Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSähköpaimen

5.11.1999

Tsaarin aikaaMaailma muuttuu ja Suomi muuttuu, mutta virkamiesten erehtymättömyys on ja pysyy. Kansaneläkelaitos laskee eläkkeet väärin, ja aikoo periä virheensä eläkkeensaajilta… Ja uhkaa, että ellet maksa, saat putkaa, linnaa ja vankilaa - raippojen lisäksi.


Kelan eläkemoka ei asiana olisi kovin kummallinen, jos sitä hoidettaisiin niin kuin ihmisten tekemiä virheitä: asia korjataan, anteeksi pyydetään ja tavat luvataan parantaa.

Kela on kuitenkin sata vuotta sitten edesmenneen Tsaarin maanpäällinen edusmies, hallinnon sarvikuono - jonka piti kuolla sukupuuttoon miljoona vuotta sitten.

Sähköpaimentakin tollommat - joita ei montaa ole - ymmärtävät, että jos eläkeläinen saa pari tonnia eläkettä kuussa niin siitä ei säästetä pahan päivän varalle - saati Kelan mokia ajatellen.

No nyt moka on paljastunut, ja mitä tekee Kela? Ilmoittaa perivänsä liikaa maksetut eläkkeet takaisin. Kelan kirje "asiakkailleen" on tökerö, ellei törkeä.

Laki on laki. Liikaa maksettu eläke voidaan periä takaisin. Lakia voidaan muuttaa - aina. Nyt jos koskaan olisi Kokoomuksen sosiaaliministeri Maija Perholla elämänsä tilaisuus tasoittaa puolueen kovaa vero- ja valtionhoitajakuvaa.

Ei siihen muuta tarvita kuin pikavauhtia valmisteltu lakiesitys viranomaisvirheiden jäämisestä tekijöidensä kontolle. Menihän pankkitukeenkin melkein 50 miljardia.

Sähköpaimen antaisi presidenttinä lisäksi asetuksen, jolla pelästetyt eläkeläiset saisivat paiskoa puoli tuntia kananmunilla sitä Kelan palkollista, joka uhkauskirjeen rustasi. Pienenisi munavuorikin.

Kaiken kaikkiaan virkamiesten tulisi saada koulutusta, jossa heille selvitettäisiin, että he ovat kansan palvelijoita - eivät simputtajia.

Jonkun sortin testi pitäisi julkisen sektorin työhönottoon liittää, etteivät kaikkein asennevammaisimmat ajautuisi valtion tai kunnan virkamiehiksi. Heillä kun on monissa asioissa todella paljon valtaa meihin tavallisiin tallaajiin: verot, ylinopeudet, lukemaan opettaminen, hinkuyskärokotukset ja ties mitä…

Perinteistä tapaa noudattaen viikon kevennys - tuplana: miksi ruotsalaiset käyttävät kumpaakin kättään syödessään keittoa?
- Toista kättä pidetään haarukan alla, jottei keitto tippuisi syliin.

Tiellä on yliajettu ruotsalainen ja yliajettu siili. Kuinka ne erottaa toisistaan?
- Siilin edessä on jarrutusjäljet.


Kolumnit -sivulle