Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysLipponen: Puolustusulottuvuus ja perusoikeudet EU:n sääntöuudistukseenSuomi on valmis käsittelemään EU:n tulevassa sääntöjenuudistuksessa myös EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan sekä kansalaisten perusoikeuksiin liittyviä aiheita, ilmoitti pääministeri Paavo Lipponen (sd.) perjantaina.


Kaikki jäsenmaat katsovat, että perussopimuksen uudistus on saatava valmiiksi ensi vuoden loppuun mennessä, Lipponen sanoi perjantaina EU:n instituutioita pohtivassa seminaarissa Maastrichtissa.

Lipposen mukaan Suomi valmistelee raporttia jossa ehdotetaan uudelle hallitustenväliselle konferenssille neljää aihetta: komissaarien lukumäärä, äänten painotus ministerineuvostossa, määräenemmistöpäätösten lisääminen ja muut institutionaaliset kysymykset.

Suomi valmistelee Helsingin EU-huippukokoukselle annettavaa raporttia, jonka perusteella EU-maiden on määrä päättää uudistusneuvottelujen aloittamisesta.

- Raportti käsittelee myös muita institutionaalisia kysymyksiä, joita jäsenmaat, komissio ja EU-parlamentti ovat ottaneet esille. Näihin rinnakkaisiin prosesseihin kuuluu Euroopan turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kehittäminen sekä perusoikeuksia koskevan peruskirjan laatiminen, Lipponen sanoi.

Lipposen mukaan kaikki jäsenmaat haluavat nyt saada sääntöjenuudistuksen nopeasti läpi. Ratkaisut asialistasta on tehtävä sillä perusteella, onko aiheen ottaminen mukaan tarpeellista EU:n tulevan laajentamisen kannalta.


Omat nurkat kuntoon

EU:n on nyt pantava omat nurkkansa kuntoon, jotta unioni pystyisi ottamaan vastaan uudet jäsenmaat.

Suomi on edelleen sillä kannalla, että laajentumisen alla määräenemmistöpäätöksiä on lisättävä ministerineuvostossa.

- Määräenemmistöpäätösten tulisi olla yleinen sääntö EU:n päätöksenteossa. Määräenemmistöillä ajettiin läpi sisämarkkinaohjelma ja siitä tulee tärkeä tehokkaan päätöksenteon väline laajennetussa unionissa, Lipponen painotti.

EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi on voimakkaimmin liputtanut entistä laajemman sääntöuudistuksen puolesta. Prodin asettama viisaiden miesten ryhmä kaipasi myös laajempaa asialistaa, johon ryhmä esitti mukaan muun muassa puolustusulottuvuuteen liittyviä aiheita.

Aiemmin oli suunniteltu, että uusi hallitustenvälinen konferenssi käsittelisi pelkästään kolmea päätöksentekoon liittyvää kysymystä: komissiota, äänten painotusta ja määräenemmistöpäätösten lisäämistä.

Asialistasta päättävät EU-maiden päämiehet Helsingin huippukokouksessa 10.-11. joulukuuta.

STT-IA
5.11.1999


Politiikka -sivulle