Ajan suunnassa lyhyesti


Saksalaismies kuoli trooppiseen kuumetautiin, sairaala sulki pois Ebola-viruksen mahdollisuuden

Saksalainen mies menehtyi perjantaina sairastuttuaan outoon trooppiseen kuumetautiin Länsi-Afrikan matkan jälkeen. Miestä hoitanut berliiniläinen sairaala ei kertonut kuolinsyytä julkisuuteen. Aiemmin oli esitetty epäilyjä, että miehen sairaus johtuisi tappavasta Ebola-viruksesta.

Saksan tiedotusvälineet kertoivat kuitenkin perjantaina, ettei karanteeniin asetetun miehen verenvuotokuume ollut Ebola-viruksen aiheuttama.

Sairaalahenkilökunnan mukaan laboratoriotesteissä oli suljettu pois mahdollisuus, että 40-vuotias televisiokuvaaja olisi kärsinyt Ebola-, Lassa-, Marburg- tai Hanta-viruksen aiheuttamasta taudista. Kokeiden odotettiin paljastavan miehen sairauden syyn lauantaihin mennessä.

Toiset terveysviranomaiset sanoivat, että taudin alkuperästä ei ole vielä mitään varmaa tietoa.

Hampurilaisen trooppisten tautien instituutin mukaan mies oli saattanut saada moskiittosyntyisen keltakuumeen, sanoi saksalainen radio.

Luultavasti viruksen aiheuttamasta verenvuotokuumeesta kärsinyttä miestä hoidettiin berliiniläisen sairaalan ulkopuolelle pystytetyssä steriilissä muoviteltassa. Hoitohenkilökunta oli pukeutunut ilmatiiviisiin suoja-asuihin ja heillä oli myös hengityslaitteet.

Mies ja hänen matkatoverinsa palasivat sunnuntaina Norsunluurannikolta, jossa sairastunut mies oli ollut kuvaamassa luontofilmiä. Myös miehen matkatoveri laitettiin karanteeniin ja otettiin sairaalaan erityistarkkailuun.


Amerikkalaislääkärit: Alle kaksivuotiaat pois TV:n äärestä

Amerikkalaisten lastenlääkärien mielestä alle kaksivuotiaiden lasten ei pitäisi katsella televisiota. Varoituksen takana on Yhdysvaltain suurin lastenlääkärijärjestö, American Academy of Pediatrics.

Järjestön mukaan tutkimukset aivojen varhaiskehityksestä osoittavat, että pikkuvauvoilla on valtava tarve suoraan kanssakäymiseen vanhempien tai muiden aikuisten kanssa.

Kanssakäyminen on erittäin tärkeää aivojen kehittymiselle ja lapsen sosiaaliselle ja älylliselle kehitykselle samoin kuin heidän tunne-elämänsä kehittymiselle. Vanhempia neuvotaan järjestämään lapsen ympärille sähköisestä mediasta vapaita alueita ja välttämään TV:n käyttöä lapsenvahtina ja viihdyttäjänä.

Lastenlääkäreitä puolestaan kehotetaan kyselemään pikkulasten vanhemmilta lasten TV-katselusta normaaleiden terveystarkastusten aikana.

Yhdysvaltain lastenlääkärit eivät tyrmää kaikkea TV:n katsomista, mutta pikkulasten katsottavaksi suositellaan erityisesti heidän tarpeisiinsa suunniteltua, kasvattavaa ohjelmistoa.

Lastenlääkärit peräänkuuluttavat myös vanhemmille suunnattua mediakoulutusta. Koulutus auttaisi vanhempia ymmärtämään, kuinka suuri vaikutus erilaisilla TV-ohjelmilla saattaa olla lapseen kehitykseen. Yhdysvalloissa suunnataan nykyään runsaasti TV-ohjelmaa yhä nuoremmalle katsojakunnalle.

Artikkeli on julkaistu lastenlääkärijärjestö AAP:n Pediatrics -lehden elokuun numerossa.


Hevosenliharuoista on tekeillä reseptivihkonen

Hyvää Hevosesta -hanke kerää parhaillaan hevosenliharuokaohjeita. Jos olet valmistanut ruokaa hevosenlihasta, voit saada parhaat reseptisi julkaistuksi vihkosessa.

Ensi talvena ilmestyvää reseptivihkosta jaetaan kaupoissa ja messuilla. Lähetä ohjeesi osoitteella: Hyvää Hevosesta, c/o Suomen Hippos ry, Tulkinkuja 3, 02600 Espoo.

Hyvää Hevosesta on EU-osarahoitteinen hanke, jonka avulla pyritään lisäämään hevosenlihan kysyntää. Projektiin liittyy myös yhteistyö teurastamojen kanssa, jotka ovat sitoutuneet toiminnassaan ottamaan mahdollisimman hyvin huomioon hevosen lajiominaisuudet.


Sivuaineiden opiskelu monipuolistuu yliopistoissa

Eri yliopistojen opiskelijat saavat entistä paremmat mahdollisuudet opiskella sivuaineita muissa yliopistoissa. Länsi-Suomen läänin yliopistojen sivuainesopimus on voimassa elokuun alusta lähtien.

