Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysOngelma alueellinen: Terveyskeskusten lääkäripula koettelee Pohjanmaata ja LappiaLääkäriliiton tekemän kyselyn mukaan terveyskeskusten lääkäripula on alueellinen ongelma. Lääkäripula koettelee Pohjanmaata ja Lappia. Koko maassa terveyskeskuslääkärien viroista tai toimista on hoitamatta viisi prosenttia.


Lääkäriliitto selvitti terveyskeskuslääkäritilannetta syyskuussa kyselemällä tilannetta noin 270 terveyskeskuksesta.

Lääkärien määrä on lisääntynyt niin, että tätä nykyä maamme terveyskeskuksissa on kaikkiaan noin 3 100 lääkärin virkaa tai tointa.

Ongelman ydin on siinä, että "periferioiden" pieniin terveyskeskuksiin ei saada riittävästi lääkäreitä, sanoo Lääkäriliiton varapuheenjohtaja Pirkko Valtola.

Ongelmaa ei hänen mukaansa ratkaista lisäämällä koulutuspaikkoja. Lääkkeeksi tarjotaan lääkärien työolojen parantamista sekä lisämahdollisuuksia täydennyskoulutukseen.

Pohjanmaa kuuluu perinteisesti alueisiin, jossa lääkäreistä on aika ajoin pulaa. Lääkäripulaa podetaan niin ikään Lapissa ja Kainuussa.

Lääkäriliiton selvityksen mukaan Pohjanmaan alueen ja Lapin sairaanhoitopiireissä noin 13 prosenttia viroista oli syyskuussa ilman lääkäriä. Kainuussa vaje oli noin seitsemän prosenttia.

Erikoisalolla lääkäreistä on pulaa etenkin silmätautien, radiologian, anestesiologian ja psykiatrian aloilla. Myös ortopedeista on ollut viime aikoina pulaa.

Vaikka lääkäritilanne on joillakin alueilla kehno, ongelma ei ole läheskään niin paha kuin kymmenen vuotta takaperin.

Esimerkiksi Pohjanmaalla oli vuonna 1989 liki kolmannes terveyskeskuslääkärien viroista täyttämättä tai hoitamatta. Koko maassa lääkärien viroista oli tuolloin hoitamatta 17 prosenttia.


Työtilaisuuksien määrä lisääntynyt

Lääkäriliiton mukaan vajeen taustalla on useita syitä. Lääkäreiden työtilaisuuksien määrä on kasvanut ennakoitua enemmän.

Viimeksi kuluneen viiden vuoden aikana lääkärien työtilaisuudet ovat lisääntyneet reilulla 1 700:lla, joista suurin osa on tullut sairaaloihin.

Lisäksi lääkäreitä on siirtynyt tutkijoiksi, ulkomaille, osa-aikaeläkkeelle ja yksityiselle sektorille. Esimerkiksi osa-aikaeläkkeellä olevien määrä on kolmessa vuodessa lisääntynyt noin sadalla.

Suomessa on luovuttu monin paikoin useamman kunnan yhteisistä terveyskeskuksista ja siirrytty yhden kunnan ylläpitämiin pieniin yksiköihin.

Tällaisiin pieniin terveyskeskuksiin on hankala saada nuoria lääkäreitä, koska sidonnaisuus työhön koetaan kohtuuttoman suureksi, selvitti Valtola.

Pienessä terveyskeskuksessa yhden lääkärin kontolle tulevat päivystykset kasvavat rasittaviksi, eivätkä nuoret lääkärit ole aina tähän halukkaita.


Opiskelijamäärää lisätty

Lääkeätieteen opiskelijoiden sisäänottopaikkoja vähennettiin muutama vuosi sitten niin, että vuonna 1997 opinnot aloitti 367 opiskelijaa. Parin viime vuoden aikana sisäänottomääriä on lisätty.

Tänä syksynä lääketieteellisiin tiedekuntiin otettiin liki 500 uutta opiskelijaa.

Yksi syy aloituspaikkojen määrän lisäämiseen on ollut se, että eläkkeelle siirtyvien siirtyvien lääkärien määrä tulee lisääntymään selvästi noin viiden vuoden kuluttua.

STT-IA
5.11.1999


Kotimaa -sivulle