Interpol kieltäytyy pidättämästä Falun Gongin johtajaaInterpol ilmoitti maanantaina, ettei se avustaKiinaa Falun Gong-liikkeen johtajan pidättämisessä. Interpolin mukaan kiinalaisten motiivit pyynnön esittämiseen ovat poliittisia tai uskonnollisia.


Kansainvälinen poliisi sanoi lausunnossaan, että se on ilmoittanut Kiinalle kielteisestä päätöksestään Falun Gongin johtajan Li Hongzhin pidätyksen suhteen. Interpolin mukaan Litä ei ole syytä pidättää, koska tämä ei tiettävästi ole syyllistynyt mihinkään rikokseen.

Ranskan Lyonissa päämajaansa pitävä Interpol on tutkinut Lin pidätyspyynnön taustalla olevia syitä ja todennut, ettei ole olemassa lain pykälää jonka nojalla virkavalta voisi puuttua poliittiseen tai uskonnolliseen hahmoon.

Interpol on muistuttanut Kiinaa siitä, että itsenäisenä valtiona se ei voisi käyttää muitakaan keinoja Lin etsimiseksi. Kiina syyttää Litä mielenosoitusten järjestämisestä yleisen järjestyksen rikkomiseksi.

Kommunistisen puolueen Kansan päivälehti syyttää Litä asettumisesta hallituksen asemaan sekä jumalana esiintymisestä.

Kiina ilmoitti etsintäkuuluttaneensa Lin viime viikolla ja pyysi Interpolia apuun hänen pidättämiseksi. Yhdysvallat on viileästi ilmoittanut, ettei sillä ja Kiinalla ole luovutussopimusta. Yhdysvallat kehottaa Kiinaa ratkaisemaan tilanteen rauhallisesti.

Uskonnollisella Falun Gong -liikkeellä on sen itsensä antamien tietojen mukaan sata miljoonaa jäsentä. Kiinan viranomaisten mukaan lahkolla on vain kaksi miljoona jäsentä.

STT-MH
6.8.1999

Kuva: Interpolin kotisivulta.


ULKOMAAT -SIVULLE