Yhteistyössä ovat mukana Jyväskylän, Tampereen, Turun ja Vaasan yliopistot sekä Tampereen teknillinen korkeakoulu, Turun kauppakorkeakoulu ja Åbo Akademi. Vastaavia sopimuksia kahden tai kolmen korkeakoulun kesken on solmittu jo aiemmin.

Sopimuksen mukaan perus- ja jatkotutkintojen opiskelijat voivat opiskella muualla sellaisia sivuaineita, jotka sopivat oman tutkinnon osaksi, mutta joita ei voi opiskella omassa yliopistossa. Muualla suoritettaville opinnoille on kuitenkin ensin hankittava oman yliopiston hyväksyntä, koska se maksaa laskun opinnoista.

Lopullisen päätöksen muualta tulevan opiskelijan hyväksymisestä tekee se yliopisto, jossa sivuainetta on tarkoitus opiskella. Joihinkin hyvin suosittuihin oppiaineisiin vierailevia opiskelijoita voidaan ottaa vain vähän.


Akatemia järjestää biotieteiden suurkatselmuksen

Suomen Akatemian järjestämä Bio-99-katselmus kutsuu syys-lokakuussa sekä asiantuntijoita että kadunmiehiä elämän tieteellisten peruskysymysten pariin. Esillä ovat niin biotieteiden tieteelliset ja kaupalliset mahdollisuudet kuin alan kehityksen eettiset ongelmatkin.

Päätapahtuma järjestetään 7.-9. lokakuuta Helsingin Viikissä. Asiantuntijafoorumeissa pohditaan muun muassa biotekniikan trendejä sekä geenitekniikan, ruoan ja maailmankatsomuksen suhteita. Foorumeihin on vapaa pääsy, mutta varsinainen yleisöohjelma on suunniteltu lauantaiksi.

Silloin tutkijat kertovat kansantajuisissa puheenvuoroissaan esimerkiksi siitä, mitä geenit kertovat, voiko geenimuunneltuja elintarvikkeita syödä ja miten geenitekniikkaa käytetään lääketeollisuudessa. Uteliaille esitellään myös oluenvalmistuksen biotekniikkaa ja geenitekniikan antia rikostutkimukselle.

Suomalaisen biotutkimuksen huiput esittäytyvät myös päättäjien ja tutkijoiden erityisfoorumissa, jossa pohditaan alan kasvuennusteita ja poliitikkojen tietämyksen riittävyyttä.

Päätapahtuman ohella pääkaupunkiseudulla järjestetään myös muuta Bio-99-ohjelmaa. Lisäksi eri yliopistot järjestävät syyskuusta alkaen katselmukseen liittyviä tapahtumia Jyväskylässä, Oulussa, Joensuussa, Turussa ja Kuopiossa.


Elintarvikeketjusta tietopankki

Elintarvikeketjun eri vaiheista koostuvaa kansallista tietopankkia kehitetään Maaseutukeskusten liiton johdolla maahamme.

Suomen Rehu Oy:n hankintajohtaja Reijo Laine arvioi tietopankin sisältävän parhaimmillaan arvokasta tietoa luovuttajien, tilojen ja yritysten lisäksi koko elintarvikeketjulle.

- Kilpailussa kuluttajien luottamuksesta voittajia ovat tuotantoyksiköt ja yritykset, jotka panostavat läpinäkyvään asiakaslähtöiseen ravintoketjuun pellolta pöytään, Laine sanoi.

Hänen mukaansa elintarvikeketjussa käytettävät raaka-aineet ja niiden alkuperätiedot ovat keskeinen osa puhtaiden ja terveellisten elintarvikkeiden tuottamisessa. Laatutietopankin perusmallin esittelytietokone on nähtävänä Farmarissa.


Lintudinosauruksen fossiilikynsi löydetty Japanissa

Japanista on löydetty fossiiliksi muuttunut pienen lintumaisen dinosauruksen kynsi, joka on noin 140 miljoonaa vuotta vanha, kertoivat maan lehdet viime lauantaina.

Oviraptosauruksen kynsi on vanhin koskaan löydetty fossiili. Se on 30 miljoonaa vuotta vanhempi kuin tähän asti vanhin Montanasta Yhdysvalloista löydetty 110 miljoonaa vuotta vanha fossiili.

Tokion kansallisen tiedemuseon tutkija Makoto Manabe sanoi, että nyt löydetty fossiili on arvokas näyte, joka lisää ymmärtämystä evoluution kehityksestä dinosauruksista lintuihin.

Oviraptosauruksen uskotaan olleen sulkapeitteinen, nokallinen ja kaksijalkainen. Eläin on ollut lihansyöjä ja se on syönyt lähinnä munia.

2,3 sentin pituinen käyrä kynsi on liittynyt dinosauruksen uloimpaan kolmesta sormesta sen vasemmassa käsivarressa. Dinosauruksen kynsi löydettiin kiven sisältä japanilaisesta kylästä tunnelinkaivaustöiden yhteydessä.

Koonnut: IA
6.8.1999


AJASSA -SIVULLE