Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSyyttäjien kansainväliselle yhteistyölle vauhtiaEuroopan oikeusviranomaiset tehostavat yhteistyötään järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi.


Helsingissä parhaillaan kokoontunut Euroopan oikeudellinen verkosto on osa järjestäytyneen rikollisuuden vastaista toimintaohjelmaa EU:ssa. Verkoston tarkoitus on nopeuttaa tutkintatuomareiden ja syyttäjien kansainvälisiä yhteyksiä.

- Oikeusviranomaisten yhteistyö on aina ollut kangertelevaa. Tarkoituksena on ottaa mallia poliisien kansainvälisestä yhteistyöstä, joka on tehokasta ja organisoitua, hallitusneuvos Hannu Taimisto toteaa.

Nopeutta tarvitaan esimerkiksi tapauksissa, joissa joku EU-maa pyytää toiselta takavarikkoa tai tutkintaa.

- Tällaisissa tapauksissa on ollut jatkuvasti ongelmia. Emme saa apua niin nopeasti kuin tarvitsisimme. Avun antaminen saattaa kangerrella täälläkin päässä, Taimisto kuvailee.

Vasta alkuvaiheessa olevan verkoston Suomen yhteysviranomaisia ovat oikeusministeriö, valtakunnansyyttäjänvirasto ja keskusrikospoliisi. Valtionsyyttäjä Raija Toiviainen pitää yhteistyön tehokasta erittäin tärkeänä syyttäjille.

Järjestäytynyt rikollisuus, huumerikokset, rahanpesu ja muut talousrikokset levittäytyvät usein moniin maihin.
- Syyttäjä tarvitsee kipeästi apua, sillä hänellä on lopullinen vastuu jutun menemisestä läpi, Toiviainen sanoo.

Viime joulukuussa työnsä aloittanut verkosto on avannut jo nettisivut ja levittänyt tietoa cd-romeilla. Lähiaikoina on tarkoitus saada turvalliset sähköposti- ja Internet-yhteydet.

- Yhteistyötä vaikeuttavat erot eri maiden tietotekniikassa. Joissakin Euroopan maiden tuomioistuimissa ei ole edes tietokoneita, EU:n neuvoston osastopäällikkö Hans. G. Nilsson sanoo.

Yhteistyötä tehostetaan myös lähentämällä maiden oikeusjärjestelmiä, jotta esimerkiksi rahanpesua voitaisiin tutkia tehokkaammin.

Tampereen lokakuisen huippukokouksen antina yhteistyössä päätettiin keskittyä erityisesti talous- ja huumerikoksiin, ihmisten salakuljetukseen ja naiskauppaan, lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön, korkean teknologian rikoksiin, ympäristörikoksiin sekä terrorismiin.

Kehittelyn alla on myös eri maiden tuomioistuinten antamien päätösten keskinäinen tunnustaminen.

STT-IA
5.11.1999


Kotimaa -sivulle