Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







EU-neuvotteluihin pääsy varmistumassa surkeasta talouskehityksestä huolimatta

Romanian hallitukselle Helsingistä valttikortti ensi vuoden vaaleihin



Romanian talous on surkeassa kunnossa ja elintason putoaminen näkyy selvästi Bukarestin kaduilla. Hallituspuolueiden kabineteissa vallitsee kuitenkin suorastaan innostunut tunnelma.


EU-jäsenyysneuvottelujen alkaminen ensi vuonna on varmistumassa ja Romanian keskustalainen kokoomushallitus on saamassa Helsingin joulukuiseen huippukokoukseen valttikortin, jolla ne lopulta pystyvät perustelemaan rajujen muutosten tarpeellisuuden ja mahdollisesti voittamaan myös vuoden päästä pidettävät vaalit.

- EU-komission ehdotus uusien hakijamaiden ottamisesta mukaan neuvotteluihin ei olisi voinut tulla parempaan aikaan, hehkuttaa senaatin puhemies Petre Roman, jonka johtama demokraattinen puolue (PD) istuu hallituksessa ja kamppailee alenevien kannatuslukujen sekä vanhojen korruptiosyytösten kanssa.

Petre Romanin uskoa Helsingissä tehtävään myönteiseen päätökseen vahvisti EU:n laajentumisesta vastaavan komissaarin Gunter Verheugenin viime viikkoinen vierailu Bukarestissa.

Verheugen sanoi olevansa vakuuttunut, että Romania täyttää liittymisneuvottelujen aloittamiselle asetetut ehdot. Niiden mukaan Romanian pitää laatia keskipitkän tähtäimen taloussuunnitelma ensi maaliskuun puoliväliin mennessä ja antaa takuut laitoshoidossa olevien lasten elinolojen korjaamisesta.

- Nyt kaikki on kiinni Romaniasta itsestään. Meidän on kyettävä saamaan laaja konsensus liittymisneuvottelujen taakse, jotta se vakuuttaisi EU:n. Tätä tilaisuutta meillä ei ole vara menettää, Roman sanoo.

Romanin tavoin myös EU:n komissio odottaa, että Romanian oppositiopuolueet allekirjoittavat EU:n jäsenyysneuvottelujen aloittamista koskevan sopimuksen.


Uudistukset hitaita

Vielä kaksi lamavuotta Romania rämpii syvällä velkakierteessä ja päättymässä on kolmas perättäinen vuosi, jolloin bruttokansantulo on laskenut. Viime vuonna lasku oli 7,3 prosenttia ja tänä vuonna sen ennustetaan jäävän hieman pienemmäksi.

Uudistukset ovat olleet tuskallisen hitaita poliittisen eripuran, hallinnon tehottomuuden ja maan keskusjohtoisuuden takia. Veroja ei ole kyetty keräämään, ja harmaan talouden osuus on 60 prosenttia. Yksityistäminen on vasta nyt pääsemässä vauhtiin.

Lisärasitteena on Jugoslavian hajoamisen ja viimeksi Kosovon kriisin seuraukset. Talous on tiukasti kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Maailman Pankin ohjauksessa.

Talousasiantuntijoiden ja teollisuusjohtajien mukaan edessä on vielä kaksi kansantaloudellisesti tappiollista vuotta. Talouskasvun uskotaan alkavan vasta vuonna 2002.

- Me näemme nyt pohjan, jota syvemmälle ei voi enää mennä, sanoo Romanian teollisuusjohtajien järjestön puheenjohtaja Dan Voiculescu.


Köyhyys vie ääriliikkeisiin

Romanialaiset ovat köyhtyneet köyhtymistään ja maan valuutan lein arvo on pudonnut keväästä kolmannekseen. Köyhyysrajan alapuolella elää jo yli 7 miljoonaa ihmistä, mikä on kolmannes väestöstä.

Köyhien määrän pelätään nousevan jopa 50 prosenttiin. Ihmisten keskiansio on pudonnut 400-600 markkaan.

Alkavasta talvesta on tulossa ankara, sillä 1,5 miljoonaa romanialaista on jäämässä ilman lämmitystä maksamattomien laskujen takia.

Myös sairaaloita, kouluja ja vanhainkoteja uhkaa kylmyys, sillä vasta yksityistetyt energiantoimittajat eivät katso maksuviiveitä läpi sormiensa.

Ahdingon arvellaan vaikuttavan merkittävästi ensi syksyn parlamenttivaaleihin, sillä sosiaalinen levottomuus ja tyytymättömyys ovat lisääntymässä.

Pääministeri Radu Vasile joutuu koville EU-valttikortin kanssa yrittäessään vakuuttaa uusien leikkausten tarvetta samaan aikaan kun oppositio lupaa lämmintä ja leveämpää leipää.

Mielipidemittausten mukaan entisen presidentin Ion Iliescun sosialidemokraattinen puolue PDSR on ohittanut suosiossa hallitusrintaman. Entisten kommunistien lisäksi myös ääriliikkeiden suosio on kasvanut.

- Olen pettynyt sekä oikeistoon että vasemmistoon, ja äänestän äärikansallista oikeistoa, sanoo 18-vuotias kemian opiskelija Ilie Nastase osoittaessaan mieltä sosiaali- ja terveysministeriön rakennuksen edessä Bukarestissa.

Myös yrittäjäpiireissä monet ovat kyllästyneet valtakoneiston tehottomuuteen ja korruptioon.

- Sanottakoon Romania Mare -puoluetta (suur-Romanian puolue PRM) miksi ääriliikkeeksi tahansa, ainakin sen johto uskaltaa sanoa tosiasiat niin kuin ne ovat, sanoo johtaja Adrian Pandelescu Bukarestissa.

Katso myös artikkelit:

STT-IA
5.11.1999


Ulkomaat -sivulle