Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Eliniän pidentyminen pakottaa eläkeiän nostoon

Ilmarisen Puro luopuisi työttömyyseläkkeestä



Lakisääteisen eläketurvan uudistustyötä viime vuodet "ohjannut" toimitusjohtaja Kari Puro katsoo, että seuraavaksi on paneuduttava toden teolla työstä jäänti-iän nostamiseen.


Jos työstä lähtöä pystyttäisiin lykkäämään kolmella vuodella, työeläkemaksu olisi mahdollista pitää vuonna 2030 noin 27-28 prosentissa, kun se uusimpien laskelmien tulisi muuten olemaan runsaat 30 prosenttia, Puro kertoi torstaina Työeläkepäivillä Helsingissä.

Uusimmissa arvioissa maksuennustetta on jälleen jouduttu nostamaan, koska aiemmissa ennusteissa ei ollut otettu riittävän hyvin huomioon ihmisten eliniän pidentymistä.

Puro havainnollisti tätä antamalla esimerkkejä eri aikaan syntyneiden elinajan odotteesta: kun vuonna 1938 syntynyt saattoi odottaa elävänsä 56-vuotiaaksi, ensi vuonna syntyvä elää keskimäärin 78-vuotiaaksi. Vuonna 2050 ollaan 82 vuodessa.

- Selvä muutos ei kuitenkaan ole vaikuttanut eläkeikään, hän huomautti.

Vaikka muutaman prosentin ero maksuarvioissa tuntuu mitättömältä, työeläkemaksun suuruus on suuri kysymys työmarkkinapöydässä. Tätä nykyä tel-maksu on yksityisellä puolella keskimäärin 21,5 prosenttia. Työnantaja maksaa siitä valtaosan.

Kokoustauolla Puro tähdensi, että eläkeiän nostamisella tai muillakaan järjestelmän hienosäädöillä ei voi olla tiukkaa aikataulua, vaan se on jatkuvaa työtä, sitä mukaa kun yksimielisyys löytyy.

Hänen mielestään keskustelu on kuitenkin hyvä käydä riittävän ajoissa, sillä muutoksiin kypsyminen vie oman aikansa.


Työttömyyseläke kritiikin kohteena

Puron mukaan työn jättöikä on oleellisesti kytköksissä myös työttömyyseläkkeen tulevaisuuteen.

Hän olisi valmis luopumaan siitä ja siirtämään työttömien toimeentuloturvan kokonaan työttömyysturvan hoidettavaksi.

- Pitkällä aikavälillä ei ole kestävää, että 55-vuotiaat työntekijät jäävät pois työelämästä. Se ei ole työntekijöiden eikä yritysten edun mukaista, hän toisti.

Työttömyyseläkeputkea yritettiin tukkia jo kesällä, mutta Puron johtama työmarkkinajärjestöjen neuvotteluryhmä ei siinä onnistunut.
- Ongelmalle on tehtävä jotain. Kesällä sovittiin siitä, mikä oli mahdollista.

Tukea työttömyyseläkeputken poistamiselle hän sai mm. teollisuusjärjestö TT:n johtajalta Lasse Laatuselta.


Sijoitusten tuoton nostaminen pudottaa työeläkemaksua

Tel-maksun tasoon voidaan vaikuttaa myös sijoitustuotoilla. Peruslaskelmissa on lähdetty 3 prosentin tuotoista, mutta Puron mukaan 4 prosenttia ei ole epärealistinen - joskin kova - tavoite.

Yhden prosenttiyksikön lisäys tuotoissa pienentäisi työeläkemaksua noin 2 prosenttiyksiköllä, Puro selvitti ja muistutti tämän loiventavan entisestään tel-maksun nousukäyrää.

Jos siis työstä lähtöä voitaisiin lykätä kolmella vuodella ja sijoituksista saataisiin hieman enemmän, vuonna 2030 tel-maksu pysyisi noin 25 prosentissa, hän selvitti.

Näin muutokset nykyiseen olisivat kohtuulliset. Puron mukan ensi vuonna päästään katsomaan, onko tel-yhtiöiden sijoitustoiminnan mahdollisuuksia edelleen kehitettävä.

Muutama vuotta sitten tehdyillä ratkaisuilla lisättiin yhtiöiden mahdollisuuksia sijoittaa enemmän osakkeisiin, jotka tuottavat pitkällä aikavälillä enemmän. Siirtymäaika yhtiöiden toimintapääoman kasvattamiseen päättyy tänä vuonna.


STTK kummastelee Puron kantoja

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK hämmästelee toimitusjohtaja Kari Puron esityksiä. Sosiaalisihteeri Veikko Simpanen muistuttaa Puron olleen kesällä mukana tekemässä yksimielistä esitystä varhaiseläkeuudistuksesta.

Eduskunnan käsiteltävänä oleva lakipaketti mm. vähentää työttömyyseläkkeen houkuttelevuutta ja nostaa yksilöllisen varhaiseläkkeen ikärajaa.

- Herääkin kysymys, onko tämän ns. Puron työryhmän vetäminen osoittautunut liian työllistäväksi ja haluaisiko hän kenties, että sen kaltainen työskentely lopetettaisiin, kun hän prosessin kesken ollen vaihtelee kantojaan, Simpanen ihmettelee.

STTK ei myöskään ymmärrä ajatuksia vanhuuseläkeiän nostamisesta. Simpanen muistuttaa, että jo nykyinen 65 vuoden raja on lähinnä teoreettinen eläkeikä. Nyt olisi keskityttävä työelämän uudistamiseen niin, että töissä jaksettaisiin edes 62-vuotiaaksi.

STT-IA
5.11.1999


Talous -sivulle