Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysPakistanin suurlähettiläs: Sotilashallitus jatkaa pari vuottaPakistanin Suomen suurlähettiläs Mansoor Alam uskoo, että Pakistanin sotilashallitus jatkaa vallassa "pari vuotta".


Hallituksen edustajat ovat toistuvasti kieltäytyneet antamasta aikatauluja demokratiaan palaamiselle, mutta Alamin mukaan hallituksen itselleen laatiman korruption vastaisen ohjelman läpivieminen vie aikaa.

- Kansa odottaa, että tämä prosessi on valmis parissa vuodessa. Tällainen sanaton konsensus on mielestäni olemassa Pakistanissa, sanoi Alam STT:lle torstaina.

Ulkoministeriön valtiosihteeri Jukka Valtasaari vieraili aiemmin tällä viikolla Pakistanissa EU:n erityisedustajana. Hän tapasi mm. Pakistanin sotilasjohtajan, kenraali Pervez Musharrafin ja ulkoministeriksi nousevan Abdul Sattarin.

EU:n valtuuskunta sai Musharrafilta saman vastauksen kuin aiemmin Pakistanissa vieraillut Kansainyhteisön ministeriryhmäkin. Musharraf ei suostunut antamaan aikataulua, vaan sanoi hallituksensa haluavan toteuttaa rauhassa ohjelmansa.

Hän perusteli kantaansa myös sillä, että mahdollisesta aikataulusta lipsuminen aiheuttaisi lisää ongelmia.

Valtasaaren johtama valtuuskunta tapasi myös Pakistanin poliittisten puolueiden ja ihmisoikeusryhmien edustajia. Valtuuskunta ei pyrkinyt tapaamaan syrjäytettyä pääministeri Nawaz Sharifia.

Musharraf vakuutti, että Sharif saa oikeudenmukaisen kohtelun, mutta joutuu oikeuden eteen vastaamaan mm. korruptiosyytteisiin.

Musharraf ilmoitti aiemmin tällä viikolla korruption vastaisesta ohjelmastaan. Alkuvaiheessa ohjelma keskittyy poliittisilla suhteilla valtion pankeista lainoja ottaneisiin henkilöihin, jotka ovat jättäneet lainansa maksamatta.

Joidenkin arvioiden mukaan runsaat 300 ihmistä on velkaa valtion pankeille yli 22 miljardia markkaa vastaavan summan eli kolmanneksen pahasti velkaantuneen Pakistanin budjetista.

- Ns. isoja kaloja on korruption vastaisissa tutkimuksissa tarttunut haaviin yli 360. Uskomme, että voimme ensi vuoden puoliväliin mennessä saada kerätyksi takaisin velkoja noin miljardin dollarin (runsaan 5,5 mrd mk) edestä, sanoi asemapaikkaansa Moskovassa pitävä suurlähettiläs Alam.

Hänen mukaansa korruption vastainen taistelu ei voi jäädä tähän, vaan lisäksi on puhdistettava Pakistanin poliisivoimat ja virkamieskunta korruptoituneista elementeistä.

- Korruptio on erittäin yleistä poliisivoimissa, joissa ehkä puolet väestä on saanut virkansa poliittisilla nimityksillä. Tilanne on aika paha muuallakin hallinnossa. Nykyisen hallituksen tulee hoitaa kaikki tämä, koska se on puolueeton hallitus, Alam sanoi.

Musharraf kaappasi vallan Pakistanissa 12. lokakuuta ja syrjäytti pääministerinä toimineen Nawaz Sharifin.

EU antoi pian kaappauksen jälkeen puheenjohtajan lausunnon, jossa kaappaus tuomittiin ja vaadittiin paluuta demokratiaan. Tampereen huippukokouksessa EU vahvisti samansuuntaisen kannanoton mutta jätti päätökset mahdollisista jatkotoimista tuonnemmaksi.

Myös mm. Kansainyhteisö ja Yhdysvallat ovat vaatineet aikataulua takaisin demokratiaan siirtymisestä.

Pakistan ei ole tällaista aikataulua antanut, mutta Musharraf kertoi aiemmin viikolla, että Pakistanissa saatetaan järjestää kansanäänestys sotilasvallan oikeutuksesta. Suurlähettiläs Alamin mukaan päätöstä tällaisesta ei ole kuitenkaan tehty.

STT-MH
5.11.1999


Ulkomaat -sivulle