Zhirinovskin ehdokkuus yhä auki

Leningradin alue valmistautuu kuvernöörinvaaleihin



Pietaria ympäröivän Leningradin alueen yhdistäminen kaupunkiin näyttää nousevan jälleen kiistanaiheeksi tulevissa alueen kuvernöörinvaaleissa.


Leningradin alueen vajaat 1,3 miljoonaa äänioikeutettua valitsevat aluehallinnon päämiehen syyskuun loppupuolella. Paikkaa tavoittelee mm. sen entinen haltija Vadim Gustov, joka erosi tehtävästään kesken kauden lyhytaikaiseksi jääneen varapääministeriytensä takia.

Toistaiseksi epävarmaa on se, asettuuko räväköistä lausunnoistaan tunnettu liberaalidemokraattisen puoleen LDPR:n puheenjohtaja Vladimir Zhirinovski ehdolle Suomeen rajoittuvan alueen vaaleissa.

- Hän on ilmoittanut asettuvansa henkilökohtaisesti ehdolle, Zhirinovskin lehdistöedustaja Vadim Dengin kertoi Moskovasta maanantaina.

Ehdokkaiden rekisteröiminen päättyy elokuun puolessavälissä, mihin mennessä kandidaattien on kerättävä ehdokkuutensa tueksi vajaat 13 000 nimikirjoitusta.

Vaaliviranomaiset ovat rekisteröineet virallisiksi ehdokkaiksi toistaiseksi Venäjän Suomenlahden suursatamahankkeiden kannattajana tunnetun Gustovin lisäksi vasta kolme ehdokasta. Zhirinovski ei ole heidän joukossaan. Ehdokkuutta on ilmoittanut tavoittelevansa kaikkiaan reilut 30 henkeä.

Yhdistyminen kuumentaa tunteita

Vaalitaistelu on vasta käynnistymässä, mutta kysymys Leningradin alueen yhdistämisestä Pietariin on jo ehtinyt kuumentaa mahdollisten ehdokkaiden tunteita.

Yhdistämiskysymystä on viritelty viime vuosina useaan otteeseen ilman menestystä. Pietarissa on suhtauduttu nihkeästi ajatukseen liitosta budjettivaikeuksissa rämpivän naapurin kanssa.

Kaupungin nokkamies Vladimir Jakovlev puoltaa kuitenkin vähittäistä yhdistymistä.
- Yhdistymisen on tapahduttava vähittäin, ehkä neljän vuoden kuluessa, hän sanoi maanantaina pietarilaistoimittajille.

Leningradin alueella puolestaan pelätään sen etujen jäävän jalkoihin viisimiljoonaisen Pietarin sylissä.

Toisaalta aluetta närästää se, että miljoonakaupungista tulvivat kesäasukkaat kuormittavat kunnallisia palveluja, mutteivat maksa veroa sen kassaan.

Kuvernööriehdokkuutta tavoitteleva veteraanijärjestön varajohtaja Juri Beljajev katsoo, että kurjan talousjaman lievittäminen on hallinnon ykköstehtävä ja hallinnollinen kädenvääntö pitäisi lykätä tuonnemmaksi.

- Jos vallan uusjako aloitetaan nyt, se on suorastaan rikollista. Siitä voi seurata mitä tahansa, hän arveli Pietarissa alkuviikosta järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.

Keinotekoiselta näyttävän aluejaon muuttamista on perusteltu mm. taloudellisilla syillä. Kaikki eivät kuitenkaan usko, että yhdistyminen johtaisi kustannussäästöihin esimerkiksi raskaan hallintokoneiston karsimisella.

Pietarin ex-miliisipäällikkö Juri Loskutovin mukaan virkamiehet suhtautuvat ylipäätään nihkeästi yhdistämisajatukseen.

Kaikki eivät myöskään usko siihen, että teollisuudesta, koulutuksesta ja kulttuurista tunnetun Pietarin ja maatalousvaltaisen alueen edut saataisiin soviteltua yhteen.

Rosno-yhtiön paikallisjohtajan Aleksandr Leskovin mielestä ajatus Pietarin ja Leningradin alueen yhdistämisestä pitäisi ylipäätään sivuuttaa, ja edetä ajatukseen koko Luoteis-Venäjän yhdistämiseksi yhdeksi Venäjän "subjektiksi".

- Valtionhallinnon kannalta olisi järkevää, että maa jakaantuisi 20-25 subjektiin, hän arvioi. Venäjän federaatio muodostuu tällä hetkellä 79 subjektista, joilla on koko joukko itsenäistä päätäntävaltaa.

STT-IA
6.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE