Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Valmistaudu uuteen vuosituhanteen: Milleniumin käsikirjat syynissä



Millenium tulee, oletko valmis? Kun maapallon matkamittari kääntyy tasalukemaan pullonkorkit poksahtelevat, maailmanlopunennustajat höpöttävät ja markkinamiehet maiskuttavat suupieliään, niin mitä juuri sinä hyvä lukija aiot tehdä?


Osaatko ottaa huomioon kaikki vuosituhannen vaihteen vaatimat seikat? Oletko varautunut riskeihin ja nähnyt mahdollisuudet? Missä vietät milleniumisi? Vastauksia etsitään tällä kertaa kirjoista.

Kansalais- ja työväenopistot eivät valitettavasti ole järjestäneet milleniuminhallintakursseja, ellei nyt jotain Y2K-ongelmaa oteta lukuun. Pientä prosessoriongelmaa lukuun ottamatta kansalaiset näyttävät käyvän kohti vuosituhannen vaihdetta perin valmistautumattomina.

Onneksi markkinoilla on sentään opuksia, joista voi ikään kuin kirjekurssinomaisesti selvittää itselleen mistä oikein on kysymys. Samalla voi ainakin ajatuksen siivin simuloida itselleen tuon maagisen hetken, joka asiallisesti ei juuri poikkea muista talvisista öistä. Vai poikkeaako?

Juhani Mäkelä ja Seppo Hyrkäs ovat kirjoittaneet asiasta tästäkin näkemyksensä.


Vainohullun tietolaari

Vuosi 2000 on vain surkuhupaisa todiste kristillisen laskuopin käsittämättömistä koukeroista, kirjoittaa Seppo Hyrkäs teoksessaan Tervetuloa maailmanloppu.

Kirjailijan mukaan teoksen tarkoituksena on antaa tykötarpeita vainohulluun maailmankuvaan niin, että itse kukin voi kantaa kortensa kekoon pelon ja kauhun lietsomisessa seurassa kuin seurassa.

Vuoden 2000 lähestyessä tämä on toki kätevää, sillä vähemmällä mielikuvituksella varustetut maailmanlopun ennustajat ovat sijoittaneet ihmiskunnan ja tämän pallukan päätöspäivät juuri tuohon erään apotti Dionysiuksen lukujen räpläämisen pohjalta keksittyyn vuoteen.

Kannattaa huomioida teoksen voima myös käsikirjana. Kirjoittaja vakuuttaa, että teoksen luettuasi pystyt perustamaan ikioman tuomiopäivän temppelin, jonka johtajana sinulla ei ikinä tule olemaan puutetta: a) fyffasta b) peffasta.

Teoshan voidaan toki ottaa myös vakavasti. Tuolloin voimme hieman kulmiamme kurtistaen todeta, että se on oivallinen, joskin mustan huumorin sävyttämä ja sarkastisen ironinen johdatus ajassamme liikkuvan humpuukin pariin.

Suosittelen. Ainoa ongelma voi olla, että jo vuonna 1996 painettu teos on loppunut kirjakauppojen alehyllyistäkin. Nykyään kun kirjat kustantajien mielestä vanhentuvat nopeammin kuin vakuumipakatut lisäainedopatut elintarvikkeet.


Vuoden 2000 käsikirja

Jos jatkamme edelleen vakavan aiheen vaatimaa sävyä, niin voidaan todeta, että Juhani Mäkelän Vuoden 2000 käsikirjassa kirjailija piirtää parodista kuvaa uudelle vuosituhannelle kurkottavista suomalaisista. Pakinoissa kirjailijan piiska sivaltaa terävänä uskontoon, urheiluun, mediaan kuin kaikkinaiseen huuhaaseen.

Mäkelä esittelee kirjassa uuden aikakauden herättämiä keskeisiä kysymyksiä. Muun muassa "Elääkö Elvis todella jossakin?" ja "Koska maailmanloppu oikein tulee, kun siitä on niin kauan puhuttu?" ja "Joutuuko ihminen tulevaisuudessa enää kyselemään, vai tiedetäänkö silloin jo kaikki?".

Vuoden 2000 käsikirja korvaa työväenopistojen kurssipuutteet sikäli, että kirjasta löytyy kyllä ohjeet siitä, mitä kaikkea on uudelle vuosituhannelle syytä ottaa mukaan. Kirjassa myös annetaan vastuuttomat ennusteet muutamien tärkeiden alojen todennäköisistä tulevaisuudennäkymistä.

Niiden mukaan esimerkiksi etätyön ohella lisääntyvät etäparisuhteet, etäuskonto, etäpolitiikka ja etähuono omatunto. Arvonimiä uudistetaan, jolloin vuori- ja kauppaneuvosten tilalle tulevat bittineuvokset, kaukosäädinneuvokset ja muut vastaavat.

Jotain toki pysyykin. Viina on edelleen hintansa väärti ja Finlandia-talon seinälaatat jatkavat kupruilemistaan. Mäkelän kirjan suosio puolestaan osoittaa, että huuhaan tulevaisuus on taattu, kuten kirjailija itse sanoo.

Juonen erinomaisesti kärsimättä voidaan ehkä vielä paljastaa yksi Mäkelän näkökulmista. Nimittäin vaihtoehtoinen historia. Jossittelu kuuluu spekuloivaan kansanluonteeseemme, joten Mäkelä kysyykin mitä oli voinut tapahtua.

Esimerkiksi "Jos Suomi ei olisi julistautunut itsenäiseksi vuonna 1917, miksi muuksi Suomi olisi voinut julistautua?" tai "Jos talonpojat olisivat voittaneet nuijasodan Jaakko Ilkan johdolla, olisiko Ilmajoki nyt Suomen pääkaupunki?"

Molemmat teokset sopivat aikamme kiireiselle lukijalle - tuolle keskittymiskyvyttömälle tomppelille - sillä jutut ovat lyhyitä ja niiden välissä on kuvia.

  • Seppo Hyrkäs: Tervetuloa maailmanloppu, vainohullun tietolaari, 157 s. kuvia, sid. WSOY 1996
  • Juhani Mäkelä: Vuoden 2000 käsikirja, Pekka Vuoren piirroskuvitus, 251 s. sid. WSOY 1999

PETE PAKARINEN
5.11.1999


Ajassa -sivulle