Jeltsin erotti hallituksenVenäjän presidentti Boris Jeltsin erotti maanantaina pääministeri Sergei Stepashinin ja hänen hallituksensa ja nosti Stepashinin tilalle Venäjän kansallisen turvallisuusneuvoston johtajan Vladimir Putinin, kertoi Kreml.


Kremlistä ei heti haluttu kommentoida erottamista eikä päätöksen syy ollut heti tiedossa. Stepashin ehti toimia pääministerinä vain kolme kuukautta ja hän oli juuri palannut vierailulta Kaukasuksen levottomuusalueelta Dagestanista.

Stepashin kertoi maanantaina, että hän oli tavannut presidentin aamulla, mutta tämä ei ollut selittänyt eroa millään tavalla.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Stepashin totesi, että Jeltsin erotti hänet, koska tämä oli tyytymätön hallituksen toimintaan viime kuukausina.

Venäläisten uutistoimistojen mukaan Putinin nimitys oli jo aamulla toimitettu parlamentin alahuoneen eli duuman hyväksyttäväksi. Duuma on parhaillaan kesätauolla, mutta sillä on viikko aikaa harkita nimitystä.

Putin on jo viides virkaatekevä pääministeri Venäjällä 17 kuukauteen. Hän johtaa myös pahamaineisen sisäisen turvallisuuspalvelun KGB:n seuraajaa FSB:tä. Tuohon virkaan hänet nimitettiin viime vuoden heinäkuussa.

Jeltsinin antamassa määräyksessä koko hallitus erotettiin, mutta samalla muita ministereitä pyydettiin jatkamaan tehtävissään. Määräys välitettiin venäläisten uutistoimistojen kautta.

Venäjällä on määrä pitää parlamenttivaalit joulukuun 19. päivänä. Ensi kesänä ovat vuorossa presidentinvaalit. Kumpaakin vaalia varten käydään jo nyt kiihtyvää vaalitaistelua.

Duumalla viikko aikaa äänestää nimityksestä

Venäläisten uutistoimistojen mukaan Putinin nimitys oli jo maanantaina aamulla toimitettu parlamentin alahuoneen eli duuman hyväksyttäväksi. Duuma on parhaillaan kesätauolla, mutta parlamenttiryhmien johtajien odotettiin kokoontuvan keskustelemaan asiasta vielä maanantain aikana.

Venäjän lain mukaan vain varapääministeri voidaan nimittää virkaa tekeväksi pääministeriksi, joten Jeltsin nimitti Putinin ensin ensimmäiseksi varapääministeriksi.

Saatuaan presidentin esityksen uudeksi pääministeriksi duumalla on viikko aikaa harkita nimitystä ja äänestää siitä. Nimityksen vahvistamiseen vaaditaan yksinkertainen enemmistö 450-jäsenisessä duumassa. Mikäli duuma torjuu kolme kertaa presidentin asettaman pääministeriehdokkaan, on parlamentti hajotettava.

Venäjällä pääministerin erottaminen merkitsee automaattisesti sitä, että koko hallituksen on erottava. Jeltsin on kuitenkin pyytänyt nykyisiä ministereitä jatkamaan tehtävissään kunnes uusi hallitus saadaan kokoon.

Britannia ja Saksa odottavat uutta yhteistyötä

Venäjän hallituksen vaihtuminen herätti Euroopassa varautuneita kommentteja. Saksan hallituksen tiedottajan Charima Reinhardtin mukaan Saksa ei usko, että Stepashinin erottaminen aiheuttaisi uhkaa Venäjän taloudellisille ja poliittisille uudistuksille.

Reinhardt kuitenkin sanoi, että Saksa haluaa kuulla Jeltsinin perustelut hallituksen erottamiselle ennen kuin se kommentoi asiaa tarkemmin.

Britannia sanoi odottavansa innolla yhteistyötä Moskovan uuden hallituksen kanssa. Apulaisulkoministeri Peter Hain sanoi lisäksi, että epävakaus Venäjällä on vaaraksi koko maailmalle.

STT-IA
9.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE