Duuma päättää Putinin valinnasta maanantainaVenäjän parlamentin alahuone duuma kokoontuu ensi maanantaina päättämään presidentti Boris Jeltsinin pääministeriehdokkaan Vladimir Putinin valinnasta, kertoi parlamenttiedustaja Aleksei Mitrofanov maanantaina.


- Duuman johtajat ovat päättäneet aloittaa keskustelun asiasta maanantaina iltapäivällä, Mitrofanov sanoi.

Aikaisemmin arveltiin, että duuma saattaisi kokoontua jo perjantaina.

Pääministeriehdokkaan on saatava yksinkertainen enemmistö duumassa tullakseen valituksi. Jos hänet hylätään, presidentti voi ehdottaa häntä virkaan vielä kaksi kertaa. Jos ehdokasta ei tämänkään jälkeen hyväksytä, presidentin on hajotettava parlamentti.

Kommunistienemmistöisen duuman arvellaan olevan halukas hyväksymään nimityksen. Jos nimitystä ei vahvisteta kolmen viikon kuluessa, nykyiset edustajat menettävät duuman hajotuksen yhteydessä mahdollisuuden käyttää vaalikampanjankin aikana parlamentin edustajille ilmaisia liikenne- ja kommunikaatiovälineitä.

Tämä supistaisi kommunistien vaalikampanjavaroja runsaasti. RIA-uutistoimiston mukaan Stepashinin potkut eivät vaikuta millään lailla parlamenttivaaleihin, jotka tullaan pitämään joulukuun 19. päivä.

Mikäli Jeltsin hajottaisi parlamentin, vaalien ajankohta ei muuttuisi kovinkaan paljon. Mutta jo yhden päivänkin viive saattaisi olla kohtalokas monille puolueille, eivätkä ne saisi osallistua vaaleihin.

Tällainen puolue on muun muassa Moskovan kaupunginjohtajan Juri Luzhkovin Isänmaa-puolue, joka rekisteröitiin 19. joulukuuta viime vuonna. Venäjän oikeusministeriö antoi maanantaina puolueelle luvan osallistua vaaleihin, jos ne pidetään ennakkokaavailujen mukaisesti.

Venäjän lain mukaan kaikkien poliittisten puolueiden ja yhtymien on rekisteröidyttävä vaaleihin viimeistään vuotta ennen vaalipäivää. Venäjän joulukuisiin vaaleihin osallistuu kaikkiaan 139 puoluetta tai yhteisöä.

Putinilla laaja tuki

Venäjän duuman puhemies Gennadi Seleznjov sanoi maanantaina, että Putinilla on hyvät mahdollisuudet tulla valituksi virkaan.
- Itse hyväksyisin hänet vaikka huomenna, siteerasi Interfax Seleznjovia.

Parlamentin toiseksi suurimman Kotimme on Venäjä -puolueen edustaja sanoi myös maanantaina, että ryhmä todennäköisesti tukee Putinia. Kommunistien johtaja Gennadi Zjuganov puolestaan totesi NTV-televisiolle, että hänen puolueensa ei ole vielä keskustellut asiasta.

Venäjän tilanne näkyi maanantaina myös valuuttamarkkinoilla euron kurssin laskuna Lontoossa. Venäläiset osakkeet laskivat jyrkästi ja rupla menetti lähes neljä prosenttia arvostaan. Sijoittajat pelkäävät Stepashinin potkujen olevan merkki epävarmuuden leviämisestä Venäjällä.

STT-IA
9.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE