Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysTamilitiikerit voimissaan

Sri Lankassa kiivaita taisteluja presidentinvaalien allaSri Lankan asevoimat ryhtyi torstaina täydentämään joukkojaan saarivaltion pohjoisosassa pysäyttääkseen tamilien LTTE-sissijärjestön etenemisen, jossa sadat ihmiset ovat saaneet viime päivinä surmansa. Sri Lankan armeijan ja tamilisissien väliset taistelut ovat kiihtyneet presidentinvaalien alla.


Sissit ovat vallanneet tiistaina alkaneissa taisteluissa itselleen hallituksen hallussa olleen kaupungin ja sen lähistöllä sijaitsevan sotilastukikohdan. Sri Lankan asevoimat on jalansijan myötä kärsinyt myös miestappioita.

Raskaat menetykset voivat koitua kohtalokkaaksi istuvalle presidentille Chandrika Kumaratungalle, joka pyrkii jatkokaudelle 21. joulukuuta pidettävissä vaaleissa. Tamilikysymyksen ratkaisu on noussut yhdeksi vaalien tärkeimmäksi aiheeksi.

Kumaratunga tuli valtaan viisi vuotta sitten ja siitä lähtien asevoimat on vallannut suuria osia sissien aiemmin hallussaan pitämistä alueista Sri Lankan pohjoisosassa. Tamilitiikerit ovat kuitenkin panneet sitkeästi vastaan ja erityisesti viime päivinä he ovat onnistuneet valtaamaan takaisin tärkeitä kohteita.

LTTE-järjestö on taistellut itsenäisen tamilivaltion perustamisen puolesta jo 16 vuoden ajan. Taisteluissa on saanut surmansa yli 55 000 ihmistä.

Kumaratunga on tarjonnut tamileille laajaa itsemääräämisoikeutta, mutta LTTE on hylännyt tarjouksen.

Kumaratungan päävastustaja presidentinvaaleissa on opposition Yhdistyneen kansallispuolueen (UNP) Ranil Wickremesinghe, joka on vaalikampanjassaan luvannut rajoittaa sotatoimia ja neuvotella sissien kanssa.


Kehittynyt sissijärjestö

LTTE-järjestöstä on vuosien varrella muotoutunut varsin pitkälle kehittynyt sissiliike, joka on varustettu mm. ilmatorjuntaohjuksilla, tutkilla ja raskailla aseilla. Se on myös ainoa sissijärjestö, jolla on oma laivasto-osastonsa.

Järjestöllä on kansainvälinen verkosto, jota se käyttää varojen keruussa, asekaupassa ja oman propagandansa levittämisessä. Erityspiirteenä LTTE:llä on myös oma naisjärjestö, jota käytetään taistelujen lisäksi tiedustelussa.

Järjestöä johtaa Velupillai Prabhakaran, josta on tullut kulttihahmo omiensa keskuudessa. Julkisuudessa hän esiintyy harvoin. LTTE perustettiin alunperin jo 1970-luvun puolivälissä, mutta tuolloin järjestö tunnettiin lyhenteellä TNT.

STT-IA
5.11.1999


Ulkomaat -sivulle