Tshetshenian sodan veteraani Dagestanin kapinallisten johtoonDagestanissa Venäjän joukkoja vastaan taistelevat muslimikapinalliset ilmoittivat keskiviikkona pyytäneensä johtajakseen Tshetshenian sodan pelättyä veteraania Shamil Basajevia.


Basajev on etsintäkuulutettu Venäjällä useiden operaatioiden suunnittelusta vuosien 1994-96 sodan aikana. Yksi hänen tuhoisimmista teoistaan oli venäläiseen sairaalaan suunnattu isku, jossa noin 150 ihmistä menetti henkensä.

Kapinallisten neuvosto kertoi lausunnossaan keskiviikkona, että Basajevia on pyydetty johtamaan joukkoa "kunnes kaikki Venäjän joukot on ajettu pois pyhästä Dagestanin muslimitasavallasta".

Muslimikapinallisten joukot ovat vallanneet useita kyliä Etelä-Venäjällä sijaitsevassa Dagestanin tasavallassa. Tiistaina he julistivat alueen itsenäiseksi muslimivaltioksi ja kehottivat kaikkia kannattajiaan ryhtymään pyhään sotaan Venäjää vastaan.

Venäjän mukaan Dagestanin muslimikapinallisten rinnalla taistelee satoja tshetsheenisissejä, jotka tulivat rajan yli viikonloppuna.

Dagestanin asukkaat tarttuivat aseisiin

Kaukasuksella sijaitsevan Venäjän köyhimpiin kuuluvan Dagestanin tasavallan kansalaiset ovat tarttuneet aseisiin ajaakseen tunkeutujat takaisin rajan yli. Yli 300 miestä liittyi vapaaehtoisriveihin keskiviikkona, heidän joukossaan 52-vuotias Mogamed Abujev.

- Kukaan muu ei voi puolustaa Dagestania Tshetshenialta. Venäjä ei ole tarpeeksi vahva edes taistelemaan pientä kapinallisjoukkoa vastaan, Abujev sanoi.

Taistelut Kaukasuksella jatkuivat keskiviikkona viidettä päivää. Dagestanin sisäministeriö kertoi, että yhdessä taistelevat Venäjän ja Dagestanin joukot ovat onnistuneet tuhoamaan ainakin kaksi kapinallisten panssarivaunua ja ilmatorjuntatykkejä.

Venäjän tappioiksi on toistaiseksi ilmoitettu kymmenen kuollutta; surmansa saaneiden kapinallisten määrästä sen sijaan ei ole tietoa.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan taistelujen vuoksi yli 6 000 ihmistä on paennut kodeistaan Dagestanin ja Tshetshenian rajaseudulta.

Vt. pääministeri Putin: Dagestanin kriisi selviää kahdessa viikossa

Maanantaina Venäjän vt. pääministeriksi nimitetty Vladimir Putin ryhtyi virkakautensa aluksi selvittämään Dagestanin kriisiä. Keskiviikkona hänen oli määrä tavata alueen johtajia liittoneuvoston kokouksessa.

Aiemmin mm. Venäjän turvallisuusneuvoston sihteerinä toiminut Putin pitää Dagestanin tilannetta vakavana. Hän uskoo kuitenkin, että järjestys alueelle voidaan palauttaa muutamassa viikossa.

STT-IA
11.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE