Venäläisjoukot iskivät DagestanissaVenäjän joukot aloittivat sunnuntaina Dagestanissa hyökkäyksen kyliä vallanneita muslimitaistelijoita vastaan, kertoi hallituksen tiedottaja. Venäläisjoukot iskivät sekä ohjuksin että tykistöllä Tshetsheniasta saapuneita satoja muslimikapinallisia vastaan.


Tiedottajan mukaan hyökkäykseen ryhdyttiin Dagestanissa käytyjen kriisineuvottelujen jälkeen. Neuvotteluihin ottivat osaa Venäjän pääministeri Sergei Stepashin, sisäministeri Vladimir Rushailo sekä puolustusministeriön ja armeijan johtoa.

Venäjän armeijan esikuntapäällikkö Anatoli Kvashnin ja sisäministeriön joukkojen komentaja Vjatsheslav Ovtshinnikov kävivät myös neuvotteluja, joiden tarkoituksena oli löytää ratkaisu yhteen vakavimmista konflikteista alueella sitten Tshetshenian sodan.

Stepashin kertoi aiemmin sunnuntaina, että tilanne Dagestanissa oli monimutkaistunut. Satojen aseistautuneiden miesten kerrottiin piirittäneen kolme tai neljä kylää ylitettyään ensin Tshetshenian ja Dagestanin rajan.

Stepashin sanoi Dagestaniin saavuttuaan, ettei hän halua Tshetshenian sodan toistuvan.
- Rikolliset on tuhottava, mutta sen paremmin sotilaat kuin siviilitkään eivät saa kärsiä, hän sanoi uutistoimisto Itar-Tassin mukaan.

Myös esikuntapäällikkö Kvashnin sanoi, että venäläiset pyrkivät välttämään siviiliuhreja.

Lisää venäläisiä alueelle

Vuoristoiselle Botlihskin alueelle kiidätettiin lisää venäläisjoukkoja sunnuntaina, uutistoimisto Interfax kertoi.

Dagestanilaisten viranomaisten mukaan rajan ylitti lauantaina 200-500 muslimitaistelijaa, ja kaikkiaan kapinallisia saattaa olla alueella jopa 2 000. Itar-Tassin mukaan tshetsheenijoukkoja johtaa Shamil Basajev.

- Koska viholliset tulivat aseistautuneina, tulee myös taisteluista väkivaltaisia. Sota on alkanut, sanoi Dagestanin sisäministeriön virkamies moskovalaiselle radiolle.

Parin tuhannen alueen asukkaan kerrotaan paenneen Dagestanin pääkaupunkiin Mahatshkalaan. Asukkaiden mukaan muslimitaistelijat ovat ottaneet useita panttivankeja ja ryöstelleet taloja.

Itar-Tassin mukaan Stepashin oli sopinut presidentti Boris Jeltsinin kanssa, että hän keskeyttää Volgan alueelle suuntautuvan maakuntamatkansa ja matkustaa Kaukasukselle. Stepashinin oli määrä palata takaisin Moskovaan sunnuntai-iltana.

Uutistoimisto Interfax kertoi aiemmin, että Venäjä toteuttaa sunnuntaina laajan vastahyökkäyksen kapinallisia vastaan. Stepashin antoi lauantaina armeijalle määräyksen käyttää kovia otteita tilanteen rauhoittamiseksi Kaukasuksella.

Viikonlopun tapahtumia edeltävät kaksi viikkoa kestäneet yhteenotot poliisin ja muslimitaistelijoiden välillä Dagestanissa.

Perjantaina venäläiset uutistoimistot kertoivat turvallisuusjoukkojen antaneen tietoja, joiden mukaan erikoinen islamilainen ryhmä olisi suunnittelemassa toimia Dagestanin itsenäistymiseksi islamilaiseksi valtioksi.

STT-IA
9.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE