Arafat hyväksyy Barakin ehdotuksen Wyejoen sopimuksen toimeenpanostaPalestiinalaisten johtaja Jasser Arafat sanoi sunnuntaina, että hän hyväksyy Israelin pääministerin Ehud Barakin ehdotuksen aloittaa Wyejoen sopimuksen toimeenpano 1. syyskuuta.


- Hän on luvannut minulle, että täytäntöönpano alkaisi elokuussa, mutta jos hän haluaa aloittaa täytäntöönpanon vasta syyskuussa me hyväksymme sen, sanoi Arafat Gazassa tavattuaan Qatarin sheikin Hahmad bin Khalifa al-Thanin.

Arafatin kommentit olivat ensimmäinen merkki siitä, että Israelin uuden hallituksen ja palestiinalaisten välinen kiista israelilaisjoukkojen vetäytymisestä Länsirannalta olisi lientymässä.

Sopimuksen toimeenpanon uudelleen aloittaminen 1. syyskuuta merkitsisi sitä, että lisää Länsirannan alueita siirtyisi palestiinalaisten hallintaan lokakuussa.

Mahdollinen erimielisyys asiasta ilmeni kuitenkin Arafatin läheisen avustajan Nabil Shaathin kommenteissa. Hän totesi, että palestiinalaiset odottavat saavansa lisää maata heti syyskuussa eikä vasta kuukauden kuluttua.

Barak on esittänyt, että israelilaisjoukkojen vetäytymisen viimeistä vaihetta lykättäisiin ja se sidottaisiin yhteen lopullista rauhansopimusta koskeviin neuvotteluihin. Arafatin lausunnosta ei selvinnyt, suostuisiko hän tähän esitykseen.

Israel ja palestiinalaiset solmivat viime lokakuussa Yhdysvalloissa Wyejoen sopimuksen, jonka mukaan Israel luovuttaa palestiinalaisille 13,1 prosenttia Länsirannasta kolmessa eri vaiheessa. Vastineeksi Israel saa palestiinalaisilta turvallisuustakuita.

Israel toteutti sopimuksen ensimmäisen vaiheen, joka koski kahta prosenttia alueista. Tämän jälkeen Barakin edeltäjä, oikeistolainen pääministeri Benjamin Netanyahu keskeytti sopimuksen toimeenpanon vedoten siihen, että palestiinalaiset ovat omalta osaltaan rikkoneet sopimusta.

Barak lupasi astuessaan virkaan heinäkuussa toteuttaa Wyejoen sopimuksen. Osapuolten välit kiristyivät kuitenkin elokuun alussa, kun he eivät onnistuneet pääsemään yksimielisyyteen sopimuksen toteuttamisesta.

Palestiinalaiset ovat tähän asti pitäneet kiinni vaatimuksestaan, jonka mukaan sopimuksen kaikki kohdat on toteutettava heti. Barak puolestaan on kannattanut sopimuksen yhdistämistä suoraan lopullisiin rauhanneuvotteluihin.

Palestiinalaiset pidättivät Hamas-johtajia

Palestiinalaiset viranomaiset ovat pidättäneet kolme ääri-islamilaisen Hamas-liikkeen johtajaa. Poliisipäällikkö Ghazi Jabali kertoi, että pidätykset tehtiin turvallisuussyistä ja ne olivat luonteeltaan ennalta ehkäiseviä.

Jabali ilmoitti pidätyksistä päivä sen jälkeen kun Hamasin sotilaallinen siipi ilmoitti olevansa vastuussa ampumisesta, jossa kaksi juutalaista uudisasukasta haavoittui Länsirannan Hebronin kaupungissa. Järjestö myös vakuutti, että hyökkäykset tulevat jatkumaan.

Hamas vetoaa palestiinalaisten johtajaan Jasser Arafatiin, jotta pidätetyt vapautettaisiin.

Israel on vaatinut palestiinalaisviranomaisilta tiukkoja toimia Hamasia vastaan. Hamas vastustaa Israelin kanssa solmittavaa rauhaa ja on tehnyt useita tuhoisia terrori-iskuja Israelin juutalaisia vastaan.

Kolmesta pidätetystä Abdel-Aziz al-Rantissi ja Ahmed Nimir Hamdan otettiin kiinni myöhään lauantaina Gazassa. Kolmas mies Ismael Abu Shanab pidätettiin perjantaina. Shanabia pidetään liikkeen kakkosmiehenä sheikki Ahmed Yassinin jälkeen.

Rantissi on ollut vankilassa vuodesta 1998 lähtien liittyen liikkeen johtajan tappoon. Rantissi kuitenkin vapautettiin viime kuussa, jotta hän pääsi äitinsä hautajaisiin.

Hamas tuomitsee jyrkästi tapahtuneet pidätykset. Hamasin näkemyksen mukaan miehet pidätettiin heidän poliittisten asemiensa ja mielipiteidensä vuoksi.

Hamas on kieltäytynyt hyväksymästä Jasser Arafatin johtamia palestiinalaisten neuvotteluja Israelin kanssa. Sen mukaan jihad eli pyhä sota "juutalaisvihollista" vastaan jatkuu sopimuksista huolimatta.

STT-IA
9.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE