Halonen neuvotteli Syyriassa ja LibanonissaUlkoministeri Tarja Halonen jatkoi torstaina Lähi-idän vierailuaan neuvottelemalla sekä Syyrian että Libanonin johdon kanssa.


Halonen tapasi Syyrian presidentin Hafez al Assadin ja ulkoministeri Farouk al-Sharaan Damaskoksessa ja jatkoi sen jälkeen matkaansa Beirutiin.

Uutistoimisto DPA:n mukaan Sharaa sanoi neuvottelujen jälkeen suhtautuvansa toiveikkaasti mahdollisuuteen saada Lähi-idän rauhanprosessi uudelleen raiteilleen. Halonen puolestaan luonnehti neuvotteluja "avoimiksi, ystävällisiksi ja erittäin hyviksi".

Halosen kiertomatka Lähi-idässä tapahtuu EU:n puheenjohtajan ominaisuudessa. Suomalaislähteiden mukaan Damaskoksen neuvotteluissa tulivat esille aluksi EU:n ja Syyrian kahdenväliset suhteet, sitten Lähi-idän rauhanprosessi ja lopuksi rauhanprosessiin liittyvä ns. Syyrian raide eli Syyrian ja Israelin väliset neuvottelut.

Syyrian ja Israelin neuvottelut ovat jumissa. Sharaa sanoi DPA:n mukaan, ettei Israel ole reagoinut Syyrian rauhaneleisiin ja että sen tulisi pitäytyä Syyrian ja Israelin entisen pääministerin Yitzhak Rabinin tekemiin sopimuksiin. Syyrian mukaan nämä sopimukset pitävät sisällään mm. sen, että Israelin on vetäydyttävä miehittämiltään Golanin kukkuloilta.

Halosen mukana olevien suomalaisten virkamiesten mukaan Syyrian näkemyksissä ei ilmennyt mitään uutta. Halonen toisti neuvotteluissa EU:n halukkuuden kehittää kahdenvälisiä suhteita Syyrian kanssa.

Damaskoksesta Halonen jatkoi matkaansa Beirutiin, jossa hänellä oli vuorossa tapaamiset sekä maan presidentin Emile Lahoudin että pääministeri Selim Hossin kanssa. Hoss on myös maansa ulkoministeri.

Libanon oli Halosen kiertomatkan viimeinen kohde. Matka alkoi Israelista sunnuntaina ja jatkui palestiinalaisalueille, Jordaniaan ja sieltä Syyriaan. Kotimaahan Halonen palaa perjantain vastaisena yönä.

STT-MH
6.8.1999


POLITIIKKA -SIVULLE