Rauhanneuvotteluista silti luvassa pitkät ja vaikeat

Halonen: Lähi-idän tunnelmat toiveikkaatUlkoministeri Tarja Halosen mukaan Lähi-idän tunnelmat rauhansopimuksen toteutumisesta ovat toiveikkaat. Halonen kertoi näkemyksensä palattuaan EU:n edustajana viisipäiväiseltä matkaltaan Lähi-idästä varhain aamuyöstä perjantaina.


Halonen kuitenkin varoitti, että osapuolten toivoa herättävistä lausunnoista huolimatta rauhanneuvotteluista on luvassa pitkät ja vaikeat.

- Neuvotteluprosessi ei ole päällä-ja-pois-päältä -tyyppinen tilanne, vaan odotettavissa on niin nousu- kuin laskukohtiakin. Me osuimme yhden tällaisen ongelmatilanteen jalkoihin, kun neuvottelut katkesivat, Halonen huomautti.

Halosen mukaan neuvotteluissa on joukko vaikeasti ratkaistavia kysymyksiä, joihin prosessi ehkä herkimmin takkuaa. Sellaisia hänen mukaansa ovat kysymykset Jerusalemin asemasta, pakolaisista ja alueen vesivaroista. Yleisemmin, neuvottelujen alkuvaiheessa, on kiistelty siitä, missä järjestyksessä Wyensopimusta ryhdytään panemaan täytäntöön.

EU:lta toivottiin tukea

EU tulee jatkossakin olemaan mukana Lähi-idän rauhanprosessissa, Tarja Halonen vakuutti perjantaina.

Miten ja missä laajuudessa, sitä hän ei tarkentanut. Halosen mukaan kaikki neuvotteluosapuolet ottivat EU:n tervetulleena vastaan. EU:lta toivottiin selkeästi näkyvämpää roolia rauhanpyrkimyksissä, mutta käytännössä kuitenkin yhtenä prosessin "tukijoista".

- Lähi-idän oli hyvä tietää, että se mitä alueella tapahtuu, on Euroopan unionille tärkeää. Suomelle EU:n puheenjohtajamaana ja koko unionille oli erinomainen aika lähteä nyt katsomaan, missä tilanteessa siellä ollaan. Me puolestamme saimme selvän kuvan siitä, missä rauhanprosessissa parast'aikaa mennään, hän totesi.

Barakin rooli kenties tärkein

Halosen mukaan vaivalla aikaan saatua Wyejoen-sopimusta tulisi lähteä toteuttamaan sovitussa aikataulussa. Kyse on Halosen mukaan siitä, että viivästymiset voisivat tässä vaiheessa aiheuttaa vakavan särön palestiinalaisten uskoon rauhanprosessia kohtaan.

Poliittinen tahto sopimuksen täytäntöön panemiseksi näyttää Halosen mielestä kuitenkin olevan vankka - eikä vähiten juuri Israelin pääministerin Ehud Barakin ansiosta.
- Uutena neuvottelijana Barakilla on hyvät lähtöasemat. Hän näyttää olevan aidosti sitoutunut prosessiin ja persoonana hän on uskottava, Halonen sanoi.

Halonen kertoi vakuuttuneensa siitä, että erityisesti Israelin ja Egyptin hyvät välit ovat omiaan edesauttamaan rauhansopimuksen toteutumista.

Ministeri sanoi lisäksi olevansa tyytyväinen ns. sivuraiteen neuvottelijoiden näkemyksiin rauhanprosessista. Israelin vastapuolella palestiinalaisten lisäksi olevat osapuolet, Syyria ja Libanon haluavat onnistuneen lopputuloksen, Halonen vakuutti.

Halonen kuitenkin huomautti, että erityisesti Libanonille on tehtävä selväksi rauhanturvaajien asema alueella. Halonen ehti keskustella vierailullaan myös suomalaisten rauhanturvaajien kanssa. Esillä olivat ensisijaisesti heidän turvallisuutensa levottomalla alueella.

STT-IA
6.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE