KFOR-joukkojen ja albaanien kuherruskuukausi ohitseRanskalaisten rauhanturvaajien ja serbialueelle yrittävien albaanien välillä puhkesi lauantaina yhteenottoja Kosovska Mitrovican kaupungissa Pohjois-Kosovossa.


Ranskalaiset KFOR-joukkojen sotilaat estivät noin 450:tä albaanimielenosoittajaa marssimasta kaupungin ainoan sillan yli serbialueelle. Muutama mielenosoittaja käyttäytyi KFOR-joukkojen edustajan mukaan "melko väkivaltaisesti".

Heidät pidätettiin, mutta vapautettiin hetken kuluttua mielialojen rauhoituttua. Rauhanturvaajat pysäyttivät albaanien marssin, koska KFOR:lle ei ollut ilmoitettu mielenosoituksesta eikä paikalla ollut riittävästi sotilaita mielenosoittajien turvallisuuden takaamiseksi.

Serbit olivat aiemmin estäneet useita albaaneja ylittämästä siltaa, vaikka albaanit asuvat tai ovat työssä serbialueella. KFOR-joukkojen alueellinen komentaja neuvotteli myöhemmin lauantaina kaupungin albaanijohtajien kanssa.

Muissa yhteenotoissa lauantain vastaisena yönä sai kolme ihmistä surmansa ja useita albaaneja pidätettiin.

Välikohtauksia eri puolilla

Orahovicissa Etelä-Kosovossa KFOR:n partio löysi yhden kuolleen ja kaksi haavoittunutta serbiä. Pääasiassa albaanien asuttamassa Orahovicissa on muutaman tuhannen serbin asuttama kaupunginosa.

Kosovon pääkaupungissa Pristinassa brittiläinen yksikkö löysi pahoin haavoittuneen albaanin. Hänet vietiin sotilastukikohtaan, jossa hän myöhemmin kuoli.

Pohjois-Kosovossa albaani sai surmansa miinanräjähdyksessä Bajgorassa Kosovska Mitrovican lähellä, kertoi NATO:n tiedottaja majuri Jan Joosten.

Kuherruskuukausi ohi

KFOR-lähteet totesivat lauantaina, että rauhanturvaajien ja Kosovon vapautusarmeijan (UCK) välinen "kuherruskuukausi" on ohi. UCK on syyllistynyt yhä vakavampiin rikkeisiin.

Välikohtaukset osoittavat, että entinen sissijärjestö on päättänyt ottaa vallan Kosovossa perustamalla aseellisen maanalaisen "poliisin".

KFOR-joukkojen brittikomentajan kenraali Mike Jacksonin ja UCK:n maanantaisesta tapaamisesta odotetaan tästä syystä kireää.

STT-IA
7.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE