Keskiajan kiinnostus elää vireänä



Kiinnostus keskiaikaan elää vireänä niin meillä Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Kiinnostus heräsi aluksi Yhdysvalloissa, josta tämä historiaan pohjautuva harrastus on levinnyt ympäri maailman.


Harrastuksessa on monen mielestä parasta se, että se antaa harrastajilleen mahdollisuuden elää keskiaikaa sellaisena kuin se parhaimmillaan ja romanttisimmillaan olisi voinut olla. Tästä keskiajasta puuttuisivat mm. sodat, hallitsemattomat sairaudet, eriarvoisuus ja nälkä.

Keskiaikaharrastajat etsivät tuon ajan, noin vuosien 600-1500 välisen ajanjakson, tunnelmaa. Historiasta he etsivät tietoja esimerkiksi ajan pukeutumisesta, tapakulttuurista, ammateista ja tavaroista. Harrastuksiin kuuluu esimerkiksi heraldiikkaa, kalligrafiaa, jousiammuntaa, asesepän töitä, pukuhistoriaa, ruoanlaittoa, tanssia ja musiikkia.

- Kaikki, mitä keskiajalla on tehty, kiinnostaa, tiivistää aikakauden harrastaja Helinä Kyllönen Vaalan Säräisniemeltä.

Järjestöllisesti kattojärjestönä harrastajille on Kansainvälinen keskiaikaseura, Society for Creative Anachronism. Sen alajaostona toimii Suomen keskiaikaseura ry.

Suomessa toimii useita paikallisia seuroja, mutta osallistuminen keskiaikaharrastukseen ei edellytä kuulumista johonkin keskiaikaseuraan, Kyllönen selventää.

Keskiaikaa juhlitaan Suomen suvessa

Keskiaikatapahtumia on järjestetty Suomessa ainakin Turussa ja Hollolassa. Pohjois-Suomessa sellainen pidetään tänä kesänä Vaalan Säräisniemellä Oulujärven rannalla.

Säräisniemen keskiajan järjestävät pienen 420 asukkaan kylän eri yhdistykset talkootyönä, joten kyseessä on todellinen voimannäyttö pienen kylän asukkaille.

Viime vuonna tapahtuma työstettiin Leader-hankkeen tuella yksipäiväisenä. Silloin pitäydyttiin niin tarkasti keskiajassa, että tarjolla ei ollut edes kahvia, sitä kun ei keskiajalla juotu, Kyllönen muistelee.

Tänä vuonna on tarjolla kahvia ja muitakin virvokkeita sekä ruokaa. Ruoan valmistukseen on käytetty keskiaikanakin tunnettuja aineksia.

Järjestäjät lupaavat keskiaikaisen ohjelman lisäksi myös kalevalaista ohjelmaa. Esittäjänä on mm. Oulun keskiaikaseura. Työnäytöksiä antavat erilaisia työtaitoja hallitsevat ammattilaiset.

Markkinatori tarjoaa nykyaikaisia tuotteita, jotka on valmistettu jo keskiajalla saatavissa olleista materiaaleista. Tällaisia ovat yrtit, sepän työt, keramiikka, korut, makkarat, sima, leivonnaiset, lastu- ja tuohityöt, hunaja ja savukala, Kyllönen luettelee. Säräisniemen keskiaikatapahtuma on 7.-8. elokuuta.

STT-IA
6.8.1999


AJASSA -SIVULLE