Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viron kehityttävä EU:ta nopeammin



Viron on kehityttävä nopeammin kuin EU. Jos emme tähän kykene, se voi olla meille kohtalokasta, sanoi presidentti Lennart Meri avatessaan torstaina Tallinnassa järjestetyn kansainvälisen konferenssin Viron tiestä muuttuvaan Eurooppaan.


Meri viittasi myös äskeiseen EU-komission väliraporttiin, jossa hänen mukaansa jo kolmatta kertaa puututtiin Viron oikeusjärjestelmään ja valtionhallinnon heikkouksiin. Huolen aiheena hän näki myös rikollisuuden kasvun ja rikosten alhaisen selvittämisprosentin.

Vakavana ongelmana presidentti Meri piti myös ihmisten kiinnostuksen sammumista yhteisiä asioita kohtaan. Tästä esimerkkinä ovat niin kunnallisvaaliemme kuin parlamenttivaalien matalat äänestysprosentit, hän sanoi.

Hallinnon on annettava Viron kansalaisille selviä esimerkkejä ja sen on myös ratkaistava ongelmat järkevällä tavalla, presidentti painotti.


Parlamentarismi muistettava

Parlamentarismin toimintaan ja ihmisten tiedonsaantiin kiinnittivät puheissaan huomiota Suomen eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen samoin kuin Ruotsin parlamentin EU-valiokunnan puheenjohtaja Sören Lekberg.

Uosukainen korosti, että liittymisvaiheessa tärkeimpiä asioita ovat maan oman parlamentin samoin kuin kansalaisten informointi.
- EU:n parlamentti ei koskaan voi korvata kansallisia parlamentteja, hän muistutti.

Suomessa liittymisprosessin alkuvaiheessa tavalliset suomalaiset suhtautuivat liittymiseen paljon varauksellisemmin kuin poliitikot. Tämä johtui nimenomaan tiedon puutteesta.

Myös unionin jäsenenä tulee valtioiden huolehtia omien kansalaistensa tiedonsaannista, muussa tapauksessa voivat ääriryhmittymät saada helposti äänestäjät puolelleen, hän totesi ja viittasi samalla Itävallan äskettäisiin parlamenttivaaleihin.

Lekberg puolestaan kertoi, että Ruotsissa on parlamentilla erityinen EU-valiokunta, joka toimii kiinteässä yhteistyössä maan hallituksen kanssa. Se saa tietoa jo valmisteluvaiheessa ja kertoo omat kantansa ennen päätöksentekoa.

Kansalliset parlamentit ovat EU:ssa avainasemassa, Lekberg painotti. Niillä on tärkeä tehtävä myös kansalaisten tiedon ja kiinnostuksen lisäämisessä.

- Ruotsissa on yleensä korkeat äänestysprosentit, mutta viime europarlamenttivaaleissa se romahti 38:aan. Siis yli 60 prosenttia äänestäjistä jätti käyttämättä perustuslaillista oikeuttaan, hän muistutti.

Torstain iltapäivä ja ilta käytettiin työryhmätyöskentelyyn. Työryhmien teemoina olivat kansalaisten Eurooppa ja valtioiden Eurooppa. Perjantaina täysistunnossa puhetta johtaa presidentti Martti Ahtisaari.

Ruotsin parlamentin ja hallituksen tuella järjestetyt kokous on kerännyt 320 päättäjää 25 maasta.

STT-MH
5.11.1999


Ulkomaat -sivulle