Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ydinvoimaloista poliittinen ja taloudellinen kiistakapula



Ongelmallisimpien ydinvoimaloiden sulkemista koskevaa keskustelua värittävät turvallisuuskysymysten lisäksi myös taloudelliset ja poliittiset näkökulmat keskisessä Itä-Euroopassa.


Esimerkiksi Bulgariaa köyhemmässä ja pahoin velkaantuneessa Romaniassa ollaan avoimesti vahingoniloisia EU:n Bulgarialle asettamasta vaatimuksesta sulkea Kozloduyn 1-4-reaktorit.

Romanian ja Bulgarian rajalla sijaitsevan Kozloduyn sulkeminen nähdään Romaniassa uusien energiamarkkinoiden avautumisena Turkkiin ja Kreikkaan, jonne Bulgaria tällä hetkellä vie Kozloduyssa tuotettavaa sähköä.

- Kozloduy on Tshernobylin kaltainen pommi, kun taas meidän Cernavodassa sijaitseva ydinvoimalamme on yksi Euroopan turvallisimmista, tiivistää romanialaisten tuntoja senaatin puhemies Petre Roman.

Kanadalaisten suunnitteleman Cernavodan turvallisuutta pidetään läntistä tasoa vastaavana, joskin voimalan henkilöstön sitoutumisessa turvallisuusvaatimuksiin on todettu puutteita.


Itävaltaa ärsyttävät Slovakian voimalat

Slovakian kaksi ydinvoimalaa huolestuttavat erityisesti Itävaltaa. Slovakian hallitus on ilmoittanut sulkevansa Bohunicen kaksi vanhinta reaktoria vuosina 2006-2008.

Molempiin reaktoreihin on viime aikoina tehty turvallisuutta parantavia korjauksia lisäämällä mm. hätäjäähdytyksen tekoa ja suojarakenteiden kestävyyttä.

Itävalta vaatii Bohunicen reaktoreiden sulkemista välittömästi. Itävalta haluaisi sulkea turvallisuussyihin vedoten myös rajaansa lähellä Slovakiassa sijaitsevan Mochovcen ydinvoimalan. Slovakiassa ydinvoimalla tuotetaan 40 prosenttia sähköstä.

EU-komissiolle keskisen Itä-Euroopan ydinvoimaloiden turvallisuutta selvittävän WENRA:n arvion mukaan Mochovce täyttää tekeillä olevien parannusten jälkeen samanikäisten läntisten voimaloiden turvallisuusnormit.

Liettuan Ignalina on perustekniikaltaan niin heikko, ettei sen reaktoreita kyetä korjaamaan edes sille tasolle, että ne vastaisivat vanhoille länsieurooppalaisille ydinvoimaloille asetettuja turvavaatimuksia, todetaan WENRA:n viimekeväisessä raportissa.

Liettuan kansallisen energiaohjelman mukaan Ignalinan ensimmäinen reaktori suljetaan 2005 mennessä, mutta koko voimalan sulkemiselle ohjelmassa ei ole takarajaa. Yli 70 prosenttia Liettuan sähköstä tuotetaan ydinvoimalla.

Ukraina puolestaan on ilmoittanut sulkevansa ongelmavoimalansa Tshernobylin ensi kesänä. Ukraina tuottaa 44 prosenttia sähköstään ydinvoimalla.

Unkarin Paks,Tshekin Dukovany ja Slovenian Krko ovat WENRA:n keväällä tekemän arvion mukaan jokseenkin ongelmattomia. Tshekin Temelinin ydinvoimalan turvajärjestelyjen toteuttamisessa epäillään olevan puutteita.


Kozloduylle lisää vuosia?

WENRA:n asiantuntijaryhmä vieraili Bulgarian Kozloduyssa pari viikkoa sitten, ja raportti voimalan turvallisuudesta luovutetaan perjantaina EU:n komissiolle. Ennakkotietojen mukaan raportissa ei ehdoteta Kozloduyn välitöntä sulkemista turvallisuussyiden takia.

WENRA:n tutkijat tiettävästi suhtautuvat luottavaisesti siihen, että Kozloduyssa jo tehdyt ja suunnitteilla olevat parannukset sallivat reaktoreiden käytön vielä vuosikausia. Kozloduyssa on tehty ja parhaillaan tehdään samoja turvallisuutta lisääviä parannuksia kuin Bohunicessa Slovakiassa.

Kozloduy on saanut asiantuntija-apua erityisesti Ranskasta ja Yhdysvalloista. Voimalaa on kunnostettu myös EU:n Phare-ohjelman varoin.

STT-IA
5.11.1999


Ulkomaat -sivulle