninkaat keskiajalta aina 1800-luvun alkuun asti. Sitä käyttivät myös Venäjän tsaarit.

Laivamatka Turusta Tukholmaan on osa Kuninkaantietä. Silja Europan keittiöpäälliköt Markku Neva ja Mikko Lehtiö ovat rakentaneet Kuninkaantien juhlamenun niiden ruokatarvikkeiden ja -lajien pohjalta, joita nautittiin 1300-luvun loppupuolelta 1800-luvun alkuun.

Asiantuntevaa apua he ovat saaneet Turun maakuntamuseon tutkijoilta. Reseptit ovat neljälle hengelle.

Ensimmäiset perunat tulivat Suomeen vasta 1700-luvulla. Suola oli hyvin kallista, leipää syötiin paljon ja mausteiden käyttö alkoi, kun löydettiin meritie Intiaan; tässä vain muutamia esimerkkejä tuon ajan ruoasta.


Kustaa-kuninkaan iltapala

  • 300 g porsaanulkoseläkettä
  • 2 porkkanaa
  • 1 pieni lanttu
  • 2 pientä sopulia
  • 4 siivua ruisleipää
  • merisuolaa ja maustepippuria

Porsaanseläke ruskistetaan valurautapadassa, lisätään juurekset, mausteet ja 2-3 dl vettä. Haudutetaan miedolla lämmöllä kypsäksi. Annetaan jäähtyä padassa yön yli.

Porkkana, lanttu ja porsaanseläke leikataan siivuiksi, ladotaan ruisleivän päälle kerroksittain siten, että porsaanliha tulee päällimmäiseksi. Haudutetut sipulit lohkotaan ja asetetaan porsaanlihaviipaleiden päälle.


Kalaa Erik XIV hovin tapaan

  • 300 g nahatonta lohifilettä
  • 200 g voitaikinaa
  • 8 höyrytettyä parsaa
  • 8 ravunpyrstöä
  • 1 muna voiteluun

Munakastike

  • 2 rkl voita
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 4 dl maitoa
  • suolaa
  • murskattua valkopippuria
  • neilikoita
  • laakerinlehti
  • 2 keitettyä munaa

Voi sulatetaan kattilassa ja lisätään jauhot. Haudutetaan miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisätään kiehuva maito, laakerinlehti ja muutama neilikka ja keitetään kypsäksi. Maustetaan suolalla ja pippurilla.

Viimeksi lisätään joukkoon keitetyt munat lohkoina. Huom! Ei keitetä sen jälkeen kun munalohkot on lisätty.

Lohifilee leikataan neljään osaan, maustetaan suolalla ja pippurilla. Voitaikina kaulitaan ohueksi levyksi ja leikataan neljään yhtä suureen osaan.

Lohipalat kääritään voitaikinan sisään, voidellaan munalla ja paistetaan uunissa 220 asteen lämmössä noin 15 minuuttia. Paistoksen annetaan vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Paistoajan kanssa on oltava tarkkana, ettei lohi tule kuivaksi. Lohi saa olla sisältä mieluummin hiukan kostea kuin ylikypsä.

Parsat ja ravunpyrstöt tulevat annoksen lisäkkeiksi. Munakastike tarjoillaan erikseen kastikekulhosta


Pietari Brahen lihapullat

  • 150 g peuranpaistia (käy myös muu riista tai nauta)
  • 150 g porsaan etuselkää
  • 1 sipuli
  • 4-5 siivua kermassa liotettua vaaleaa leipää
  • 1 kananmuna
  • suolaa ja karkeaksi rouhittua maustepippuria

Kaikki aineet jauhetaan kertaalleen karkeaksi massaksi. Riistaa käytettäessä on erityisen tärkeätä muistaa porsaan etuselkä, ettei lihapullista tule kuivia.

Massasta muotoillaan suurehkoja pyöryköitä (2-3 annokseen). Ne paistetaan normaalisti voissa kypsiksi.

Kastikkeeksi hapankermakastike, joka on valmistettu samalla pannulla jossa pyörykät paistettiin.

Pannua ei pestä paistamisen jälkeen vaan siihen lisätään smetanaa ja vahvaa lihalientä. Keitetään kokoon kunnes sakenee, maustetaan suolalla ja pippurilla. Kastike siivilöidään, joukkoon lisätään puhdistettuja herkkusienilohkoja, keitetään muutama minuutti.

Kastike annostellaan pyöryköiden päälle. Haluttaessa voi pyöryköitä hauduttaa valmiissa kastikkeessa jonkin aikaa.

Lisäkkeeksi tulee keitettyä ohraa

  • 3-4 dl ohraryynejä
  • 2,5 l vettä
  • suolaa
  • 1 sipuli
  • voita

Ohraa esikeitetään suolalla maustetussa vedessä noin 30 minuuttia. Huuhdellaan hyvin ja keitetään uudelleen noin 20 minuuttia. Siivilöidään ja valutetaan hyvin.

Sipuli hienonnetaan ja paistetaan pannulla voissa 2-3 minuuttia pienellä lämmöllä. Lisätään ohraryynit ja jatketaan paistamista noin 5 minuuttia.

Tarjoiltaessa ohra annostellaan lautaselle ja peurapyörykät ja kastike ohran päälle.


Mansikat a' la Romanov

2 dl punaista portviiniä ja 1 dl sokerilientä keitetään 5 minuuttia ja jäähdytetään. Tuoreet mansikat (myös pakastetut käyvät) leikataan puolikkaiksi.

Lautasen pohjalle pursotetaan kermavaahtoa ja mansikat asetellaan sen päälle. Mansikat valellaan portviinikastikkeella.

Annoksen voi tarjota sellaisenaan tai siihen voi käyttää lisäkkeenä kaurapikkuleipiä, mantelileipiä, mantelikermamyytelöä, vähärasvaista kotijuustoa ym. mielikuvituksen mukaan.

STT-IA
5.11.1999


Ajassa -sivulle